PDA

Zobacz pełną wersję : Filtr do sportu

Arivia
27-03-2015, 19:46
Hej mam nikona D5100 i podstawowy obiektyw 18-55. Zastanawiam się nad kupnem filtra polaryzacyjnego. Trenuję kolarstwo i lubię porobić fajne zdjęcia jak na treningach uzbiera się więcej osób w peletonie. Chciałbym dodać trochę dynamiki w te zdjęcia i aby niebo było bardziej niebieskie :D Czy jest sens kupowania takiego filtra?

CzlowieQ
27-03-2015, 19:55
Chcesz robić zdjęcia jadąc rowerem?
Filtr możesz kkupić ale obróbką na kompie można też dużdużo pozmieniać ;)

Arivia
27-03-2015, 20:09
Na rowerze to nie koniecznie ale jadąc obok na motorze albo samochodem obok już tak :) Obecnie robię to na komputerze ale zawsze jest większa radość kiedy zdjęcie samo z siebie wychodzi dobre a nie jest upiększane ;)

CzlowieQ
27-03-2015, 21:07
to polaryzacyjny byłby spoko

Ted68
27-03-2015, 21:30
Zdarzało mi się jeździć na rowerze i robić zdjęcia Nikonem D700+ Tokina 80-200 828 PRO ( 1,35 kg + body) z filtrami cookina ( w sumie poad 2,5 kg)
Niemniej jednak, komfort połączony z jakością (pomijając ogniskowe, co w tym przypadku dla niektórych może być kluczowe) zapewnia mi Ricoh Gr 245 g + ok 55 g tulejka z filtrami) z możlwością cropowania ( dla innych może być to nikon coolpix A lub kompakt z dobrą matrycą o małych gabarytach (nie znam się moja wiedza kończy się na Samsungu EX1, którego posiadaniem cieszy(? )się córka.

GonzoG
27-03-2015, 21:37
Filtr polaryzacyjny ma tylko jeden mały problem - wymaga odpowiedniego ustawienia do zdjęcia. Złe ustawienie filtra nic nie da, albo nawet zaszkodzi.

TOP67
27-03-2015, 21:53
Nie wspominając o tym, że zabiera dużo światła, co przy sporcie nie jest pożądane.

Ted68
27-03-2015, 22:32
[QUOTE=TOP67;3539998]zabiera dużo światła QOTE],
góra 1 eV, da się wytrzymać. Mam obawy , jeśli chodzi o wagę zestawu "na rower" (budując zestaw w oparciu o D5100)
Posiadam lustra Nikona Fx; Dx;NEX (też Dx) i wszystko to do różnych innych zastosowań, ale na rower najlepszym rozwiązaniem jest mały, uniwersalny.... dla mbnie : Ricoh GR

Arivia
28-03-2015, 01:29
Jeśli chodzi o wagę to nie problem bo zdjęcia były by robione raczej z okna samochodu a dokładniej to ja cały bym wystawał z samochodu ;) Światło też chyba nie problem bo takie sesje to raczej latem kiedy jest słonecznie. Jedyny problem to kąt. Nie chciał bym robić zwykłych zdjęć raczej różnorodne gdzie nie miał bym idealnej pozycji do robienia zdjęcia. A czy jesteście w stanie podać mi jakiś w miarę filtr który nie będzie kosztował dużo? Czytałem że te za 20 zł to można sobie wsadzić a Hoya trochę jednak droga :(

GonzoG
28-03-2015, 01:46
Jeśli chodzi o wagę to nie problem bo zdjęcia były by robione raczej z okna samochodu a dokładniej to ja cały bym wystawał z samochodu ;) Światło też chyba nie problem bo takie sesje to raczej latem kiedy jest słonecznie. Jedyny problem to kąt. Nie chciał bym robić zwykłych zdjęć raczej różnorodne gdzie nie miał bym idealnej pozycji do robienia zdjęcia. A czy jesteście w stanie podać mi jakiś w miarę filtr który nie będzie kosztował dużo? Czytałem że te za 20 zł to można sobie wsadzić a Hoya trochę jednak droga :(

Hoya czy Marumi to są te tanie filtry - a nawet najtańsze warte zakupu.

Zobacz na ceny drogich filtrów: B+W, Heliopan, Zeiss.

Arivia
28-03-2015, 13:54
Teraz patrze, że Hoya ni jest taka droga aż coś mi się ubzdurało że kosztuje grubo ponad 100. A czy jesteście w stanie podlinkować mi jakiś dobry filtr do mojego nikona i do tego typu zdjęć? :)

GonzoG
28-03-2015, 14:10
hmmm... zastanów się raz jeszcze czy to w ogóle ma sens...

18-55 kręci mordą, więc do każdego zdjęcia obowiązkowo trzeba będzie za każdym razem ustawiać polar... a to nie jest ot i zrobione. Trzeba go dość precyzyjnie ustawić.

A najlepiej kupić minimum 67mm:
Hoya: Pro1 Digital, HD
Marumi: DHG, DHG Super

fafniak
28-03-2015, 15:02
filtr do nieba filtr do sportu filtr do nikona

Borat1979
28-03-2015, 15:12
Chciałbym dodać trochę dynamiki w te zdjęcia i aby niebo było bardziej niebieskie :D Czy jest sens kupowania takiego filtra?
Nie rozumiem jak można nadać zdjęciu dynamikę filtrem polaryzacyjnym? Mam wrażenie ktoś kto kupi sobie aparat z kitem zrobi nim zdjęcia a później zobaczy efektowne foty profesjonalistów w internecie to myśli, że oni jakiś nieprawdopodobny sprzęt mają. Jakieś cudowne filtry dające spektakularne efekt czy coś w tym guście :)

Arivia
28-03-2015, 15:18
Nie rozumiem jak można nadać zdjęciu dynamikę filtrem polaryzacyjnym? Mam wrażenie ktoś kto kupi sobie aparat z kitem zrobi nim zdjęcia a później zobaczy efektowne foty profesjonalistów w internecie to myśli, że oni jakiś nieprawdopodobny sprzęt mają. Jakieś cudowne filtry dające spektakularne efekt czy coś w tym guście :)

Aparat mam od ładnych paru lat a o profesjonalistach nic nie wspominam bo wiem, że nie ma szans robić takich zdjęć nawet mając nie wiadomo jaki sprzęt. Przez filtr chcę tylko podkreślić kolory np. niebo aby było bardziej niebieski. Wiem, że można to robić w programach ale tak jak pisałem nie lubię edytować zdjęć i o wiele większą radość daje mi dobrze zrobione zdjęcia niż bardzo dobrze wy edytowane.

GonzoG
28-03-2015, 15:37
Aparat mam od ładnych paru lat a o profesjonalistach nic nie wspominam bo wiem, że nie ma szans robić takich zdjęć nawet mając nie wiadomo jaki sprzęt. Przez filtr chcę tylko podkreślić kolory np. niebo aby było bardziej niebieski. Wiem, że można to robić w programach ale tak jak pisałem nie lubię edytować zdjęć i o wiele większą radość daje mi dobrze zrobione zdjęcia niż bardzo dobrze wy edytowane.

To trzeba było kupić kompakt, z dziesiątkami różnych efektów, a nie lustrzankę.

Chcesz mieć ładne kolorowe niebo przy zdjęciach "sportowych" - bez edycji się nie obędzie... i nie JPEGów z aparatu, a RAWów.
Poza tym najprawdopodobniej trzeba będzie jeszcze odpowiednio dobrać ekspozycję, aby nie wypalić nieba.

No i trzeba jeszcze wspomnieć o jednym - filtr polaryzacyjny ma bardzo ograniczone "działanie" na niebo - przyciemnia jest w dość wąskim zakresie kątów względem słońca.
To nie jest rozwiązanie do sportu, gdzie nie masz żadnego większego wpływu na kierunek z którego robisz zdjęcie, czy porę dnia.

Chcesz mieć ładne zdjęcia sportowe - naucz się je odpowiednio robić i obrabiać.

Borat1979
28-03-2015, 15:44
Jak chcesz robić dobre zdjęcia to musisz się też nauczyć obróbki. To całe gadanie, o jakiejś tam radości ze zdjęć bez obróbki jest bez sensu. Filtr w tym przypadku to tylko zmarnowane pieniądze, które lepiej wydać np. na zapasowy akumulator czy kartę pamięci. A tak w ogóle jak chcesz fotografować sport to zainwestuj w teleobiektyw.

Arivia
28-03-2015, 16:47
Ok czyli filtr jest średnim rozwiązaniem. A czy jest coś co przy niewielkich nakładach podniesie trochę jakość zdjęć? Obrabiać zdjęcia to zawsze coś tam robię ale tak jak mówię większą radość daje mi robienie zdjęć a nie obrabianie :) Co do teleobiektywu i sportu, to wydaje mi się, że go nie potrzebuję bo trenują kolarstwo i tylko ten sport mnie głównie interesuje a gdy robię zdjęcia to robię je z samochodu serwisowego, który jedzie w odległości kilku metrów.

GonzoG
28-03-2015, 16:50
(...) A czy jest coś co przy niewielkich nakładach podniesie trochę jakość zdjęć? (...)
Tak. Zdobycie wiedzy i praktyki.

Aras
28-03-2015, 18:53
Nie ma filtra który robi cuda. Praktyka, praktyka i jeszcze raz praktyka. Rób zdjęcia i tyle. Z czasem będą lepsze bez tego cudownego filtra.

Arivia
28-03-2015, 22:26
Oki dzięki za informacje ;)