PDA

Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Kraków

L.mArK
23-03-2015, 12:37
Kraków - Kładka Bernatka

//EDIT
BRAK ZDJĘCIA, wygasł zewnętrzny hosting. Zachęcamy do umieszczania zdjęć na hostingu forum.

2pompony
23-03-2015, 16:20
Mam nadzieję, że masz więcej zdjęć z tego pleneru, bo z tej perspektywy - bądźmy szczerzy - Kraków wygląda jak grajdołek. Uświadomiłem to sobie dobitnie kiedy ze strony przyjezdnego fotografa padło pytanie skąd w Krakowie zrobić fajny nocny skyline - szkło i aluminium, wieżowce pięknie oświetlone i te rzeczy. Ze zdziwieniem zorientowałem się wtedy że znikąd, bo w Krakowie na szczęście po prostu takiego city nie ma. Może zresztą m. in. dlatego to miasto jest tak tłumnie odwiedzane.

Ale wracając - to, że w Krakowie nie ma skyline, które w nocy wyglądałoby iskrząco i apetycznie to zdjęcie tylko podkreśla. Jest - jakby to ująć - rachityczne. Ciemna noc, jakieś dżwigi na horyzoncie i kładka w poprzek, z tej odległości wyglądająca rzeczywiście jak kładka, choć przecież w realu to nawet niebrzydki (choć bez ekstrawagancji) most dla pieszych i rowerów. Przydało by sięto pokazać jakimiś kadrami z samej Bernatki, albo z któregoś z przyczółków. Nie od rzeczy byłoby przejśice się po najbliższej okolicy, np. nowa Cricoteka wygląda zachęcająco na nocny obrazek. Powyższe zdjęcie jako jedyne jest słabawe, jako element trzy-, cztero- czy pięciozdjęćiowego reportażu byłoby niezłe jako przedstawienie planu ogólnego, zanim pokaże się bliższe plany i detale.

Na plus technikalia - w zasadzie ne ma się co czepiać niepotrzebnie, bo wszystko jest co najmniej poprawnie, jeśli nei wręcz dobrze.