PDA

Zobacz pełną wersję : Pierwsze kroki w filtrach zewnętrznych - prośba o pomoc

Bamba04
29-03-2015, 03:06
Witam!
Noszę się z zamiarem kupna filtra szarego aby wejść w nowy etap fotografii krajobrazowej i…..
Na początku myślałem o kupnie zwykłego filtra , nakręcanego na obiektyw, ale z czasem stwierdziłem, że chciałbym zainwestować w filtry z mocowaniem typu COKIN.
Jestem w posiadaniu Sigmy 18-35 z gwintem 72mm.
Z tego co wyczytałem to filtry Lee najlepiej się sprawdzają (jako filtry szare - Little i Big Stopper), więc pomyślałem o kupnie właśnie tej firmy.
Proszę więc Was o pomoc, co i jak po kolei …
Co mogę zakupić po taniości, a w co z zestawu powinienem zainwestować, aby miało to ręce i nogi?

Z góry dzięki za pomoc,
Pozdrawiam,
Bartek

maniak666
29-03-2015, 11:58
To nie jest tanie hobby(fotografia). Kombinujesz dobrze-co do kierunku z filtrami. Czy warto przyoszczędzać? Chyba nie bardzo. Jest taka stara prawda w tej zabawie. Twój zestaw jest tak dobry jak jego najsłabszy element. Więc odpowiedz nasuwa się sama. Ja co prawda nie posiadam BS-a od Lee, ale Heliopan ND 3,0-nakręcany, a poza tym połówki Lee i oprócz większej zabawy przy zmianie kadru-( niestety trzeba odkręcić filtr) zestaw sprawdza się BDB. Połówki 0,6 i 0,9+ BS na początek wystarczą Ci jak najbardziej. Jak masz jeszcze szkła o innej srednicy mocowania filtrów to wiadomo pierscienie redukcyjne są niezbędne.

GonzoG
29-03-2015, 12:16
Jeśli chodzi o filtr typu big stoper, to zdecydowanie filtry nakrecane, a nie kwadratowe.
1. Są tańsze
2. Mają z reguły mniejszy zafarb
3. Nie ma problemów z przecinkami światła w uchwytach.

Praktyczny byłby zakup filtrów kwadratowych wielkości 100mm - taki big stoper to jakieś 600-700zł.
Filtr nakręcony - 77mm B+W to 400zl, a Hoya ProND 1000 to jakieś 250zl.

Systemy jak Colin sprawdzają się głównie przy filtrach, które wymagają przesuwania - czyli połowowych szarych.

maniak666
29-03-2015, 12:29
GonzoG

co do pkt. 1 i 3 pełna zgoda. Co do 2 dyskusyjne stwierdzenie. Mam na mysli łączenie Lee BS-a i połówek. Tutaj nie ma żadnych problemów z usunięciem. Ja łącze Heliopana z Lee i tez nie jest to szczegónie trudne do usunięcia, aczkolwiek komplet Lee sprawdza się lepiej. Ale o moim wyborze nakręcanego BS-a zadecydował wymieniony przez Ciebie pkt.3. Co do innych wynalazków się nie wypowiem, oprócz Cokina na początku mojego focenia nic innego nie stosowałem. I tu byla niezła jazda. Przy jednym filtrze OK, ale jakiekolwiek łączenie...

Bamba04
29-03-2015, 13:01
Dzieki za odpowiedzi!
W takim razie zacznę sie rozglądać za nakręcanymi.
A czy na początek stosowanie filtra szarego ND z polarem ma sens? Czy przy tego typu fotografi konieczne jest łącznie z polowkowymi? Na razie dorobiłem sie filtra polaryzacyjnego i kolejnym miałby byc właśnie szary.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

GonzoG
29-03-2015, 13:22
Nic nie jest konieczne.

Zacznijmy od jednego pytania:
Czego oczekujesz po tych filtrach??

maniak666
29-03-2015, 13:36
Dzieki za odpowiedzi!
W takim razie zacznę sie rozglądać za nakręcanymi.
A czy na początek stosowanie filtra szarego ND z polarem ma sens? Czy przy tego typu fotografi konieczne jest łącznie z polowkowymi? Na razie dorobiłem sie filtra polaryzacyjnego i kolejnym miałby byc właśnie szary.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Powyższe pytania niestety wskazują na ewidentne braki w podstawach. Chyba trzeba się mocno dokształcić. Na forum znajdziesz wszystkie odpowiedzi, trzeba się tylko nieco wysilić i przekopać.

bajcom
29-03-2015, 16:20
Panowie to jak jest w praktyce nakręcanym BS plus zestaw filtrów połówkowych z mocowaniem cokin , żeby ustawić ostrość na nowy kadr trzeba wszystko zdemontować i założyć na nowo. Najwygodniejszym rozwiązaniem jest to mocowanie cokin plus szybki .
Już trochę szukałem na forum i na pierwszym miejscu są filtry Lee , a później są zdania podzielone , jakie są jeszcze godne uwagi filtry?

GonzoG
29-03-2015, 19:18
Panowie to jak jest w praktyce nakręcanym BS plus zestaw filtrów połówkowych z mocowaniem cokin , żeby ustawić ostrość na nowy kadr trzeba wszystko zdemontować i założyć na nowo. Najwygodniejszym rozwiązaniem jest to mocowanie cokin plus szybki .
Już trochę szukałem na forum i na pierwszym miejscu są filtry Lee , a później są zdania podzielone , jakie są jeszcze godne uwagi filtry?

Z szarych są tylko 2 Lee i HiTech, ale HiTech daje dużo większy zafarb.

bajcom
29-03-2015, 19:42
Mam jeszcze jedno pytanie , mam obiektyw 16-35 77mm i jak bym miał kupić nakręcanego BS . To powinienem kupić filtr 77mm, czy przejściówkę na 82mm i filtr do niego , żeby uniknąć winiety. . Jestem zielony w tym temacie ;)

Archibald6803
29-03-2015, 20:17
77mm ; najlepiej slima

jaś
29-03-2015, 20:19
Jeśli chodzi o filtr typu big stoper, to zdecydowanie filtry nakrecane, a nie kwadratowe.
1. Są tańsze
2. Mają z reguły mniejszy zafarb
3. Nie ma problemów z przecinkami światła w uchwytach.

Praktyczny byłby zakup filtrów kwadratowych wielkości 100mm - taki big stoper to jakieś 600-700zł.
Filtr nakręcony - 77mm B+W to 400zl, a Hoya ProND 1000 to jakieś 250zl.

Systemy jak Colin sprawdzają się głównie przy filtrach, które wymagają przesuwania - czyli połowowych szarych.

używałem kiedyś nakręcanej (pod holder lee z połówkami) hoyi ndx400, aktualnie używam kwadratowego Lee BS
1. nakręcany jest tańszy i to jest jedyna prawda :)
2. zafarb mniejszy - w moim przypadku było odwrotnie
3. z Lee BSem NIGDY nie miałem problemu z przeciekami światła, może inne kwadratowe mają taki problem w Lee trzeba się chyba bardzo starać żeby się zdarzył.
4. Praca z nakręcanym filtrem jest znacznie bardziej upierdliwa niż z kwadratowym policz sobie (ale dokładnie) ile razy trzeba coś odkręcić i zakręcić żeby zmienić kadr, trwa to znacznie dłużej i jest mniej wygodne niż przy filtrze kwadratowym.

więc jeśli chodzi o filtry typu big stopper to zdecydowanie kwadratowy lee big stopper jest szybciej i wygodniej.

Bamba04
30-03-2015, 00:57
Gonzo dzięki za pomoc, a nie polskie wytykanie błędów.

Chciałbym korzystać z z takiego filtra właściwie tylko i wyłącznie do fotografii krajobrazowej.
Z racji tego, że mieszkam nad morzem to w większości będzie to właśnie (uwaga) morze.
Regularnie jeżdżę też w góry, gdzie również chciałbym korzystać z takiego filtra do rozmycia wodospadów oraz jeśli nadarzy się okazja - chmur.

Co moglibyście mi polecić konkretnego poza BS Lee?

Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc,
Bartek