Zobacz pełną wersję : Nikon D5200 grzeje się
Sylwia77
01-04-2015, 18:00
Witam jestem tutaj nowa i od kilku dni jestem posiadaczką Nikon D5200.
Zaobserwowałam, że puszka od spodu nagrzewa się po zrobieniu kilkunastu zdjęć.
Nie jest to mocne ciepło, ale czuć, że aparat nieco ocieplił się od spodu.
Czy to normalne?
Wcześniej pracowałam na kompakcie Fuji Film i tam żadne takie rzeczy nie miały miejsca, ale to tez nie była lustrzanka ;)
Witam jestem tutaj nowa i od kilku dni jestem posiadaczką Nikon D5200.
Zaobserwowałam, że puszka od spodu nagrzewa się po zrobieniu kilkunastu zdjęć.
Nie jest to mocne ciepło, ale czuć, że aparat nieco ocieplił się od spodu.
Czy to normalne?
Wcześniej pracowałam na kompakcie Fuji Film i tam żadne takie rzeczy nie miały miejsca, ale to tez nie była lustrzanka ;)
Grzeje się przy używaniu body w trybie LV?
Sylwia77
01-04-2015, 18:03
Grzeje się przy używaniu body w trybie LV?
Grzeje się nawet bez podglądu na żywo.
Każdy aparat będzie się grzał. Szczególnie w okolicy LCD, karty pamięci i procesora.
Sylwia77
01-04-2015, 18:20
Każdy aparat będzie się grzał. Szczególnie w okolicy LCD, karty pamięci i procesora.
Czyli nie muszę się niczym stresować to normalne???
Czyli nie muszę się niczym stresować to normalne???
Póki nie będzie krzyczał, że przegrzany, to nie.
Nie prawda, zrobiłem 30 zdjęć jedno po drugim d5100 i d90 i aparat jest zimny jak przed włączeniem, nigdy nie zauważyłem żeby którykolwiek aparat mi się grzał po kilkunastu zdjęciach.
Pięć minut nagrywania d5100 i nadal zimny, kiedyś nagrywałem ponad godzinę filmu bez przerwy w klipach 20 minutowych i również się nie grzał.
kiedyś nagrywałem ponad godzinę filmu bez przerwy w klipach 20 minutowych i również się nie grzał.
W to to już nie uwierzę... Przy takim obciążeniu, to karta SD będzie niemal gorąca, z resztą jak i cała okolica gniazda karty.
Sylwia77
01-04-2015, 19:20
A więc zrobiłam sobie test ;)
Przez pierwsze 10 minut nagrywałam filmik, a przez kolejne 10 minut robiłam zdjęcia.
Puszka jest lekko ciepła, nie gorąca.
Taka temperatura .... do czego porównać ...???
Ooooooo !!!
Przybliżona do temperatury ciała jak się dotknie czoła ;) Takie 36,6 C - max 37 C :D
Migacz112
01-04-2015, 19:31
Nie martw się :D Czasem jak ładuję akumulatorki AA to rozgrzewają się do takiej temperatury, że gdy zaciśnie się na nich rękę to parzą. Tak raz na jakieś 15 ładowań, nie wnikam w przyczynę bo normalnie działają, nawet po 3 latach takiego użytkowania :) Póki nie nagrzewa się zbyt mocno, chyba nie ma się o co martwić, ale kontroluj czasem temperaturę... noś przy sobie zimny kompres ;)
Sylwia77
02-04-2015, 13:38
(...) ale kontroluj czasem temperaturę... noś przy sobie zimny kompres ;)
Ha ha :D
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi :)