PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D750 - Plamy na matrycy i dziwny dzwięk.

Jakub_92
31-03-2015, 10:42
Witam.
Pod koniec lutego kupiłem D750, wszytko ładnie pięknie, bez flary. :) Po wykonaniu około 250 zdjęć pojawiły się plany na matrycy. Sądzę że jest to matryca ponieważ plamki pojawiały się również przy innym obiektywie, więc wykluczam obiektyw, ponadto przez wizjer nie widać plam aby były na lustrze czy matówce.
Wiadomo że widać to tylko przy bardziej przymkniętej przysłonie i na jasnym tle.
I pytanie mam następujące: czy powinienem go wysłać na serwis w celu wyczyszczenia matrycy?

To jedna sprawa a druga nie mniej dziwna od pierwszej.
Gdy jestem w LV (tryb fotografowania) i przełączam się na tryb filmowania pojawia się dziwny mechaniczny dźwięk.
Czy u posiadaczy D750 też tak jest? Czy to jest normalne?

PS. Jest to mój pierwszy wątek na forum, jak coś nie tak to z góry przepraszam :)

GonzoG
31-03-2015, 10:47
Ad 1. To nie analog, a cyfra, gdzie matryca będzie się brudzic. O czyszczeniu masz w instrukcji.

Jakub_92
31-03-2015, 10:49
Ad 1. To nie analog, a cyfra, gdzie matryca będzie się brudzic. O czyszczeniu masz w instrukcji.

Widziałem że w instrukcji pisze o czyszczeniu, ale sam się nie podejmę.

I chyba nie ten dział ;/

GonzoG
31-03-2015, 10:50
Widziałem że w instrukcji pisze o czyszczeniu, ale sam się nie podejmę.

I chyba nie ten dział ;/
A możesz powiedzieć co takiego trudnego jest w użyciu gruszki??

Jakub_92
31-03-2015, 10:51
A możesz powiedzieć co takiego trudnego jest w użyciu gruszki??

Teoretycznie nic, nigdy tego nie robiłem i nie chcę nababolić.

MstrG
31-03-2015, 10:53

To tak jak z gruszką do lewatywy - za pierwszym razem jesteś bardzo ostrożny ;) ;) ;)

GonzoG
31-03-2015, 10:57
To z takim podejściem nawet nie zmieniaj obiektywów w lustrzankę, bo cos popsujesz...
Gruszka to obowiązkowe wyposażenie. Aparat będzie się brudził i trzeba go czyścić... No chyba że co 2-3 miesiące będziesz wysyłać na 2-3 tygodniowe czyszczenie do serwisu kosztujace 120zl + przesyłka.

WoWo
31-03-2015, 10:57
A jak plamy oleju to też się nie martw Nikon daje go gratis to bardzo dobry olej
kup szpatułki po paru czyszczeniach można zawiasy w drzwiach nasmarować.

TOP67
07-04-2015, 13:28
Gdy jestem w LV (tryb fotografowania) i przełączam się na tryb filmowania pojawia się dziwny mechaniczny dźwięk.
Czy u posiadaczy D750 też tak jest? Czy to jest normalne?

Domyka się przysłona. Możesz to zaobserwować patrząc przez soczewkę obiektywu. Spróbuj zrobić to samo przy minimalnej i maksymalnej wartości.

W trybie filmowym, przysłona jest cały czas domknięte. W zdjęciowym nie (ale można to zmienić).

Jakub_92
07-04-2015, 15:31
Domyka się przysłona. Możesz to zaobserwować patrząc przez soczewkę obiektywu. Spróbuj zrobić to samo przy minimalnej i maksymalnej wartości.

W trybie filmowym, przysłona jest cały czas domknięte. W zdjęciowym nie (ale można to zmienić).

Czyli mam rozumieć ze ten dźwięk to normalna sprawa i nie mam się czym przejmować?
Zauważyłem ze nie ma dźwięku gdy jest ta sama wartość przysłony w trybie fotografowania i w filmowania. Czy jest jakiś sposób na usuniecie tego dźwięku?

Co do czyszczenia matrycy, przedmuchalem gruszka i plama nadal jest. Bialy punkt którego nie da sie usunąć za pomocą gruszki.

TOP67
07-04-2015, 15:37
Czyli mam rozumieć ze ten dźwięk to normalna sprawa i nie mam się czym przejmować?
Zauważyłem ze nie ma dźwięku gdy jest ta sama wartość przysłony w trybie fotografowania i w filmowania. Czy jest jakiś sposób na usuniecie tego dźwięku?

Nie używać aparatu.

jo44
07-04-2015, 15:57
Już kilka razy to cytowałem, więc raz jeszcze: http://e-csi.pl/pl/czyszczenia_matryc_w_lustrzankach_dslr.html
Zwracam uwagę na zdanie: "Zabrudzona matryca jest naturalnym zjawiskiem związanym z eksploatacją sprzętu."

Studio5s
07-04-2015, 19:54
Jak chcesz to możesz podesłać na umycie matrycy. Pozdrawiam

tomfoot
07-04-2015, 22:13
Kupiłeś Nikona to się przyzwyczaj do wad sprzętu.

S@wyer
07-04-2015, 22:51
Kupiłeś Nikona to się przyzwyczaj do wad sprzętu.

a inne systemy ich nie mają ?