Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Pierwsze nocne fotki..
Witajcie. Oto moje pierwsze nocne wypociny więc proszę o wyrozumiałość :)
EDIT - niestety brak zdjęć, linki wygasły, są białe prostokąty. Usunąłem, bo te białe prostokąty się pokazują na pasku ze zdjęciami losowymi. Pracujemy nad rozwiązaniem by się tam takie miniatury nie pokazywały wcale.
Jeśli macie te zdjęcia to proszę napisać do mnie, wspólnie je damy rade podmienić
Autorów zdjęć zapraszam do umieszczania fotografii na naszym hostingu. - spiritus
4 bardzo przyjemna w odbiorze, szczególnie na sprawą kolorów i bardzo ciekawego tematu.
A teraz kilka uwag, które mam nadzieję jakoś pomogą w przyszłości:
- na wszystkich brakuje mi prostowania, staraj się robić zdjęcia tak aby linie pionowe budynku były proste lub koryguj to w obróbce
- czarne niebo w większości przypadków odejmuje uroku zdjęciom nocnym, postaraj się robić zdjęcia przed zmrokiem kiedy niebo ma głęboki niebieski kolor
- zwróć uwagę na balans bieli, na pierwszych trzech zdjęciach jest strasznie żółto
I popracuj nad kadrowaniem. Poucinane wieże, czy lampa przy krawędzi psują odbiór.
Zdjęcia ładne, ale jak koledzy wyżej: wyprostować, więcej nieba, nie kombinować z ramkami (zdecydować się na jedną)
zbyszekD7000
28-03-2015, 22:55
i unikaj przepaleń, lepiej troszkę ciemniej, niż za jasno tak jak na 1,
o reszcie już koledzy wyżej wspomnieli, dodałbym jedynie używanie korekcji zniekształceń obiektywu, oraz sposób trzymania aparatu względem fotografowanej sceny (chodzi o zniekształcenia)
i wcale Ci nieźle idzie jak na kogoś kto od dwóch miesięcy ma lustrzankę ;)
jak się wydaje już się bawisz w obróbkę, tu wiele można zdziałać więc rób w RAWach to ułatwia później życie :)
One wszystkie są w RAW :). Niestety warunki pogodowe w Szkocji trochę utrudniają mi zrobienie zdjęć tuż po zmroku, żeby było ładne granatowe niebo, te zdjęcia były robione przy spontanicznym wypadzie , ale już w dzień było buro i ciemno.. co do przewagi żółtego na zdjęciach to wiele budynków w Glasgow ma właśnie takie żółto-pomarańczowe oświetlenie jak Kelvingrove Museum na moim zdjęciu. Niemniej jednak dziękuję za rady, oczywiście nie znam jeszcze wielu terminów o których wspominacie, ale już idzie wiosna i lepsze warunki pogodowe do pstrykania :)