Zobacz pełną wersję : Gad - produktowe i inne
Gadryiel
30-03-2015, 21:39
Zacznę może od zabawy kulkami :)
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://gadryiel.com/photo/forum/_DSC7570.jpg)
2.
źródło (http://gadryiel.com/photo/forum/_DSC7589.jpg)
Migacz112
30-03-2015, 22:08
Jedynka świetna :D odbicia w kulkach fajnie wyszły, ja bym się pokusił o niceco większe zbliżenie. Nie siedzę w foto produktowej, ale pozwól że spytam - użyłeś jakiegoś mlecznego pleksi czy innego materiału?
Gadryiel
30-03-2015, 22:46
Też nie siedzę... jak na razie w żadnej fotografii ;) Do zdjęć użyłem białego stołu z ikea. Zrobiłem jak na razie na tym stole kulki, piwo i buty. Potem piwo wrzucę, bo myślę, że mi się udało ;)
Gadryiel
31-03-2015, 22:23
Tutaj kulki w trochę innym wydaniu...
3.
źródło (http://www.gadryiel.com/photo/forum/Vito157vsGadryiel.jpg)
Gadryiel
01-04-2015, 22:10
Widzę, że kulki nie przypadły Wam do gustu, to może ma ktoś ochotę na piwo?
W pierwszej focie pozioma linia zamierzona.
4.
źródło (http://gadryiel.com/photo/forum/nik-7424.jpg)
5.
źródło (http://gadryiel.com/photo/forum/nik-7438.jpg)
Co było tłem na pierwszej focie piwa?
Borat1979
02-04-2015, 19:04
to może ma ktoś ochotę na piwo?
Ten wodnisty hiszpański (czy gdzie to tam robią) sikacz to trudno piwem nazwać :)
Gorna etykieta ciut na boku.
Rozwazales czarny obrys butelki ? Moim zdaniem jasny rant zlewa sie z tlem.
wg mnie wygląda bardzo orzeźwiająco, gdyby było letnie popołudnie pobiegłbym po zimne piwo, a dzisiaj pozostanę przy whiskey :D wolę jedynkę, bo chociaż nie piłem tego trunku to wygląda mi na taki, którego nie opłaca się przelewać do kufla, lepiej zimnym na parę szybkich łyków z butli zgasić pragnienie :)
To co prezentujesz z piwem, to dobra lekcja dla wszystkich jak nie powinno się pokazywać szkła i jego zawartości.
Totalna masakra.
Gadryiel
02-04-2015, 20:57
Co było tłem na pierwszej focie piwa?
Na pierwszej jak i drugiej był to softbox
Ten wodnisty hiszpański (czy gdzie to tam robią) sikacz to trudno piwem nazwać :)
Zgadzam się, piwo jest nie najlepsze. Do tej pory mam jeszcze butelkę w lodówce ;)
Padło na to a nie inne, gdyż widziałem promocję w zestawie z kuflem. Ostatecznie kufla z promocji nie wykorzystałem.
Gorna etykieta ciut na boku.
Rozwazales czarny obrys butelki ? Moim zdaniem jasny rant zlewa sie z tlem.
Etykiety nie naklejałem ;)
Przeszedl mi przez myśl czarny obrys, ale to nie byłby ten efekt jaki chciałem osiągnąć.
Jest to moje jak na razie pierwsze zdjęcie na szkle. Chciałem przetestować, jak będzie się zachowywało światło.
wg mnie wygląda bardzo orzeźwiająco, gdyby było letnie popołudnie pobiegłbym po zimne piwo, a dzisiaj pozostanę przy whiskey :D wolę jedynkę, bo chociaż nie piłem tego trunku to wygląda mi na taki, którego nie opłaca się przelewać do kufla, lepiej zimnym na parę szybkich łyków z butli zgasić pragnienie :)
Właśnie na takim efekcie mi zależało. Miło, że wyszło :)
To co prezentujesz z piwem, to dobra lekcja dla wszystkich jak nie powinno się pokazywać szkła i jego zawartości.
Totalna masakra.
Będę wdzięczny za rozwinięcie tego komentarza.
Gadryiel
04-04-2015, 11:50
Totalna masakra.
No nic, czekałem na jakąś konstruktywną krytykę ale się nie doczekałem.
W końcu po to umieszcza się tutaj swoje zdjęcia, żeby czegoś się nauczyć.
Ja na to liczę szczególnie, bo dopiero stawiam swoje pierwsze kroki.
Jeśli będziesz miał znowu zamiar, po prostu kogoś "zjechać", to wsadź sobie taką ekspertyzę w buty ;)
Tutaj następne, na tym samym stole. Mam co do tych piór większe plany w przyszłości.
6.
źródło (http://gadryiel.com/photo/forum/_DSC7566.jpg)
2pompony
04-04-2015, 13:49
Niepotrzebnie się unosisz, bo są tacy, którzy lubią zdradzać tajniki swojego warsztatu, a są tacy, którzy tego nie lubią - bo ludzie są różni w swojej masie, i już. Można się na to zżymać, ale trudno tego nei rozumieć, dlatego uwagi o wsadzaniu czegoś do czegoś są słabe. To są rudymenta.
Zamiast tego radzę Ci patrzeć nieco bardziej analitycznie i na swoje prace (przede wszystkim) i na prace innych - a zaręczam, że można się wiele nauczyć, jeśli się umie wyciągać wnioski z tego, co się widzi. Hlynura pamiętam jako gościa, który opanował robienie szkła w stopniu rewelacyjnie wysokim, więc akurat od niego mógłbyś się czegoś nauczyć, gdybyś nie podchodził do sprawy w ten sposób: albo mi coś poradzisz prostym językiem, albo spadaj. Takie podejście rzadko skutkuje postępem.
Gadryiel
05-04-2015, 00:42
W żadnym wypadku się nie zżymam (jakie ładne słowo swoją drogą ;)). Nie neguje tutaj zdolności, kompetencji czy doświadczenia wyżej wymienionego osobnika a jedynie zwracam uwagę na jedną zasadniczą sprawę... jest duża różnica pomiędzy konstruktywną krytyką a zwykłym hejtem, tudzież gburowatością.
Myślę, że przeżyję następny dzień, bez rad naszego skrytego forumowego znawcy od szkła;)
Jeśli jednak znajdzie się ktoś uprzejmy i nakreśli mi mniej więcej (nie koniecznie w prostych słowach), dlaczego moje zdjęcia trunku nisko procentowego było "Totalną masakrą", to będę wdzięczny. Trudno patrzeć i oceniać obiektywnie coś, czego jest się autorem.
Tak na szybko. Zdjęcie nr 5.
Przedstawiając kufel piwa musisz wywołać u oglądającego pragnienie.
Chęć do wypicia czy zakupu trunku.
Siądź przy stole i wyobraź sobie jak nalewasz piwo do kufla.
Butelka w lewej ręce a kufel w prawej, a u Ciebie jest odwrotnie.
Uchwyt ma być skierowany tak, jakbyś chciał ten kufel chwycić i wypić.
U Ciebie znów odwrotnie.
Piana płaska, znaczy się ile czasu to piwo stoi i się grzeje.....
To tak na szybko.
spiritus
07-04-2015, 22:03
U Ciebie znów odwrotnie.
To tak na szybko.
Szczerze? To zachciało mi się zimnego piwa jak to przeczytałem :)
U Ciebie znów odwrotnie. Jeśli autor zdjęcia jest mańkutem to co?
2pompony
07-04-2015, 23:11
Aż oczy przecieram ze zdumienia... Zdjęcie piwa ma u mnie wywołać chęć zakupu? Co za piramidalne bzdury... To tak, jakby twierdzić, że zdjęcie nagiej modelki ma wywołać erekcję, co to w ogóle za pomysły... Widząc świetne zdjęcie wódy mam mieć od razu ochotę wypić, a świetne zdjęćie koki ma u mnie wzbudzić ochotę na kreskę? Co to za idiotyzmy?
Idźmy dalej - kufel nie z tej strony? Ucho odwrócone? A jak ktoś jest mańkutem, to co? A jak lubi trzymać kufel nie za ucho, tylko za korpus? To co, rady przy oświetlaniu szkła to porada po której stronie dawać szklankę? No nie, te tłumaczenia są tak słabe, że jest to dla mnie straszliwie żenujące... Ja rozumiem, że są ludzie, którzy nei lubią zdradzać swojego know-how, zwłaszcza w tak trudnej fotografii jak fotografia szkła, ale na boga - po co pleść takie banialuki, że kufel ma być po drugiej stronie?
Hlynur, oglądalem Twoje zdjęćia i wierz mi - po obejrzeniu tej setki kieliszków nawet przez ułamek sekundy nie nabrałem ochoty na wino czy inne likiery, a przecież te zdjęcia są naprawdę technicznie dobre. Po prostu jedno z drugim się kompletnie nie łączy. Ludzie nie są takimi cymbałami, żeby widząc jakieś zdjęcie nabierali ochoty na to, co przedstawia - I NA SZCZĘŚCIE, możnaby powiedzieć!
Wracajac do zdjęć - powtarzam, rozumiem, że nie chcesz się dzielić swoim warsztatem, jak oświetlać, jak kombinować murzynami, jakie stosować zastawki, cuda i inne rzeczy. OK, przyjmuję to. Tylko po co przy okazji dajesz rady, które są kompletnie oderwane? Nie lepiej powiedzieć: chłopie, masz marne oświetlenie, mizernie wygląda i szkło i ciecz, jak chcesz wiedzieć więcej, zapisz się do mnie na warsztaty, wydaj 5 tysiaków i się dowiesz więcej? Tak by było i uczciwiej i mądrzej, a już na pewno normalniej.
EDIT
już widzę ktoś przede mną zauważył ten idiotyzm ze stroną posadowienia kufla, ale pisząc swojego posta jeszze tego nie wiedziałem. Brawo za spostrzegawczość, tak a propos!
Jeśli autor zdjęcia jest mańkutem to co?
Niech odwrotnie siądzie przy stole.
cz4rnuch
08-04-2015, 06:44
Praworęczny też może się przesiąść :)
Borat1979
08-04-2015, 20:49
Piana w takich sikaczach to opada zanim zdążysz dobrze wszytko ustawić :)
Gadryiel
09-04-2015, 01:52
No to rozruszaliście mi temat, a tak jakoś cicho w nim było ;)
Co do ułożenia kufla i piwa na zdjęciu... piwo pasuje mi bardziej po prawej a kufel ustawiłem tak a nie inaczej bo mi się tak podobało;p
Piana rzeczywiście opadła mi zbyt szybko, zanim zdążyłem zrobić zdjęcie. Jak ktoś słusznie zwrócił uwagę, piwo na zdjęciu, to sikacz pospolity a sam zakupiłem go tylko do zdjęcia i pierwszy i ostatni raz.
Ogólnie uzyskałem na zdjęciu taki efekt, jaki zamierzałem (trochę się nagimnastykowałem, zanim uzyskałem takie refleksy i kolor jakie chciałem)... dlatego pod tym względem, jestem ze zdjęcia w miarę zadowolony. Jednak tylko w miarę, to że mi się podoba, to nie znaczy jeszcze, że zdjęcie jest poprawne.
2pompony widzę, że przemyciłeś do swojego posta parę wskazówek... co masz na myśli pisząc, że szkło i ciecz wygląda mizernie? Nie proszę Cię tutaj o napisanie porad, co zrobić aby było dobrze a jedynie wskazanie problemu, do reszty dojdę sam.
Myślę, że podchodzicie do forumowych fotek trochę zbyt poważnie. Dla mnie robienie zdjęć to przede wszystkim dobra zabawa i odskocznia od codzienności.
Fotografia szkła może nie jest łatwa, ale ciekawa i na pewno jeszcze nie jeden raz do niej wrócę.
A co sądzicie o zdjęciu klatki z piórkami?
Poniżej moje pierwsze zdjęcie kwiatka :)
7.
źródło (http://gadryiel.com/photo/forum/_DSC7658.jpg)
2pompony
09-04-2015, 15:26
1. Tak wyłącznie dla porządku - zdecyduj się na coś, bo jak dajesz zdjęcia szkła, potem klatkę z piórkami a potem kwiatek, to w końcu nie będzie wiadomo co kto komentuje i zrobi się niełąd. W zasadzie, to chyba już jest. Wydaje się, że zakładanie większej ilości wątków, ale za to z zawężoną tematyką jest organizacyjnie lepsze.
2. Myliłem się co do Hlynura w sporej części, przyznaję to - choć z bólem, bo kiedyś byłem o nim lepszego zdania. Co prawda dalej uważam, że można się od niego czegoś nauczyć, ale teraz przy okazji wiem, żeby broń boże nie brać poważnei tych bzdur, które wypisuje. No cóż, nie każdy kto robi dobre zdjęcia musi od razu być mądry, a szkoda.
Możesz natomiast przeglądnąć jego zdjęćia, bo niektóre są technicznie naprawdę dobre pod względem oświetlenia - a trzeba pamiętać, że oświetlenie szkła jest nie dość że trudne, to jeszcze bardziej kluczowe, niż czego innego. Powiedziałbym, że jak robisz buty, portrety, kwiatki czy martwe naturki, to ośiwtlenie jest ważne, ale można sobie pozwolić na pewną dezynwolturę i nie będzie to skutkować od razu porażką. W szkle to od razu wychodzi, tu każda niedokładność jest z samej istoty materiału wyolbrzymiona.
Dobrze by było, żebyś poczytał jak się oświetla szkło (zastawki, murzynki, blendy, ekrany i ich wielkości), to będzie Ci łatwiej zrozumieć, jak dane zdjęcie jest zrobione. Szczycę się tym, że potrafię patrzeć analitycznie i na ogół widzę dość sporo, ale w szkle nie jest to takie proste - do dziś pamiętam zdjęćie pewnego Czecha, którego to zdjęćia do tej pory nie rozgryzłem i nie udało mi się nawet w części oddać tego bajecznego efektu, jaki on osiągnął. Ale czasem do tego wracam i myślę sobie. :)
3. Wracam do Twoich zdjęć. Dość ciężko mi sprecyzować, co mam na myśli mówiąc że szkło wygląda mizernie - poza tym, że po prostu dla mnie wygląda dość przeciętnie. Nie ma blasku, nie ma ikry, nei ma żadnej magii, krawędzie naczyń są zdefiniowane zupełnie kiepsko, obrazek jest płaski. Wiem, ze butelka jest okrągła (bo tak mi podpowiada doświadczenie), ale tego nei widzę na zdjęćiu, równei dobrze mogłaby to być taka dziwna, płaska piersiówka. Widzę, że kufel jest w części okrągły, a w części kanciasty - ale na obrazki jest płaski i tu i tu. Czy ucho od kufla jest w przekroju płaskie, okrągłe, czy też może zamiast ucha z pełnego szkła jest ucho zrobione z dwóch kawałków aluminiowej blachy, puste pomiędzy nimi?
W dobrze oświetlonym szkle nie byłoby takich wątpliwości, wszystko byłoby łądnie zdefiniowane: widać byłoby że butelka jest okrągła, kufel ma dwa wyraźnie różniące się przekroje, ucho jest pełne, a pomiędzy kapslem a górną naklejką jest przeźroczyste szkło, bo teraz jest dziura. To są szczegóły, ale te szczegóły odróżniają fotkę mizerną od zayebistej.
4. Bywa i to nader często, że są zdjęcia w których nie wystarczy pokazać że coś jest złego - jak np. zdjęćie piórek, w którym leży ekspozycja. W piórkach można to łatwo pokazać palcem i sprawa jest jasna.
Otóż czasem sprawy się są tak ewidentne; nei ma dużo złych aspektów, wyraźnych błędów czy niedociągnięć - tylko po prostu nie ma czegoś dobrego. Mówiąc symbolicznie - brak jakichś strasznych minusów, ale nie ma też plusów... Dlatego czasem pytanei: no pokaż, co jest na moim zdjęciu złego, no pokaż - nie jest właściwe. Bardziej należałoby spytać: a jest w nim coś dobrego? I takie pytanie powinien sobie od czasu do czasu zadać też autor zdjęć...
5. Dla wszystkich zmęczonych tą straszliwą ilością liter - sorry, ale zamiast wypowiadać się w pierdylionie wątków dwoma słowami w każdym, wolę się wypowiedzieć w jednym a szerzej, żeby może ten, kto to z trudem przeczyta za kwartał mógł odnieść jakikolwiek pożytek, jeśli się skupi.
Czuwaj, zuchy...
jak na korporacyjne piwo san miquel jest calkiem ok .. szczegolnie w gorace lato w hiszpanii.. co prawda z korpo piw lepsze imho jest cruz campo ale jak sie nie ma co sie lubi :)
2. Myliłem się co do Hlynura w sporej części, przyznaję to - choć z bólem, bo kiedyś byłem o nim lepszego zdania. Co prawda dalej uważam, że można się od niego czegoś nauczyć, ale teraz przy okazji wiem, żeby broń boże nie brać poważnei tych bzdur, które wypisuje. No cóż, nie każdy kto robi dobre zdjęcia musi od razu być mądry, a szkoda.
nie kazdy kto robi zdjecia chce cie dzielic wiedza. ty sie nia dzielisz i chwala ci za to, inni wola nie. jest to dosc zrozumiale w branzy w ktorej poziom wejscia jest zerowy, posiadacz lustrzanki po pol roku jej uzywania zaczyna prowadzic warsztaty a kazdy jest zawodowcem i trzaska zlecenia z wyplata pod stolem.
uwazam natomiast ze samo wytkniecie bledow jest bardzo duza nauka o ile potrafisie spojrzec na swoje prace krytycznie.
co do nieszczesnego praworecznego kufla - foty produktowe/rekalmowe robi sie pod ogol a nie pod jednostki - uwaga zatem o ustawieniu kufla jest logiczna choc niekoniecznie takie ustawienie musi byc regula.
reszte pomine .. napisano juz chyba wystarczajaco
do dziś pamiętam zdjęćie pewnego Czecha, którego to zdjęćia do tej pory nie rozgryzłem i nie udało mi się nawet w części oddać tego bajecznego efektu, jaki on osiągnął. Ale czasem do tego wracam i myślę sobie. :)
a mozesz zalinkowac to foto lub podeslac? z ciekawosci, bo dobre foty zawsze warto ogladac
To są szczegóły, ale te szczegóły odróżniają fotkę mizerną od zayebistej.
amen
Gadryiel
11-04-2015, 21:06
1. Tak wyłącznie dla porządku - zdecyduj się na coś, bo jak dajesz zdjęcia szkła, potem klatkę z piórkami a potem kwiatek, to w końcu nie będzie wiadomo co kto komentuje i zrobi się niełąd. W zasadzie, to chyba już jest. Wydaje się, że zakładanie większej ilości wątków, ale za to z zawężoną tematyką jest organizacyjnie lepsze.
Chyba po to numeruje się zdjęcia, aby nie powstał taki bałagan o jakim piszesz. Masz jednak po części rację i wsadzę następne szkło w osobny temat (widzę, że wzbudza sporo kontrowersji).
Możesz natomiast przeglądnąć jego zdjęćia, bo niektóre są technicznie naprawdę dobre pod względem oświetlenia - a trzeba pamiętać, że oświetlenie szkła jest nie dość że trudne, to jeszcze bardziej kluczowe, niż czego innego. Powiedziałbym, że jak robisz buty, portrety, kwiatki czy martwe naturki, to ośiwtlenie jest ważne, ale można sobie pozwolić na pewną dezynwolturę i nie będzie to skutkować od razu porażką. W szkle to od razu wychodzi, tu każda niedokładność jest z samej istoty materiału wyolbrzymiona.
Chciałem przeglądnąć jego zdjęcia, ale w większości już nie są dostępne. Wyczytałem jednak, że używa światła stałego, przy czym ja błyskam.
krawędzie naczyń są zdefiniowane zupełnie kiepsko, obrazek jest płaski. Wiem, ze butelka jest okrągła (bo tak mi podpowiada doświadczenie), ale tego nei widzę na zdjęćiu, równei dobrze mogłaby to być taka dziwna, płaska piersiówka. Widzę, że kufel jest w części okrągły, a w części kanciasty - ale na obrazki jest płaski i tu i tu. Czy ucho od kufla jest w przekroju płaskie, okrągłe, czy też może zamiast ucha z pełnego szkła jest ucho zrobione z dwóch kawałków aluminiowej blachy, puste pomiędzy nimi?
W dobrze oświetlonym szkle nie byłoby takich wątpliwości, wszystko byłoby łądnie zdefiniowane: widać byłoby że butelka jest okrągła, kufel ma dwa wyraźnie różniące się przekroje, ucho jest pełne, a pomiędzy kapslem a górną naklejką jest przeźroczyste szkło, bo teraz jest dziura. To są szczegóły, ale te szczegóły odróżniają fotkę mizerną od zayebistej.
Właśnie takie spostrzeżenia są bardzo cenne. Od nikogo nie oczekuję, żeby mi powiedział jak coś zrobić a żeby jedynie wskazał wyraźne błędy czy niedociągnięcia. Zamieszczając tutaj fotki wiem, że nie są "zayebiste" bo jeszcze dużo im brakuje. Chyba po to ludzie dzielą się zdjęciami na forach, aby uzyskać poradę od bardziej doświadczonych użytkowników?
Robiąc zdjęcie piwa, skupiłem się na tym, aby właśnie nie było tych refleksów. Po prostu nie podobały mi się. Zostawiłem je tylko w dwóch miejscach.
Następnym razem na pewno spojrzę na temat od innej strony.
Fotografia jest dla mnie zabawą, formą rozrywki. Dochodzenie do tego jak coś zrobić jest formą mile spędzonego czasu a później mam bonus w postaci efektu końcowego;) Widzę jednak, że dużo ludzi podchodzi do tego śmiertelnie poważnie... cóż, ich sprawa i wybór.
Mówiąc symbolicznie - brak jakichś strasznych minusów, ale nie ma też plusów... Dlatego czasem pytanei: no pokaż, co jest na moim zdjęciu złego, no pokaż - nie jest właściwe. Bardziej należałoby spytać: a jest w nim coś dobrego? I takie pytanie powinien sobie od czasu do czasu zadać też autor zdjęć...
Zawsze zadaje sobie takie pytanie, zanim upublicznię zdjęcie na forum. Gdybym sądził, że zdjęcie jest całkiem złe, nadaje się do kosza... to jaki byłby sens zasięgania opinii na jego temat?
Jeśli kiedyś zrobię zdjęcie z efektem wow i będę sobie zdawał z tego sprawę, to nie będę się pytał na forach co jest w nim nie tak.
5. Dla wszystkich zmęczonych tą straszliwą ilością liter - sorry, ale zamiast wypowiadać się w pierdylionie wątków dwoma słowami w każdym, wolę się wypowiedzieć w jednym a szerzej, żeby może ten, kto to z trudem przeczyta za kwartał mógł odnieść jakikolwiek pożytek, jeśli się skupi.
Czuwaj, zuchy...
Pozostaje mi tylko podziękować za poświęcony czas :)
Ma ktoś może jakieś uwagi do mojego pierwszego kwiatka? Przyznam, że miło mi się współpracowało z tym modelem :)
U Ciebie znów odwrotnie.
To tak na szybko.
To ja może jakiś dziwny jestem (mimo, że praworęczny), ale jak nalewam piwo/whisky/wódkę do kufla/szklaneczki/kieliszka, to zawsze robię to prawą ręką, a szkło trzymam w lewej...ale to może ja, bo herbatę/ciasto też mieszam/kręcę w lewo :mrgreen: Mnie kompozycja w tym zdjęciu nie razi ;)
To ja może jakiś dziwny jestem (mimo, że praworęczny), ale jak nalewam piwo/whisky/wódkę do kufla/szklaneczki/kieliszka, to zawsze robię to prawą ręką, a szkło trzymam w lewej...ale to może ja, bo herbatę/ciasto też mieszam/kręcę w lewo :mrgreen: Mnie kompozycja w tym zdjęciu nie razi ;)No patrz ja herbatę w prawo ale nalewam piwo jak ty :-)