Zobacz pełną wersję : Jaki statyw do około 1000zł
gladiator86
28-03-2015, 23:54
Witam
Szukam statywu do około 1000zł wraz z głowicą. Przeglądam sieć już od dłuższego czasu ale jest tego taka masa że ciężko coś wybrać. Statywu potrzebuję do krajobrazu jak i fotografii nocnej o bardzo długich czasach naświetlania. Sprzęt póki co nie taki ciężki bo D5100 oraz najczęściej Tokina 11-16 żadziej kit 18-105 oraz 70-200 Sigma OS a może nawet i 35f 1.8 ale to ostatnie to piórko :) Jednak sprzęt rozrasta się nieustannie w nowe słoiki ale i w planach jest zmiana puszki (jeszcze nie wiem na co). Statyw mam zamiar zabierać na wycieczki górskie oraz rowerowe dlatego szukam czegoś o rozmiarze około 60 cm.
Tutaj modele którymi się bardziej zainteresowałem:
FotoPro MGA-584
FotoPro MGA-684
Manfrotto MT190XPRO3
Manfrotto MT190XPRO4
Benro TA II A1682TB0
Doradzono mi firme Slik
Slik 700DX
a znalazłem
Slik Pro 723CF
Na temat tego ostatniego nie znalazłem informacji o maksymalnym obciążeniu co mnie bardzo martwi bo nie chce kupować kota w worku. Poradzicie coś? A może jeszcze jakiś inny model? Jestem również w stanie odłożyć zakup i dozbierać trochę grosza jeśli naprawdę będzie warto.
Cześć,z tych wszystkich zastanów się nad manfrotto,posiadam statyw z nowej serii,tyle ze węglowy 055.Przyjemny w pracy,fakt że waży 2 kilo,tyle co mt190 alu,ale przynajmniej nie jest podatny na wiatr. Głowica według uznania,wiele osób narzeka na kulowe,ja używam na przekładniach zębatych 410 junior,bardzo precyzyjna do krajobrazu,a i do makro tez niezastąpiona.Minusem jest waga 1,2 kilo.Zestaw do lekkich nie należy ale przynajmniej gwarantuje stabilność.
nikoniarz
29-03-2015, 11:56
Ja bym odrzucił na pewno MGS-584. Przy Twoim budżecie różnica cenowa względem MGA-684 jest marginalna, a wyższy model ma zauważalnie solidniejszą głowicę i ciut solidniejszy tripod. Podobnie odrzucił bym statywy nie oferujące opcji monopodu. Osobiście używam na rower MGA-684 i złego słowa nie powiem. Z tym, że ja celowałem w statyw w cenie 500-600 zł i w tym budżecie osobiście nie znalezłem lepszego wyboru. Gdybym szukał czegoś w granicach tysiaka być może wybrał bym coś innego. Ale być może, więc gdybać nie będę.
To tego zestawienia statywów dorzucić można jeszcze Triopo.
Większy wybór niż fotopro, a węglowe są wyraźnie lżejsze od alu. Poza tym są bez głowic, a te w fotopro nie są najlepsze.
Np.GT-3230x8C + głowica B-2 lub NB-2
nikoniarz
29-03-2015, 12:51
Przypomniało mi się jeszcze jedno- warto zwrócić uwagę na pewne niuanse, jak np. sposoby blokowania kąta czy wysunięcia nóg, czy głowica kulowa ma osobną śrubę do blokady i do regulacji oporu, czy można statyw w jakiś sposób dociążyć, czy użycie kolców jest łatwo rozwiazane (to w Fotopro jest jakąś masakrą)... Niestety niektóre z tych cech można ocenić dopiero mając sprzęt w ręku. Mnie np. nie przypadł do gustu system blokujący kąt tripoda w Benro i Triopo. Nie twierdzę, że jest zły, ale ten z Fotopro okazał się bardziej ergonomiczny i przyjemniejszy w obsłudze. Uważam też, że warto zwrócić uwagę na takie drobiazgi jak piankowy uchwyt na każdej z nóg (dla niektórych może to jest nieistotne, ale wg. mnie powinno to być standardem gdyż nie podnosi jakoś zauważalnie ceny, a umila pracę zimą).
gladiator86
29-03-2015, 22:40
To tego zestawienia statywów dorzucić można jeszcze Triopo.
Większy wybór niż fotopro, a węglowe są wyraźnie lżejsze od alu. Poza tym są bez głowic, a te w fotopro nie są najlepsze.
Np.GT-3230x8C + głowica B-2 lub NB-2
Powiem szczerze że jest to kusząca propozycja w dodatku ma funkcje monopodu to wielki plus jak dla mnie. Głowice pewno wezmę jakąś inną ale tego jeszcze nie wiem ale marzy się 3d :). Na ile jest wiarygodne dane o maksymalnym obciążeniu tego statywu? Producent podaje 15kg ale przy 5 sekcjach nóg nie chce mi się wierzyć że to będzie stabilne pod takim obciążeniem a może tylko moje oczy się wystraszyły?
Co powiedzie na Triopo GX-1328? Nigdzie nie znalazłem czy ma możliwość przerobienia na monopod może ktoś z was posiada ten statyw i mógłby powiedzieć? Podoba mi się bardziej bo ma mniej sekcji nóg- krótszy czas rozkładania oraz większa stabilność (przynajmniej tak mi się wydaje), jednak większa wielkość transportowa...
Triopo GT-3230 jest z serii Travel i dlatego może funkcjonować także jako monopod. Pięciosekcyjny na pewno nie będzie bardzo stabilny - 15 kg to jest odważnik, który można na niego postawić i statyw (bez głowicy) się nie złamie, ale na pewno nie waga sprzętu foto. Gitzo dla podobnej serii Travel 1 podaje maksymalną ogniskową obiektywu - 135 mm. W przypadku Gitzo maksymalna obciążalność pięciosekcyjnego statywu Travel wynosi 5.5 kg, więc nie bardzo chce mi się wierzyć w te 15 kg. IMO lepszym wyborem jest Triopo GX-1328.
Jeśli chodzi o Slika, to faktycznie producent nie podaje obciążalności statywu. Ale obciążalność statywu Slik 723 CF zależy od głowicy, np. z SBH 320 wynosi 7 kg.
Jak pisze markB - ta maksymalna waga dla wielu statywów, to waga sprzętu + waga obciążenia i to pod warunkiem równomiernego rozłożenia ciężaru, no i że głowica jest w poziomie.
To samo tyczy się głowic - mam MGA-684 i bez problemów trzymał na głowicy kamerę z osprzętem o łącznej wadze ~8kg (gdy była ~w poziomie), ale wystarczyło kamerę przechylić mocniej i już całość stawała się bardzo chwiejna i niestabilna.
gladiator86
03-04-2015, 11:25
A co powiecie na temat Benro A3580T ? Chwilowo jest moim faworytem ze względu na gabaryty transportowe (58,5cm) oraz wielkość po rozłożeniu bez kolumny środkowej 158cm. Posiada hak do podwieszenia obciążenia. Jenak jest też minus np. wyciągnięcie kolców ze statywu odbywa się po wykręceniu gumowych nóżek i dopiero w miejsce nóżek wkręcamy kolce. Minus dlatego że jest to czasochłonne oraz posiadamy możliwość zgubienia któregoś z elementów. Brak możliwości przystosowania do monopodu nie jest minusem bo do krajobrazu tej funkcji po prostu nie potrzebuję a jeśli się zajmę inną dziedziną fotografii gdzie będzie mi to potrzebne to sobie dokupię. Przez chwilę przez myśl przeszedł mi Manfrotto 055Xpro jednak wyciąganie kolumny środkowej okazało mi się mało stabilne co daje w sumie nieużywalność tej funkcji. W dodatku wyciąganie tej kolumny okazało się możliwe tylko w poziomie oraz pionie. W BENRO A2970F jest to lepiej rozwiązane bo możemy ustawić to pod każdym kątem co przykuło moją uwagę jednak wielkość transportowa (66cm) wydała mi się dość spora dlatego przeglądałem dalej i znalazłem Benro A3580T. Co o nim sądzicie? Warto? Jaką głowę do niego polecicie?
wg mnie, masz małe obiektywy i nie bardzo ciężkie, nie sugeruj się firmą (że manfrotto najlepsze czy coś), znajdź coś przede wszystkim lekkiego,żeby się go wygodnie nosiło, i zwróć uwagę na system kręcenia głowicą, żeby się wygodnie jej używało, są takie co każdą oś musisz osobno odkręcać a są takie że wciskasz rączkę kręcisz dowolnie puszczasz i już, musi być wygodny (ja mam jakiś niemiłosiernie ciężki statyw manfrotto i robię wszystko żeby tylko nigdy go nie brać nigdzie, w zasadzie go więc nie używam)
Jeżlei kupisz statyw lekki, to szybko sie moze okazać, że też nie bedziesz go używał, bo jest wrażliwy na byle podmuch, więc i nie warto nosić...
hostman22
14-04-2015, 18:23
ja mam benro a297 i głowice sirui x20. Pewnie trzyma format 35, jak i 6x6 :)