PDA

Zobacz pełną wersję : Poznań Motor Show po raz pierwszy

kkokosz
01-04-2015, 13:37
...i nie tylko Poznań Motor Show :) Sprawa wygląda tak: w ramach prezentu otrzymałem wejściówkę na Motor Show w Poznaniu (Press Day, 9 kwietnia). Oczywiście pomyślałem sobie, że warto będzie wykorzystać tę okazję do liźnięcia nieco fotografii samochodów/motocykli. Nigdy się tym specjalnie nie zajmowałem, ale dlaczego nie spróbować?

W związku z tym mam do forumowiczów z większym doświadczeniem pytanie, na co przede wszystkim zwrócić uwagę, żeby po powrocie do domu nie pluć sobie w brodę, że można było jakąś prostą rzecz zrobić od początku lepiej. Z tego, co czytałem wątki z samochodami, warto zabrać polar, żeby minimalizować odbicia. Czy jest coś jeszcze z takich podstawowych rzeczy? Aha, wiem jeszcze o skręconych kołach (z której strony wygląda takie koło lepiej ;))

Zdjęcia będę robił "z ręki", raczej bez lampy błyskowej. Co do samego sprzętu, to mam do dyspozycji:
- Nikon D700
- Nikon D300s
- Fujifilm X-E1

Do Nikonów szkła: S10-20 (DX), Z16 fish-eye, N50/1.4, N85/1.8, N105/2.8, N70-300VR, do X-E1: 18/2, 23/1.4, 35/1.4. Chciałbym zabrać jak najmniej gratów, bo chodzenia dużo, a nogi już nie te ;D Myślałem o Fufu z 23/1.4 i Nikonie D700 z fisheyem i N85/1.8, ale nie wiem, czy to już nie przesada :D

Może ktoś był na Motor Show w ubiegłym roku i podzieli się doświadczeniami, co warto obejrzeć, jakie są warunki oświetleniowe itp.

Z góry dziękuję za wszystkie wskazówki!

Prezo
06-04-2015, 10:59
Przez ostatnie 3 lata co roku byłem na Motor Show.
Oświetlenie raczej kiepskie, i tłumy ludzi... więc ciężko zrobić coś ciekawego.

kkokosz
09-04-2015, 21:57
Gdyby ktoś był ciekaw, co ostatecznie udało mi się ustrzelić, to zapraszam na bloga:
Samochody (http://ladaco.blogspot.com/2015/04/r-poznan-motor-show-samochody.html)
Motocykle (http://ladaco.blogspot.com/2015/04/r-poznan-motor-show-motocykle.html)

phantomek
10-04-2015, 19:01
Oh jak dobrze że dawno wyrosłem z chodzenia na takie imprezy :)