Zobacz pełną wersję : Ostrygi
To jeszcze ostrygi z rozpędu.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://sweeper.fm.interia.pl/001.jpg)
Grzesiek_G
26-03-2015, 10:02
Smacznie, bardzo, właśnie się zrobiłem głodny :) W kategorii czepialstwa artystycznego: ten nóż, z Lidla, do cięcia parmezanu średnio pasujeâŚ, tym bardziej że światło na rękojeści mi nie leży.
Tam z Lidla od razu :) W jakimś sklepie z pierdołami kupiłem. Ten specjalny do ostryg deko kosztuje. Aż takim wielbicielem ostryg nie jestem. Ten od sera dość podobny jest i mi tam przypasował, więc uznałem, że ujdzie w tłumie.
Ten od sera dość podobny jest i mi tam przypasował, więc uznałem, że ujdzie w tłumie.
prawie jak noz do ostryg.. jaki jest sens kladzenia noza do sera przy ostrygach? a w szczegolnosci noza do sera w momencie gdy owocow morza z serem sie nie podaje?
Nożyk był położony z 2 powodów. 1 to pasował do opowieści ( Są ostygi, ktoś sobie otworzył jedną, trzymając w ściereczce, żeby się nie skaleczyć, położył i miał zamiar zaraz wciągnąć ) a 2 to pasował mi do kompozycji i kolorystycznie. Miałem świadomość, że jest do sera ale lepszego nie miałem. Wiem, że powinien być specjalny do ostryg. Aczkolwiek chyba jakoś drastycznie nie zaburza ogólnego odbioru zdjęcia.
Aczkolwiek chyba jakoś drastycznie nie zaburza ogólnego odbioru zdjęcia.
alez oczywiscie ze nie zaburza. tak samo jak lyzka do kotleta schabowego lub widelec do pomidorowej. rownie dobrze mogles tam polozyc gwozdzia lub mlotek. taki sam sens :)
światło na krawędzi sprawia deski na której leżą po prawej sprawia wrażenie że deska nie trzyma pionu- możesz to przekrzywić na na oko żeby zbalansować ten efekt.
Do tekili czy użyjesz cytryny czy limonki albo mandarynki nie zrobi różnicy- ostrygi tylko z cytryną- ktoś mi tłumaczył do czego jest limonka a do czego cytryna jak pytałem co do ostryg wziąć- zapomniałem. W krajach gdzie ostrygi są popularne nikt tego nie kupi a tam to zdjęcie ma największy potencjał by je sprzedać.
Ostrygę otwiera się tak żeby nie wylać tej cieczy wewnątrz- uzupełnia się ją sokiem z cytryny. Zastosowałeś food styling w stylu propozycja podania- więc wszystkie powinny być otwarte. Te kryształki to lód czy podróbka kryształów soli? nóż jest drogi?- nie wierzę że sprzedając zdjęcie za 250 dolców nie stać cię na taki nóż- ja osobiście otwieram ostrygi śrubokrętem bo tak najłatwiej :D
Pomysł i wykonanie estetyczne natomiast tak samo jak poznając modela zrobisz mu lepszy portret- tak samo poznając jedzenie będzie ci łatwiej znaleść kontekst w którym umieścisz swój obiekt. Doceń potęgę youtube i z niej korzystaj- tak się dowiedziałem że jest czerwone pesto po 500 dolców za zdjęcie- to z przepisu z YT wygląda lepiej na zdjęciu niż to z tesko ze słoika ;)
co do tej ceny- ile kosztuje nóż do parmezanu? Do ostryg na ebayu 6-20 dolców np taki http://www.ebay.pl/itm/Trudeau-2-pc-Oyster-Knife-Set-/131328176223?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item1e93c4f05f (na zdjęciu tej aukcji nie ma limonki)
Zastosowałeś food styling w stylu propozycja podania- więc wszystkie powinny być otwarte.
tu sie akurat nie zgodze
Te kryształki to lód czy podróbka kryształów soli? nóż jest drogi?- nie wierzę że sprzedając zdjęcie za 250 dolców nie stać cię na taki nóż- ja osobiście otwieram ostrygi śrubokrętem bo tak najłatwiej :D
kolega nie sprzedaje zdjec po 250$ tylko po 0,1$ na stocku - w takim wypadku noz jest kosmicznie drogi bo trzeba zdjecie sprzedac tysiac razy by na noz zarobic
tak się dowiedziałem że jest czerwone pesto po 500 dolców za zdjęcie- to z przepisu z YT wygląda lepiej na zdjęciu niż to z tesko ze słoika ;)
pesto z tesco niewiele ma wspolnego z pesto. pesto robi sie samemu. ani to trudne ani czasochlonne.
z foografia zywnosci jest jak z kazdym innym rodzajem fotografii - musisz byc fachowcem w danej dziedzinie by uniknac wpadek. chyba ze masz styliste jedzenia to wtedy odpowiedzialnosc spada na niego - choc i tak warto wiedziec troche o kuchni.