PDA

Zobacz pełną wersję : Podświetlenie LCD D3100

barbiq
01-04-2015, 14:21
Witam Koledzy.
Spotkała mnie przykra sprawa, zniknęło mi podświetlenie LCD w moim D3100. Jeśli nacisnę palcem po prawej stronie wyświetlacza, ekran minimalnie się rozjaśnia lub ciemnieje całkowicie.
Czy spotkał się już ktoś z takim problemem? Może ktoś podpowie czy jest to usterka do naprawy czy po prostu załamać ręce i płakać?
Dzięki z góry za odpowiedź

largo
01-04-2015, 17:58
Na pewno jest do naprawy. Przyczyn może być wiele: uszkodzona taśma podświetlenia LCD (zintegrowana z wyświetlaczem w jego dolnej prawej stronie patrząc od tyłu aparatu), brak kontaktu na złączu tej taśmy itp. czyli najczęściej uszkodzenie mechaniczne. Do wymiany być może wyświetlacz (ale niekoniecznie).

Tyle, że podstawowe pytanie brzmi: czy aparat nie został uderzony albo zalany?

barbiq
02-04-2015, 07:37
To jest właśnie dziwne, bo aparat nigdy nie był ani uderzony ani tym bardziej nie upadł i korzystam z niego tylko ja.
Rozbierałem go i dostałem się do wyświetlacza ale niczego tam nie widać.
Chyba tylko jakiś serwis, polecacie kogoś konkretnego, bo u mnie w okolicy niestety brak takich speców:(

largo
02-04-2015, 09:54
Czyli na pierwszy rzut oka prawdopodobnie wyświetlacz do wymiany. W następnej kolejności cała taśma (flex) ze złączami i klawiaturą. Jeżeli nie boisz się w tym grzebać, zamów LCD i sprawdź sam. Wyświetlacze dostępne na rynku są często nieoryginalne, różnych chińskich firm.
Teoretycznie ten LCD można rozebrać, żeby dostać się do taśmy z diodami podświetlenia ale to trochę sztuka dla sztuki.

Chyba, że odezwie tu się jakiś nikoniarz z okolicy, który ma części pod ręką.

Obelix
02-04-2015, 11:47
Podświetlenie wyświetlacza jest na osobnej taśmie - wystarczy wziąć miernik i sprawdzić jaka jest wartość napięcia.