Zobacz pełną wersję : Obiektyw do filmowania
Cześć. Posiadam Nikona D5100. Jestem początkujący i zastanawiam się nad dwoma obiektywami, które mają mi służyć do filmowania - NIKKOR 35mm f/1.8G | NIKKOR 50mm f/1.8G. Który waszym zdaniem będzie lepszy? Chyba, że polecacie coś innego, najlepiej w cenie nie przekraczającej 1000 zł.
Cześć. Posiadam Nikona D5100. Jestem początkujący i zastanawiam się nad dwoma obiektywami, które mają mi służyć do filmowania - NIKKOR 35mm f/1.8G | NIKKOR 50mm f/1.8G. Który waszym zdaniem będzie lepszy? Chyba, że polecacie coś innego, najlepiej w cenie nie przekraczającej 1000 zł.
Różnią się tylko ogniskową - wybierz tę która bardziej Ci odpowiada :)
Filmujesz ostrząc ręcznie? Zmieniasz przysłonę w trakcie filmowania? W obiektywach G się nie da.
A co będziesz filmował? 35 jest zauważalnie szersza od 50-tki, więc nada się do szerszych kadrów, 50 to szkło bardziej portretowe pod DX, więc wąsko.
To są 2 różne ogniskowe. To który będzie lepszy zależeć będzie od sytuacji w jakiej się znajdziesz.
Zapewne masz kita, to ogniskowe możesz sobie sprawdzić i wybrać, która Ci będzie odpowiadała.
Różnią się tylko ogniskową - wybierz tę która bardziej Ci odpowiada :)
Filmujesz ostrząc ręcznie? Zmieniasz przysłonę w trakcie filmowania? W obiektywach G się nie da.
Zawsze filmuję ostrząc ręcznie. Jest coś dobrego do filmowania w tej cenie, czym będę mógł ostrzyć ręcznie?
A co będziesz filmował? 35 jest zauważalnie szersza od 50-tki, więc nada się do szerszych kadrów, 50 to szkło bardziej portretowe pod DX, więc wąsko.
Będę filmował głównie różnie eventy w zestawie z mikrofonem RODE Stereo VideoMic Pro i jakimś Flycam'em.
Zawsze filmuję ostrząc ręcznie. Jest coś dobrego do filmowania w tej cenie, czym będę mógł ostrzyć ręcznie?
Wszystkim da się ręcznie ostrzyć, ale najlepsze są do tego stare manuale, albo obiektywy do filmowania.
Będę filmował głównie różnie eventy w zestawie z mikrofonem RODE Stereo VideoMic Pro i jakimś Flycam'em.
"eventy" można filmować 10mm jak i 200mm... Takie określenie nic nie mówi.
PS. flycam i ręczne ostrzenie to 2 nie pasujące do siebie rzeczy.
Jak flycam, to szerokie szkło i bardzo duża GO, albo kamera z dobrym AF.
Poszukaj raczej Samyangów. Mają odpowiednio duży kąt obrotu pierścienia ostrości. A wersje filmowe specjalne ząbki na pierścieniach.
Wszystkim da się ręcznie ostrzyć, ale najlepsze są do tego stare manuale, albo obiektywy do filmowania.
"eventy" można filmować 10mm jak i 200mm... Takie określenie nic nie mówi.
PS. flycam i ręczne ostrzenie to 2 nie pasujące do siebie rzeczy.
Jak flycam, to szerokie szkło i bardzo duża GO, albo kamera z dobrym AF.
Właśnie chodzi mi o to, żeby ostrość była na dużym obszarze. Chodzi o to, żebym mógł ustawić ostrość i iść flycam'em bez potrzeby ostrzenia ani auto, ani manualnego.
Poszukaj raczej Samyangów. Mają odpowiednio duży kąt obrotu pierścienia ostrości. A wersje filmowe specjalne ząbki na pierścieniach.
Dokładnie. Zobacz jaką mają aktualnie ofertę:
http://www.samyang.pl/produkty-obiektywy-vdslr-filmowe
Myślałem o Samyangu i też wybrałem dwa z tym, że nie wiem czy będę pasowały do mojego aparatu. W przypadku 1 chyba można to zrobić adapterem ale nie wiem jak z 2?
1 - http://sklep.creativetools.pl/pl/p/Samyang-12mm-f2.0-CSC-Micro-43-MFT-czarny/1715
2 - http://sklep.creativetools.pl/pl/p/Samyang-8mm-f3.5-CSII-EF/1588
Dlaczego szukasz z mocowaniem innym niż Nikon?
no to raczej 35mm ci nie pomoże
Dlaczego szukasz z mocowaniem innym niż Nikon?
Wolałbym, żeby obiektyw był jaśniejszy. Chyba, że to nie robi aż takiej dużej różnicy? Jak mówiłem jestem początkujący, więc przepraszam jeśli coś piszę źle.
Chyba zdecyduję się na ten. On chyba będzie pasował.
http://www.samyang.pl/produkty-obiektywy-vdslr-filmowe/samyang-8mm-t3-8-umc-fish-eye-cs-ii
Właśnie chodzi mi o to, żeby ostrość była na dużym obszarze. Chodzi o to, żebym mógł ustawić ostrość i iść flycam'em bez potrzeby ostrzenia ani auto, ani manualnego.
Do tego, to przydałoby się odrobina wiedzy na temat fotografii... chociaż znajomość jednego pojęcia - Głębia Ostrości (https://www.google.pl/search?client=opera&q=głębia+ostrości&sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8)...
Bez znajomości tego, zresztą jak i kilku innych rzeczy niewiele zdziałasz przy nagrywaniu filmów lustrzanką... tym bardziej jeśli jest to D5100, który przy filmowaniu działa tylko w pełnym automacie.
Chyba zdecyduję się na ten. On chyba będzie pasował.
http://www.samyang.pl/produkty-obiektywy-vdslr-filmowe/samyang-8mm-t3-8-umc-fish-eye-cs-ii
Gwarantuję Ci, że z rybiego oka (https://www.google.pl/search?client=opera&q=rybie+oko&sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8#safe=off&q=rybie+oko+obiektyw) przy filmowaniu nie będziesz zadowolony.
adrianek32
23-03-2015, 02:05
najpierw wspominasz o 35 i 50mm a na koniec wspominasz o fisheye'u 8mm, nie kupuj w ciemno bo wydasz kase na nowe szklo i sprzedasz pozniej ze strata, chcesz fisheye to kup chcesz szeroko to kup 10-12-14 ew 16mm chcesz cos wezszego to kup 24 albo 35mm chcesz jeszcze wezej to kup 50mm, (mowie tutaj o Samyangach)
najpierw wspominasz o 35 i 50mm a na koniec wspominasz o fisheye'u 8mm, nie kupuj w ciemno bo wydasz kase na nowe szklo i sprzedasz pozniej ze strata, chcesz fisheye to kup chcesz szeroko to kup 10-12-14 ew 16mm chcesz cos wezszego to kup 24 albo 35mm chcesz jeszcze wezej to kup 50mm, (mowie tutaj o Samyangach)
Zastanawiam się tylko między tymi dwoma. Szczerze mówiąc to wolałbym 12mm ale nie wiem jak z tym mocowaniem. Jak sprawdzają się te przejściówki 4/3? I jeszcze mam pytanie dotyczące samego aparatu. Jak D5100 radzi sobie z nagrywaniem? Chodzi mi o to czy nie lepiej na razie zainwestować w aparat? Mógłbym kupić od znajomego D90. Czy on nadawałby się bardziej do nagrywania?
Zastanawiam się tylko między tymi dwoma. Szczerze mówiąc to wolałbym 12mm ale nie wiem jak z tym mocowaniem. Jak sprawdzają się te przejściówki 4/3? I jeszcze mam pytanie dotyczące samego aparatu. Jak D5100 radzi sobie z nagrywaniem? Chodzi mi o to czy nie lepiej na razie zainwestować w aparat? Mógłbym kupić od znajomego D90. Czy on nadawałby się bardziej do nagrywania?
D5100 ma 1080p / 30 fps
D90 720p / 24 fps
Jeszcze raz się spytam - czemu nie patrzysz na Samyangi z mocowaniem do Nikona?
Samyang 8mm T3.8 UMC Fish-eye CS II
Samyang 10mm T3.1 ED AS NCS CS
Samyang 14mm T3.1 ED AS IF UMC
Samyang 16mm T2.2 ED AS UMC CS
Samyang 24mm T1.5 ED AS IF UMC
Samyang 35mm T1.5 AS IF UMC
Samyang 50mm T1.5 AS UMC
Samyang 85mm T1.5 AS IF UMC
Masz jakiś teraz obiektyw?
Jak chcesz koniecznie 12mm, to kup Sony NEX (teraz Alfa). Filmowanie będzie zdecydowanie łatwiejsze.
Wcześniej zajmowałem się montowaniem filmów. Teraz chce ogarnąć jeszcze nagrywanie. Nie chce zaczynać na sprzęcie, którym o tak nic nie wyjdzie. Dlatego proszę was o radę.
Cały czas czytam i oglądam poradniki.
Ale nie o poradniki dotyczące filmowania chodzi a o wiedzę o sprzęcie. Najpierw mówisz o 35 i 50mm, co się nie nadaje do filmowania na flycamie, potem wyjeżdżasz z fisheyem, który jest bardzo specyficznym szkłem, a potem jeszcze dajesz propozycję 12mm pod 4/3. A 4/3 jest totalnie niekompatybilne z Nikonem. A na koniec dorzucasz D90, czyli pierwszą nikonowską puchę z możliwością filmowania, gdzie te możliwości są baaaardzo skromne.
Poczytaj o tym czym ludzie filmują, zobacz sobie jakie kadry robią jakimi obiektywami i jak będziesz wiedział czy chcesz filmować lustrzanką, czy bezlusterkowcem (i to konkretnie, czy Nikon, czy Sony, czy czym tam filmują) to dopiero wtedy dobieraj obiektywy. A nie na oślep.
Pugilares
19-10-2017, 15:20
Te dwa obiektywy 35 i 50 1.8 G oba słabo nadają się do filmowania, bo kiepsko się w nich ustawia ostrość ręcznie i ostrość ustawiana automatycznie przy filmowaniu będzie wychodzić bardzo kiepsko. Jeżeli masz aparat, który działa z obiektywami AF-P, to o wiele lepszy do filmowania będzie kit 18-55 AF-P. Bardzo płynnie chodzi w nim pierścień ostrości, a tryb AF-F też działa bez proówniania lepiej niż w obiektywach AF-S.