PDA

Zobacz pełną wersję : D750 - gwałtownie spadający wskaźnik baterii na MB-D16 meike

zamkowski
23-03-2015, 18:14
Witam, nie wiem czy temat był już poruszany ale jak podłączyłem Grippa Meike to przy naładowanych eneloop'ach momentalnie od pełnej baterii pokazuje 1 kreskę. Wszystko niby działa jak powinno tylko pytanie co zrobić by aparat pokazywał właściwy poziom baterii. Z góry dzięki za info w tym temaciej

MstrG
23-03-2015, 18:21
Wszystko niby działa jak powinno tylko pytanie co zrobić by aparat pokazywał właściwy poziom baterii. Z góry dzięki za info w tym temaciej

Spróbować zmienić BP na inną sztukę / innego producenta. Ewentualnie kupić oryginał.

GonzoG
23-03-2015, 19:07
Przy aku NiMH nigdy nie będzie poprawnie wskazywał - charakterystyka rozładowania aku NiMH nie pozwala na określenie jaki jest ich poziom naładowania.
Zresztą jak zajrzysz do instrukcji, to dowiesz się, że przy AA aparat wskazuje jedynie pełne, jedną kreskę i puste.

Dodatkowo, do tego aby wskazywał jedną kreskę, wystarczy niewiele mniejsza wydajność aku i pod obciążeniem ich napięcie będzie błyskawicznie spadać poniżej maksimum.

zamkowski
23-03-2015, 20:12
Przy aku NiMH nigdy nie będzie poprawnie wskazywał - charakterystyka rozładowania aku NiMH nie pozwala na określenie jaki jest ich poziom naładowania.

Mam gripp Meike do D700 i wszystko działa jak należy i pokazuje stopniowo rozładowujące się akumulatorki. Sądzę, że sam gripp do D750 jest ok. Jest jakiś sposób na to? Bo kręcę filmy tym aparatem (D750) i tak na prawdę nigdy nie wiem kiedy się rozładuje :/

Lukasio
23-03-2015, 20:55
A masz napewno ustawione NiMH?

hostman22
23-03-2015, 21:09
a ja się wyleczyłem z zamienników baterii jak i gripów ;)

zamkowski
23-03-2015, 21:35
A masz napewno ustawione NiMH?

Dokładnie tak mam ustawione - czy może o być wada grippa?

zamkowski
23-03-2015, 21:37
a ja się wyleczyłem z zamienników baterii jak i gripów ;)

Do tej pory nie miałem problemów z zamiennikami Meike, więc i tym razem kupiłem zamiennik - cena MB-D16 na poziomie 1000 pln i więcej to zdecydowanie przesada.

hostman22
23-03-2015, 21:55
Ja też tak myślałem maike z dwoma sztukami d300 bez problemu, a w d300s poleciał błąd. Popychacz u góry wraz z lustrem i info na wyświetlaczu. Po wyciągnięciu zasilania i włożeniu oryginalnej baterii wszystko wróciło do normy, ale grip wraz z zamiennikiem poszybował do śmietnika ;). Niektóre błędy puszki mogą być tylko zresetowane przez serwis, pytanie czy cię stać na takie kwiatki przy zleceniu... .

zamkowski
23-03-2015, 22:01
Niektóre błędy puszki mogą być tylko zresetowane przez serwis, pytanie czy cię stać na takie kwiatki przy zleceniu... .

No właśnie raczej nie stać na takie wpadki - w każdym razie testuje teraz nagrywanie i na 1 kresce baterii nagrałem w sumie prawie 40 min filmu i dalej nagrywa. Nic z tego nie kumam. Aparatu nie wyłącza tylko pokazuje nieprawdziwy stan baterii. Ale z drugiej strony dziś testuje i powiedzmy że da rade, a na zleceniu w najważniejszym momencie się poprostu wyłączy (zawsze tak jest)...:/

GonzoG
23-03-2015, 22:21
Mam gripp Meike do D700 i wszystko działa jak należy i pokazuje stopniowo rozładowujące się akumulatorki. Sądzę, że sam gripp do D750 jest ok. Jest jakiś sposób na to? Bo kręcę filmy tym aparatem (D750) i tak na prawdę nigdy nie wiem kiedy się rozładuje :/

Tak jest sposób - wsadzić EN-EL15 do gripa.

I weź jeszcze raz przeczytaj mój poprzedni post:

Z resztą jak zajrzysz do instrukcji, to dowiesz się, że przy AA aparat wskazuje jedynie pełne, jedną kreskę i puste.

Dodatkowo, do tego aby wskazywał jedną kreskę wystarczy niewiele mniejsza wydajność aku i pod obciążeniem ich napięcie będzie błyskawicznie spadać poniżej maksimum.

na 1 kresce baterii nagrałem w sumie prawie 40 min filmu i dalej nagrywa. Nic z tego nie kumam. Aparatu nie wyłącza tylko pokazuje nieprawdziwy stan baterii.
Pokazuje prawdziwy stan baterii.

kux
23-03-2015, 22:27
na zleceniu

ty tym zarabiasz pieniądze?
tym bardziej radzę się wyleczyć z zamienników

stachmuszel
24-03-2015, 15:45
Chyba sobie nie zdajesz sprawy ilu zawodowców korzysta z zamienników, nie tylko gripów.

Krzychoo_
24-03-2015, 17:25
Kupiłem Meike MK-DR750 i ja, wersja z pilotem. W puszce akumulator oryginalny, w gripie zamiennik firmy Newell. Po upływie doby w puszce ubyło akumulatra 1%, w gripie też 1%. Specjalnie odłożyłem aparat na półkę na 24h, był włączony po 12 i 24 h, by sprawdzić poziom baterii. Nic więcej.
O gwałtowny zżeraniu akumulatora nie ma zatem mowy. Bałem się, czy pilot nie będzie w trybie czuwania pobierał prądu, ale jaki widać chłopaki jakoś nad tym zapanowali.

zamkowski
26-03-2015, 18:48
ty tym zarabiasz pieniądze?
tym bardziej radzę się wyleczyć z zamienników

Pozwól że coś Ci pojaśnie: nie pytałem czy używać zamienniki czy nie tylko o t co się dzieje ze stanem baterii. Jak bym potrzebował wspaniałej rady to bym o nią poprosił.

Kupiłem Meike MK-DR750 i ja, wersja z pilotem. W puszce akumulator oryginalny, w gripie zamiennik firmy Newell. Po upływie doby w puszce ubyło akumulatra 1%, w gripie też 1%. Specjalnie odłożyłem aparat na półkę na 24h, był włączony po 12 i 24 h, by sprawdzić poziom baterii. Nic więcej.
O gwałtowny zżeraniu akumulatora nie ma zatem mowy. Bałem się, czy pilot nie będzie w trybie czuwania pobierał prądu, ale jaki widać chłopaki jakoś nad tym zapanowali.

Ja właśnie chcę używać akumulatorki Ni-Mh i może z nimi jest problem. Gripp wysłałem do serwisu bo jak twierdzi sprzedający tą przypadłość mają Pixele a nie Meike. Zobaczymy co odpowiedzą.

Tak jest sposób - wsadzić EN-EL15 do gripa.

I weź jeszcze raz przeczytaj mój poprzedni post:

Jeśli byłoby tak jak piszesz to w moim grippie Meike do D700 też by był ten problem a nie jest. I zwykła czcionka w supełności wystarcza i nie musi być czerwona, chyba ze masz w ten sposób lepszą ekspresję to w porządku.

GonzoG
26-03-2015, 19:29
Jeśli byłoby tak jak piszesz to w moim grippie Meike do D700 też by był ten problem a nie jest. I zwykła czcionka w supełności wystarcza i nie musi być czerwona, chyba ze masz w ten sposób lepszą ekspresję to w porządku.
To kup sobie drugi D700 i będzie Ci się tak samo pokazywać, jak w tym co masz teraz...

Ba... rzeczywiście jest inaczej - pełny, "połowa" (dla NiMH to znaczy już nie pełny), i pusto....

zamkowski
26-03-2015, 20:21
To kup sobie drugi D700 i będzie Ci się tak samo pokazywać, jak w tym co masz teraz...

Ba... rzeczywiście jest inaczej - pełny, "połowa" (dla NiMH to znaczy już nie pełny), i pusto....

No i po co ten słaby post?...

Właśnie dlatego rzadko bywam na forach dyskusyjnych - pytam o jedno i mam specjaliste od tematów zastępczych. Już przynajmniej wiem skąd masz natrzaskane tyle postów :) lepiej zrób conajmniej tyle zdjęć.

GonzoG
26-03-2015, 20:51
No i po co ten słaby post?...

Właśnie dlatego rzadko bywam na forach dyskusyjnych - pytam o jedno i mam specjaliste od tematów zastępczych. Już przynajmniej wiem skąd masz natrzaskane tyle postów :) lepiej zrób conajmniej tyle zdjęć.

Mam tyle postów, przez takich jak ty - pisze się raz - a ten nadal swoje. Pisze się drugi raz, a ten zaczyna wymyślać, że gdzie indziej miał inaczej i tu też tak chce...

Odpowiedź na swoje pytanie masz w poście nr. 3 i na tym powinna się zakończyć twoja dyskusja.

MilekS
27-03-2015, 01:53
... na tym powinna się zakończyć twoja dyskusja.
Może trochę spokoju?
"Twoja dyskusja" to chyba monolog, nie dyskusja?

Zamienniki bywają nieprzewidywalne, trudno jednoznacznie określić co się dzieje.
Mój zamiennik Hahnel rozładowywał aku włożone do korpusu, powodował pokazywanie dziwnych stanów baterii, bateria nieoryginalna w korpusie zachowywała się złośliwie (pełna, pełna, pełna... wszystko zgasło) aż wreszcie grip Hahnel całkiem wyzionął ducha i już mnie nie wodzi na pokuszenie.

GonzoG
27-03-2015, 02:41
Może trochę spokoju?
"Twoja dyskusja" to chyba monolog, nie dyskusja?

Zamienniki bywają nieprzewidywalne, trudno jednoznacznie określić co się dzieje.
Mój zamiennik Hahnel rozładowywał aku włożone do korpusu, powodował pokazywanie dziwnych stanów baterii, bateria nieoryginalna w korpusie zachowywała się złośliwie (pełna, pełna, pełna... wszystko zgasło) aż wreszcie grip Hahnel całkiem wyzionął ducha i już mnie nie wodzi na pokuszenie.

Ale tu nie chodzi o błędne pokazywanie baterii, a o zupełne nie czytanie instrukcji i pretensje o to, że aparat nie pokazuje tak jak autor wątku chce.

Dla leniwych, którym nadal nie chce się zajrzeć do instrukcji:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/103388806/nikoniarze/d750_batt1.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/103388806/nikoniarze/d750_batt2.jpg)

cinas
21-04-2015, 23:51
Czy któryś z użytkowników Meike zauważył problemy z działaniem AF podczas używania przycisku AE-L AF-L na gripie? Mam wrażenie, że aparat ostrzy ze sporym opóźnieniem.

stanseba
06-09-2015, 15:43
Mam grip Newell. Dwa oryginalne aku, na obu nie ma spadku wskaźnika baterii.

juggler
07-09-2015, 08:25
Mam grip Meike w d750 i potwierdzam że po wsadzeniu koszyka z enloopami grip wskazuje na starcie zużycie aku, i prawdą jest też to że w d700 tak nie jest bo wskazuje trzy stany aku które się zmieniają. Mimo to że pokazuje takie zużycie w sobotę zrobiłem d750 ok 900 zdjęć i kilka krótkich filmów i dalej działa na eneloopach. Trzeba się do tego przyzwyczaić.

Lukasio
10-09-2015, 15:07
Ja miałem newela chwile i odesłałem w cholerę. Plastikowe pokrętła to jakaś porażka a do tego za głęboko osadzone. W Pixelu są gumowe i jeszcze wystają nieco. Wole lekko rozladowywujacego pixela niż nieergonomicznego newela.

stanseba
10-09-2015, 19:58
Ja miałem newela chwile i odesłałem w cholerę. Plastikowe pokrętła to jakaś porażka a do tego za głęboko osadzone. W Pixelu są gumowe i jeszcze wystają nieco. Wole lekko rozladowywujacego pixela niż nieergonomicznego newela.

Aż poszedłem to sprawdzić, czyli w normalnym użytkowaniu nie ma to żadnego znaczenia.

kurczeblade
11-09-2015, 11:24
Ja mam meike z D750 i wszystko działa cacy. Jedyne co mnie denerwowało, to że grip na początku śmierdział "plastykiem" i to białe logo z przodu gripa "MEIKE" które elegancko zamalowałem czarnym olejnym markerem :) Grip często jest złapany szelkami reporterskimi za mocowanie statywowe, trzyma się :)

ronin87
14-11-2015, 23:06
Zrobiłem mały test: w body D750 oryginalny EN-EL15 + grip Meike a w nim EN-EL15 Newell nieużywane przez 5 dni.
Stan na start: body 44% naładowania, grip 52% naładowania. Stan po 5 dniach nieużywania: body 42% naładowania, grip 39% naładowania.
Muszę zrobić jeszcze jeden test: jak się zachowa akumulatorek w body, gdy grip będzie pusty. Druga sprawa - czy akumulatorek meike będzie się mniej rozładowywał w gripie meike lub czy oryginalny EN-EL15 w gripie meike będzie się mniej rozładowywał.

Lukasio
17-11-2015, 15:31
Ja mam meike z D750 i wszystko działa cacy. Jedyne co mnie denerwowało, to że grip na początku śmierdział "plastykiem" i to białe logo z przodu gripa "MEIKE" które elegancko zamalowałem czarnym olejnym markerem :) Grip często jest złapany szelkami reporterskimi za mocowanie statywowe, trzyma się :)
I co, samoistnie Ci się nie rozładowuje?

voyager100
22-01-2016, 02:27
Powrót do firmware C 1.01 załatwił u mnie podobny problem z gripem tu masz link

http://download.nikonimglib.com/archive1/eCLxj00UnEFN01PVoHz27Kwxdd55/F-D750-V101W.exe

Może u CIebie też zadziała