Zobacz pełną wersję : D5100 ISO w Movie Mode
goliat26
29-03-2015, 14:11
Witam Was.
Chciałbym zapytać posiadaczy Nikona D5100 ( ale w sumie nie tylko... ) o ISO w trybie Movie.
Testowałem Nikona z Heliosem 44m-4. Aparat ustawiony w tryb M. Migawka 1/50, ISO (niby) 100 a pomimo tego na filmiku widać dosyć duże szumy. Tutaj link do filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=l5h6GVNoKqo Na full HD co nie co widać, zwłaszcza w tle (mam na myśli to, że widać szum). Niestety YT swoją konwersją znacznie zmniejszył jakość klipu.
Jak powinienem pozmieniać te ustawienia by szum zniknął? Czy jest to w ogóle możliwe czy D5100 tak po prostu ma ?
Z góry dzięki za odpowiedź.
A instrukcję czytał ??
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/103388806/nikoniarze/d5100-inst-film.jpg)
goliat26
29-03-2015, 14:44
Dzięki za szybką odpowiedz. A jest chociaż możliwość by gdzieś była informacja o tym jaka aktualnie czułość rzeczywiście jest ustawiona? Tak jak pisałem u mnie ciągle jest teoretycznie 100 ale nie sądzę by na ISO 100 były takie szumy.
Z drugiej strony jeśli migawka regulowana jest automatycznie to nie rozumiem po co są setki tutoriali w których każdy ustawia czas otwarcia migawki na 1/50.
Przeczytaj instrukcję, to się dowiesz co ustawiasz.
Albo chociaż wykaż odrobinę zainteresowania tematem i poszukaj odpowiedzi na forum. Jest tego cała masa.
goliat26
29-03-2015, 14:56
Gdybym znalazł taką odpowiedź to nie pisałbym posta to chyba oczywiste. A jeśli napisałem posta to albo nie znalazłem albo odpowiedź nie była konkretna i nie wniosła nic sensownego do mojego pytania ( zresztą taka jak Twój ostatni post ). Chyba po to jest forum żeby sobie pomagać a nie odsyłać do instrukcji...
kattebush
29-03-2015, 15:45
Chyba po to jest forum żeby sobie pomagać a nie odsyłać do instrukcji...
Tyle, że odpowiedź na Twoje pytanie jest zawarta w instrukcji...
seba84_2005
29-03-2015, 15:58
Jak chcesz się bawić iso przy nagrywaniu musisz wgrać modyfikowany soft do puszki.
Jeśli nie znalazłeś, to znaczy, że nie szukałeś:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=240467
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=229381
I to tylko z pierwszej strony...
goliat26
29-03-2015, 16:25
Szukać szukałem... ale...
Tak jak pisałem używałem heliosa z adapterem. Z kitowym obiektywem ISO rzeczywiście zmienia w zależności tego "co jest przed obiektywem" ale w przypadku heliosa ISO teoretycznie ciągle było na 100 a mimo to szumy były. Chodzi mi głównie o to, czy jeśli na wyświetlaczu mam ciągle ISO 100, czas 1/50 to czy mogę temu "ufać" czy tak naprawdę parametry są zupełnie inne.
Zdjęcie z ISO 100 jest praktycznie bezszumowe a film z tym samym ISO jest widocznie zaszumiony. To normalne w przypadku tego body?
Seba dzięki za informacje o takim sofcie. Fajny "bajer" jednak trochę obawiam się takich zmian.
Czyli nawet nie zajrzales do tych wątków: http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3190882&postcount=13
goliat26
29-03-2015, 16:40
Zajrzałem może 10 minut temu. Pytanie tylko czy jest to pełen automat nawet w przypadku trybu M i dodatkowo obiektywu takiego jak np. helios?
Chyba spróbuje wgrać soft o którym wspominał Seba.
Zajrzałem może 10 minut temu. Pytanie tylko czy jest to pełen automat nawet w przypadku trybu M i dodatkowo obiektywu takiego jak np. helios?
Jeśli nadal nie zrozumiałeś, to ja już nie pomogę... prościej już tego wytłumaczyć się nie da.
goliat26
30-03-2015, 17:49
Zainstalowałem dzisiaj soft o którym wspominał Seba. Teoretycznie wszystko jest OK ale nie mogę podglądać filmów w aparacie, dopiero po zgraniu na komputer. To normalne zachowanie?
EDIT: Teraz wgrałem stary soft z powrotem i też nie mogę otworzyć "nowych" filmików więc to pewnie dlatego, że są po prostu innej jakości. Ale rzeczywiście ilość szumu (mniej) i zmiana jakości jest kolosalna przy tym nowym sofcie. Nie wiem tylko dlaczego przy nowym sofcie mogę nagrywać 14 min 10 sec a na starym 20 min.
Zainstalowałem dzisiaj soft o którym wspominał Seba. Teoretycznie wszystko jest OK ale nie mogę podglądać filmów w aparacie, dopiero po zgraniu na komputer. To normalne zachowanie?
Jak pozmieniałeś nie takie parametry to tak będzie.
Nie wiem tylko dlaczego przy nowym sofcie mogę nagrywać 14 min 10 sec a na starym 20 min.
Bo sobie taki bitrate ustawiłeś.
goliat26
30-03-2015, 21:52
Jak pozmieniałeś nie takie parametry to tak będzie.
Co masz na myśli mówiąc "nie takie parametry"?
kazelot2000
30-03-2015, 21:59
Skąd można pobrać ten soft? Czy jest jakieś bezpieczne źródło, jeżeli to nie tajemnica.
goliat26
30-03-2015, 22:02
Soft pobierasz z oficjalnej Nikona a potem przez stronkę http://simeonpilgrim.com/nikon-patch/nikon-patch.html wybierasz modyfikacje które Cię interesują. A potem normalnie wgrywasz.
SOFT: https://support.nikonusa.com/app/answers/detail/a_id/18722/~/d5100-firmware%3A-a%3A-1.0.2-%2F-b%3A1.01-upgrade
kazelot2000
30-03-2015, 22:20
Dziękuje, a czy po wgraniu softu do nagrywania manualnego można stracić gwarancje body?
goliat26
30-03-2015, 22:57
Wydaje mi się, że w większości tego typu sprzętów zmiana softu na nieoryginalny powoduje utratę gwarancji.
Co masz na myśli mówiąc "nie takie parametry"?
Znaczy, że nie takie co są oryginalnie w aparacie.
goliat26
30-03-2015, 23:39
Aha ok :). No tak, jakość Video zmieniałem. Nie przeszkadza mi to, że nie mogę podglądać w body ale wolałem zapytać czy to normalne po takiej zmianie.
Jak na razie zostanę przy nowym sofcie i mam nadzieję, że z biegiem czasu nic się nie popsuje.
Jeśli ktoś używa D5100 w dużym stopniu do nagrywania Video to polecam update Softu.
Nie jakość, a bitrate, bo do jakości w D5100 on już wiele nie wnosi.
A jak ktoś używa do filmowania, to pozbyć się D5100 i brać D5200 lub D5300.
goliat26
31-03-2015, 07:56
Nie jakość, a bitrate, bo do jakości w D5100 on już wiele nie wnosi.
No co jak co ale bitrate ma bezpośredni "odcisk" na jakości Video.
A jak ktoś używa do filmowania, to pozbyć się D5100 i brać D5200 lub D5300.
Owszem ale nie wydaje mi się by ktoś o przeciętnych zarobkach a w dodatku do zastosowań amatorko/hobbystycznych zmieniał body "od tak" :).
No co jak co ale bitrate ma bezpośredni "odcisk" na jakości Video.
Stali muszki, będzie wiosna, będzie lepiej trawa rosła...
Ma bezpośrednie powiązanie jedynie z wielkością pliku... 20Mbps to wszystko co trzeba w D5100 i choć byś ustawił 60Mbps to na jakości nic nie zyskasz.
goliat26
01-04-2015, 11:36
Nie chce zakładać nowego tematu a mam jeszcze jedno pytanko.
Jak to dokładnie jest z potwierdzeniem ostrości z obiektywami np helios?
W instrukcji napisane jest:
"Jeśli minimalna przysłona obiektywu ma wartość f/5,6 lub mniejszą, to za pomocą wskaźnika ostrości w wizjerze można sprawdzać, czy ostrość jest ustawiona na obiekt, znajdujący się w wybranym polu AF"
Podłączając heliosa nie mamy informacji o wartości przysłony więc rozumiem, że potwierdzenie ostrości też nie działa. Jest jakiś sposób by zadziałało?
Nie chce zakładać nowego tematu a mam jeszcze jedno pytanko.
Jak to dokładnie jest z potwierdzeniem ostrości z obiektywami np helios?
W instrukcji napisane jest:
"Jeśli minimalna przysłona obiektywu ma wartość f/5,6 lub mniejszą, to za pomocą wskaźnika ostrości w wizjerze można sprawdzać, czy ostrość jest ustawiona na obiekt, znajdujący się w wybranym polu AF"
Podłączając heliosa nie mamy informacji o wartości przysłony więc rozumiem, że potwierdzenie ostrości też nie działa. Jest jakiś sposób by zadziałało?
Chodzi o minimalna przesłonę - czyli największy otwór przeslony i chodzi tu o fizykę, a nie odczytanie z obiektywu.
Wiec jak przymkniesz obiektyw do f/8, to nie będzie działało potwierdzenie ostrości.
goliat26
01-04-2015, 12:58
Czyli z Heliosem będzie bez problemu działać nie zależnie od tego, że w trybie manual wartość przysłony to "F--" ?
Chodzi o minimalna przesłonę - czyli największy otwór przeslony i chodzi tu o fizykę, a nie odczytanie z obiektywu.
Wiec jak przymkniesz obiektyw do f/8, to nie będzie działało potwierdzenie ostrości.
A skąd body ma wiedzieć czy obiektyw przymknięty jest do f/8 czy do f/2?
Wartość przysłony, to stosunek średnicy otworu do ogniskowej. Od niego zależy kąt stożka światła, który dociera do matrycy. A to się wprost przekłada na skuteczność czujników fazowych. Zresztą na tryb LV również, bo CoC to średnica tego stożka. Zatem body nie musi wiedzieć jaka jest wartość przysłony, to samo wychodzi. I nie ma tu większego wpływu ilość światła.
goliat26
02-04-2015, 08:28
Dzięki wielkie za sensowną odpowiedz - o taką mi właśnie chodziło.