Zobacz pełną wersję : Błąd przysłony. Dlaczego warto czytać instrukcję.
Witam
Mam pytanko
sprzedałem sprawny obiektyw na Allegro Samyang 8 mm dziś dostaje wiadomość od użytkownika że.
Obiektyw który Pan wysłał jest uszkodzony, nie robi zdjęc przy wszystkich przysłonach oprócz 22. Przy pozostałych wyskakuje błąd przysłony. Próbowałem z dwoma aparatami i jest to samo.
Proszę o zwrot pieniędzy a obiektyw wysłam jutro z powrotem do Pana z powrotem,
i co w tej kwestii zrobić?
Pozdrawiam
Odpisać, żeby doczytał w instrukcji, o co chodzi z tym F22 i że tak ma być :)
Edit:
Można go też odesłać np. tutaj:
https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/14620
Napisać, że nie potrafi używać aparatu i odesłać do instrukcji obsługi.
Witam
Mam pytanko
sprzedałem sprawny obiektyw na Allegro Samyang 8 mm dziś dostaje wiadomość od użytkownika że.
Obiektyw który Pan wysłał jest uszkodzony, nie robi zdjęc przy wszystkich przysłonach oprócz 22. Przy pozostałych wyskakuje błąd przysłony. Próbowałem z dwoma aparatami i jest to samo.
Proszę o zwrot pieniędzy a obiektyw wysłam jutro z powrotem do Pana z powrotem,
i co w tej kwestii zrobić?
Pozdrawiam
Może kręci pierścieniem i mu wyskakuje wtedy błąd? Przy założeniu, że nie ma ustawionej w menu zmiany przysłony pierścieniem.
no tak ale teraz kupujący chce ..
Proszę o zwrot pieniędzy a obiektyw wysłam jutro z powrotem do Pana
tu jest problem :)
jak obiektyw jest sprawny, to nie musisz przyjmować zwrotu.
przepis o odstąpieniu od umowy ma zastosowanie, gdy sprzedającym jest sklep/firma, gdy osoba prywatna to nie ma zastosowania.
Kupił sprzęt sprawny więc nie ma podstaw do zwrotu.
Studio5s
01-04-2015, 16:40
Obiektyw jest typowo manualny. Nie posiada elektroniki do komunikacji z aparatem.
Jedyna praca z nim to "M".
Pytanie nasuwa się jedno " jak brzmiał opis sprzedawanego towaru?"
Z tego co mi wiadomo to kupujący morze odstąpić od umowy w terminie 14 lub 21 dni.
Oczywiście jeżeli zakupił przez kup teraz lub licytację.
Jeżeli się pomyliłem to poprawcie mnie.
Witam
Dostałem taką odpowiedź
Przekręcając pierścień przysłony listki przymykają się ale w aparatach nie można zrobić zdjęcia ponieważ mruga błąd F E.E , przy przysłonie zamkniętej do 22 na wyświetlaczu wskazuje błędnie że jest przysłona 3.5 i tylko wtedy da się zrobić zdjęcie. Testowałem na dwóch aparatch nikon d300 i nikon d610 błąd jest tu i tu ten sam. Prawdopodobnie walnieta jest elektronika.
czy tam jest jakaś elektronika ?
Pozdrawiam
Studio5s
01-04-2015, 16:47
Witam
Dostałem taką odpowiedź
Przekręcając pierścień przysłony listki przymykają się ale w aparatach nie można zrobić zdjęcia ponieważ mruga błąd F E.E , przy przysłonie zamkniętej do 22 na wyświetlaczu wskazuje błędnie że jest przysłona 3.5 i tylko wtedy da się zrobić zdjęcie. Testowałem na dwóch aparatch nikon d300 i nikon d610 błąd jest tu i tu ten sam. Prawdopodobnie walnieta jest elektronika.
Pozdrawiam
Powiedz mi jak go używałeś?
Co musiałeś zrobić w swoim aparacie aby nim wykonywać zdjęcia?
Z opisu wygląda że masz D7100 to chyba jasne że do aparatu trzeba wpisać dane obiektywu bez CPU.
Kurcze czego tu nie rozumieć?
Miałeś ten obiektyw i nawet nie wiesz, czy jest tam elektronika? O ile wiem, to ten obiektyw może być w dwóch wersjach, czyli z elektroniką lub bez. Ten z elektroniką ma styki. Może odpisz nabywcy spokojnie i szczegółowo, o co chodzi z tym ustawianiem na 22 (że tak ma być, Nikon wymaga właśnie takiego ustawienia, a wartość przysłony ustawia się kólkiem w body i to 3,5 wskazane na wyświetlaczu własnie kółkiem można zmienić na inną wartość). Jeśli nabywca ma wyższy model Nikona, np. D300, to może sobie w menu włączyć także ustawianie przysłony pierścieniem na obiektywie. Wtedy nie będzie miał tego FEE :)
1. Samyang ma elektronikę
2. Przesłonę ustawia się z aparatu, a nie na obiektywie.
3. aby móc ustawiać przesłonę pierścieniem przesłony, to trzeba mieć aparat z taką możliwością (D7000+, D200+ i wszystkie FX) oraz obowiązkowo włączyć ustawianie przesłony tylko pierścieniem.
w tedy nie działa automatyka przesłony (tryb P, S i wszystkie auto).
Obiektyw jest sprawny. Wartość 3,5 jest jak najbardziej prawidłowa i można ją zmieniać kółkiem.
Widać, że kupującym, jak i sprzedający mają blade pojęcie o posiadanych aparatach.
W obydwu aparatach wystarczy ustawić w menu sterowanie przysłony pierścieniem. Str 307 w instrukcji D300.
Obiektyw jest typowo manualny. Nie posiada elektroniki do komunikacji z aparatem.
Jedyna praca z nim to "M".
Z tego co mi wiadomo to kupujący morze odstąpić od umowy w terminie 14 lub 21 dni.
Oczywiście jeżeli zakupił przez kup teraz lub licytację.
Jeżeli się pomyliłem to poprawcie mnie.
Gdyby w obiektywie nie było elektroniki, to aparat sam się przełącza w sterowanie pierścieniem. Na tych body można pracować w trybie M i A.
Prawo do odstąpienia przysługuje tylko przy kup teraz i zakupie od firmy.
Studio5s
01-04-2015, 17:17
z tego co wiem to jeden model 35 milimetrówmam budowanaą elektronikę ale mogę się mylić
Dziękuję za rady chociaż wiedziałem jak odpisać :)
każdemu bym piwko postawił ale nie mam jak :D
Faktycznie działa :), nie miałem jeszcze takiego obiektywu, z takim sposobem przełączania przysłony. Przepraszam za zamieszanie.
Pozdrawiam
Zbigniew Bednarz
Temat do zamknięcia .
Faktycznie działa :), nie miałem jeszcze takiego obiektywu, z takim sposobem przełączania przysłony. Przepraszam za zamieszanie.
.
Hmm? Wszystkie obiektywy jakie masz w stopce działają w ten sam sposób.
ja wiem wiem :)
tylko sprzedający nie wiedział :)
To napisz mu, że ten obiektyw steruje się tak samo jak wszystkie inne, czyli kółkiem. Sterowanie pierścieniem jest dodatkiem, które ma spore ograniczenia. Nie działają tryby S i P, skok jest tylko co 1/2EV (a czasami co 1EV). Ale ma też zalety przydatne w filmowaniu i timelapse.
tylko sprzedający nie wiedział
Witam
Mam pytanko
Myślałem, że to Ty sprzedałeś....
Cały czas mam wrażenie, że ten problem to żart w związku z 1 IV.
z tego co wiem to jeden model 35 milimetrówmam budowanaą elektronikę ale mogę się mylić
Wszystkie Samyangi do Nikona są w wersji z elektroniką - oznaczenie "AE" - oczywiście mowa o obiektywach foto, a nie filmowych.
a właśnie teraz ja mam pytanie jak sterować nim z body tzn. przesłoną ?
mam ustawione w non cpu ale na a albo m i nic nie idzie
Wszystkie Samyangi do Nikona są w wersji z elektroniką - oznaczenie "AE" - oczywiście mowa o obiektywach foto, a nie filmowych.
Wszystkie nowe. Ale nie wiemy ile lat ma ten sprzedawany.
Co nie zmienia faktu, że z innych wypowiedzi jednoznacznie wynika, że ten egzemplarz ma elektronikę.
Jak każdy inny obiektyw, kółkiem. Ten obiektyw ma CPU, więc nic innego nie trzeba robić. Konieczne jest ustawienie pierścienia na maksymalnej wartości.
Tak samo jak przy każdym innym obiektywie - pierścień przesłony ustawiony na max i kręcisz kółkiem.
Studio5s
01-04-2015, 18:37
A jednak się myliłem. Dzięki za sprostowanie. Miałem raz w rękach 35 dedykowaną do Canona i miała elektronikę.
A jednak się myliłem. Dzięki za sprostowanie. Miałem raz w rękach 35 dedykowaną do Canona i miała elektronikę.
Do Canona tak. Na razie tylko 35-tka ma elektronikę i to dostępna dopiero od niespełna roku (maj/czerwiec 2014).