Zobacz pełną wersję : Czy jest tu ktoś kto fotografuje/fotografował w Sejmie?
Witam, jest tu ktoś kto fotografuje/fotografował w Sejmie i mógłby coś powiedzieć o warunkach oświetleniowych?
Witam, jest tu ktoś kto fotografuje/fotografował w Sejmie i mógłby coś powiedzieć o warunkach oświetleniowych?
Fotografowal, ale 15 lat temu.
Ale co dokladnie? W kuluarach, na sali, na korytarzach? Jak masz 2.8 i jakiegos dzisiejszego nikona to nie bedziesz mial problemow.
zoomy 2.8 mam, d2x dzisiejszy nie jest dlatego sie zastanawiam czy dam rade
Ale może jednak sprecyzujesz co masz zamiar robić? Bo takie gadanie to jest o kant dupy potłuc.
Swoją drogą - zawsze możesz naparzać z lampy błyskowej - nikt przecież sie o to nie obrazi.
Uważaj tylko jak będziesz chciał z lampą robić przy okazji jak ekipa ńjusowa kręci ;)
w zasadzie wszytsko, konfenerncje, posiedzenia, briefingi (tak sie to odmienia?) itp :)
No to właściwie jedynym według mnie problemem jest hol główny sejmu - bywa tam ciemnawo (biorąc pod uwagę puszkę i to że jednak foto to raczej czasy krótsze niż 1/50)
Większość korytarzy bez okien oświetlona jest na tyle dobrze że lekkie dopalenie lampą załatwi ci sprawę.
Jak jest jakaś aferka to i tak lamipony na kamerze dopalą ci klienta ;)
Skoro dawalo sie w czasach przedcyfrowych to d2 tez sie da. Nie wiem tylko na jakich warunkach chcesz tam wejsc. Bez stalej przepustki nie wejdziesz w kuluary ani na antresole. Na sale nie wejdziesz w ogole - to jasne. Mozesz tylko robic tele z gory. Oczywiscie bez blyskania. Na korytarzach i konferencyjnej bez ograniczen. W ramach rozsadku oczywiscie. No i jak Ci kolega napisal wczesniej, jesli bedziesz blyskal albo szelescil telewizorowi podczas setki albo solo, to pan kamerzysta obrzuci Cie wymownym spojrzeniem. Poza tym Sejm to nudne miejsce. Przebranzuj sie na kotleta, powazniejsza kulture albo reportaz. Z pierwszego bedziesz mial pieniadze a z drugiego satysfakcje. :D
wiem na jakich zasadach się wchodzi i co wolno, a czego nie, interesowało mnie tylko jak tam wygląda sprawa ze światłem:)
Przebranzuj sie na kotleta, powazniejsza kulture albo reportaz. Z pierwszego bedziesz mial pieniadze a z drugiego satysfakcje. :D
A z trzeciego?
A z trzeciego?
zakwasy :)
A z trzeciego?
Trzecie jest dla bogatych humanistow. Z tego sie ma slawe i dwor. Wiec chyba najlepsze.
wiem na jakich zasadach się wchodzi i co wolno, a czego nie, interesowało mnie tylko jak tam wygląda sprawa ze światłem:)
Sorry. Zadajesz podstawowe pytania. Zalozylem wiec, ze nigdy tam nie byles i niewiele wiesz, bo gdybys bywal zmierzylbys sobie sam. Rozpedzilem sie z radami. Ale spoko. Nie ma za co.
nie byłem, dlatego pytam o światło, a zasady fotografowania znam wiec o nie nie pytam :)
hol na górze jest dosyć ciemny, ale przy dzisiejszym sprzęcie nie będzie problemu z niczym. Dla mnie problemem był zawsze dół z drzwiami frontowymi które akurat kiedy stałem z kamerą to świeciły w kontrze a w środku ciemno 'pod schodami', że bez lampeczki ledowej na kamerze nie dało się pracować.. ale to było z 5 lat temu - może teraz są tam ledy białe i flash w aparacie nie będzie potrzebny :D