Zobacz pełną wersję : D800 WB i Kelviny
Postanowiłem ostatnio pobawić się wykonywaniem zdjęć na WB ustawionym na konkretną wartość kelvinów jako ćwiczenie ustawiania wszystkiego w aparacie by potem mniej ustawiać w programie... aparatem wykonałem 2 ujęcia tego samego obiektu na tych samych ustawieniach (Manual).
Ustawienia z aparatu to:
1. 4760K
2. 5000K
Po zgraniu do LR 5, pliki te pokazują mi wartości według ustawienia "As Shot" odpowiednio:
1. 4650K +10 Tint
2. 4850K +9 Tint
Pytania:
A. Dlaczego pliki te nie mają ustawionych kelvinów jak ustawiłem je w aparacie?
B. Skąd bierze się Tint? czy jest on stały dla danych wartości aparatu czy ustawiany jest na podstawie tego co jest w kadrze?
LR nie odczytuje dokładnie ustawień z Nikona ( Picture Control i WB).
Tylko soft Nikona czyta je dokładnie.
Postanowiłem ostatnio pobawić się wykonywaniem zdjęć na WB ustawionym na konkretną wartość kelvinów jako ćwiczenie ustawiania wszystkiego w aparacie by potem mniej ustawiać w programie... aparatem wykonałem 2 ujęcia tego samego obiektu na tych samych ustawieniach (Manual).
Ustawienia z aparatu to:
1. 4760K
2. 5000K
A czego dokładnie chciałeś doświadczyć/dowiedzieć się ?
Mam 2 różne puszki (D700 i D800)... od jakiegoś czasu mecze sie z ustawianiem WB podczas obróbki - raz wydają mi się za fioletowe, innym razem za ciepłe/zimne itd... wiem że to wina zbyt czestego używania AWB, które jak wiadomo nieomylne nie jest) wiec chciałem sobie usprawnić pracę i zminimalizować ilość danych do ustawiania w LR... jeśli WB ustawiłbym manualnie dobrze na aparacie to miałbym jedną zmienną mniej do wykonania w programie, zakładając iż obrazek podobałby mi sie taki jakim go "ustrzeliłem"...
Hipotetyczna sytuacja / trochę z życia... Fotografuję jakiś sport na hali gdzie po kilkunastu próbach i obróbkach w LR dochodze do wniosku iż na tej hali mogę używać zawsze WB 3150K... ale że w skali kelvinów do ustawienia na body mam najbliższą wartość 3130K to ją ustalam sobie jako "bazową"... Ustawiam więc takie WB na aparacie i strzelam foty... wracam do domu, zgrywam zdjęcia do LR i tam pojawia mi się inne WB (np. 3050K)... wiec musze robic dodatkowy preset pod tą hale gdyż LR nie może odczytać tej wartości którą ustawiłem w puszce? :/
Co do picture control to wiem iż nie mają one znaczenia dla NEF/RAW... Co do WB to dziwi mnie to iż LR nie potrafi odczytać ustawionej temperatury barwowej w aparacie z pliku... czy jest jakiś sposób aby sobie z tym poradzić? prócz presetów z WB? to samo dzieje sie w canonach?
Jak jest w przypadku Tint w aparacie? na jakiej podstawie jest on ustawiany? czy to tylko "wybryk" LR i ogólnie w body tint jest na zero?
No niestety musze cię zmartwić- ustawienie Kelvinów dotyczy tylko jakby "równego" widma (tak uproszczone jest to co napisałem)
Realnie właśnie wszelkiego rodzaju odchyłki korygowane są parametrem tint
ułatwienie pracy ? color checker lub choćby biała neutralna kartka sfotografowana, lub szara bez dominanty
Hipotetyczna sytuacja / trochę z życia... Fotografuję jakiś sport na hali gdzie po kilkunastu próbach i obróbkach w LR dochodze do wniosku iż na tej hali mogę używać zawsze WB 3150K... ale że w skali kelvinów do ustawienia na body mam najbliższą wartość 3130K to ją ustalam sobie jako "bazową"... Ustawiam więc takie WB na aparacie i strzelam foty... wracam do domu, zgrywam zdjęcia do LR i tam pojawia mi się inne WB (np. 3050K)... wiec musze robic dodatkowy preset pod tą hale gdyż LR nie może odczytać tej wartości którą ustawiłem w puszce? :/
to może zrób na początek w takiej hali zdjęcie białej/szarej kartki, później ustaw w LR WB dla tego jednego zdjęcia i skoro wyszło 3150 i wiesz, że każde zdjęcie tak może zostać ustawione to zaznacz wszystkie w LR i ustaw dla wszystkich 3150K i gotowe, bo tak jak ktoś już wcześniej napisał, LR nie odczytuje wszystkiego z nefa na 100% dokładnie
O widmie wspomniał już fafniak. Po drugie nie masz 100% pewności, że wszystkie świetlówki w każdym miejscu hali mają ten sam kolor.
Pomijam oczywiście kwestię wpadającego przez okna światła dziennego.
PS. Faktycznie widzisz taką dużą różnicę pomiędzy 3130K a 3050K?
Widzę iż koledzy skupili się tu na przykładzie za mocno... to był tylko przykład z życia wzięty, a różnica jest oczywiście niewielka... sama wartość jest uśredniona gdyż na wspomnianej hali są przynajmniej 3 różne źródła światła, nie wspominajac o zafarbie z parkietu i ścian ;P
Zatem nie chodzi mi o samą różnicę w kelvinach w przykładzie, a o fakt ustawionego w aparacie WB i konieczna zmiana w LR... jeśli lightroom nie odczytuje poprawnie WB, to czy zakładajac iż robię zdjęcia na jednym ustawieniu WB (stała wartość w Kelvinach) przez całe wydarzenie sportowe z różnych miejsc na sali, lightroom wszędzie zastosuje jedną wartość kelvinów do mojej ustawionej w aparacie czy na każdym kadrze zastosuje inną według własnych "obliczeń" (przyjmujac ze korzysta z funkcji As Shot )?
Nie wiem czy nie za bardzo zakręciłem, ale mam nadzieje iż widać sens mojego pytania w kontekście problemu z pierwszego posta.
Widzę iż koledzy skupili się tu na przykładzie za mocno... to był tylko przykład z życia wzięty, a różnica jest oczywiście niewielka... sama wartość jest uśredniona gdyż na wspomnianej hali są przynajmniej 3 różne źródła światła, nie wspominajac o zafarbie z parkietu i ścian ;P
Zatem nie chodzi mi o samą różnicę w kelvinach w przykładzie, a o fakt ustawionego w aparacie WB i konieczna zmiana w LR... jeśli lightroom nie odczytuje poprawnie WB, to czy zakładajac iż robię zdjęcia na jednym ustawieniu WB (stała wartość w Kelvinach) przez całe wydarzenie sportowe z różnych miejsc na sali, lightroom wszędzie zastosuje jedną wartość kelvinów do mojej ustawionej w aparacie czy na każdym kadrze zastosuje inną według własnych "obliczeń" (przyjmujac ze korzysta z funkcji As Shot )?
Nie wiem czy nie za bardzo zakręciłem, ale mam nadzieje iż widać sens mojego pytania w kontekście problemu z pierwszego posta.
A niby skąd ma to obliczać??
Ustawienie WB odczytuje wg. tego co jest w pliku.
Moja odpowiedź jest konsekwencją/wnioskami po Twojej wypowiedzi w 2 poście
Skoro WB jest w pliku to musiało się wziąć z ustawień aparatu które wprowadziłem wybierając ręcznie wartość w Kelvinach. Jeśli zaś ta wartość nie jest odczytywana poprawnie z pliku przez Lightroom to skąd LR bierze wartość "zbliżoną" WB? Tutaj patrz na przykład który podałem w poście pierwszym... Wybrałem na aparacie 5000K a LR podał iż jest to 4850K... pomijam już tint... Po wykonaniu zdjęcia na ekranie aparatu widać jaką wartość wprowadziłem, czyżby to była wartość pokazywana z np. exifa jpg, a bezpośrednio w pliku jest inna?
Według Twojej wypowiedzi w 9 poście, gdybym ustawił w aparacie wartość 5000K to aparat po zrobieniu zdjęcia i tak zapisuje w pliku wartość 4850K i wówczas LR z tego pliku to czyta? zatem po co ustawiać Kelviny ręcznie... skoro nie są one adekwatne do tego co chcemy uzyskać podczas fotografowania... rozumiesz do czego zmierzam?
Ale biorąc pod uwagę że zmiana nastąpi dla wszystkich zdjęć... to w czym problem ?
Tzn. rozumiem ideę zmniejszenia sobie ilości pracy, ale jeżeli nie używasz oryginalnego softu nikona to generalnie przestaje mieć to znaczenie.
Pozostaje ci color checker chyba
Oczywiście ale to prosty przykład... jednak biorąc pod uwagę np. jakiś slub albo wycieczkę, to fotografujemy w różnych miejscach, z różnym światłem o różnych porach, wówczas całościowa zmiana WB zaczyna być problemem i stanowi strate czasu. A chciałbym mniej spędzać czasu przy komputerze a wiecej z aparatem ;)
Posiadam ColorChecker Passport ale jestem w trakcie zaznajamiania sie z nim i przy 2 body, mam problem z sprowadzeniem ich do jednakowego standardowego profilu.
Ale to już inna bajka...
ps. Color Checker nie jest natomiast rozwiązaniem problemu WB... WB jak było źle odczytywane tak dalej będzie...
Color Checker świetna sprawa i dual profil załatwia sprawę odwzorowania kolorów i zgrania różnych aparatów w większości sytuacji. Pozostaje oczywiście sprawa dopasowania balansu bieli do konkretnej sytuacji.
Nie widzę jednak ani sensu pstrykania Coror Checker'a przy każdej zmianie warunków, ani ustawiania ręcznie temperatury. Sens ma to w zasadzie tylko w przypadku zdjęć reklamowych, gdzie potrzebna jest precyzja w odwzorowaniu sceny. W innych sytuacjach wystarczy przygotować kolorystykę na jednym zdjęciu i przenieść ustawienia na pozostałe robione w tych samych warunkach. No chyba, że robi się tylko jpegi, to wtedy można wpisać Kelwiny i mieć wszystko dobrze i równo.
Ja mam profile do aparatów, a przy sobie noszę jedynie tani chiński wzornik z białą, szarą i czarną kartą, którego nie boję się zniszczyć, a i tak mało używam ;)
Oczywiście ale to prosty przykład... jednak biorąc pod uwagę np. jakiś slub albo wycieczkę, to fotografujemy w różnych miejscach, z różnym światłem o różnych porach, wówczas całościowa zmiana WB zaczyna być problemem i stanowi strate czasu. A chciałbym mniej spędzać czasu przy komputerze a wiecej z aparatem ;)
Czyli podczas reportażu chcesz zmieniać w body Kelwiny? o.O
Przy każdej zmianie praktycznie miejsca trzeba by było to korygować, nie mówię już o atrakcjach typu na sali kolorowe lampy zespołu.
Przy reporterce gdy mamy kilka żródeł światła o różnej temp barwowej to nie da się po prostu skutecznie zrobić idealnego WB. W każdym miejscu sali będzie inna temp barwowa, więc ustawianie WB pre (albo zdjęcia z color chceker) jest bez sensu. Jedyne na co można liczyć to dobre działanie Auto WB.
Jak jest w przypadku Tint w aparacie? na jakiej podstawie jest on ustawiany? czy to tylko "wybryk" LR i ogólnie w body tint jest na zero?Niestety tak się nie da, bo LR wskaże ci też jakieś tint, a "czyste" K mają tint na zero. Więc ustawienie kelwinów blisko tego co daje LR jest niewystarczające.
Przy świetle sztucznym tint może być znacząco różne od zera.
W aparacie mozna ustawić sobie odchyłkę od WB, jest taki diagram.
Skoro jak piszesz w hali jest kilka różnych źródeł światła to nie masz co szaleć z ustawieniami aparatu na sztywno. I tak będziesz musiał nieco zmieniać WB w LR (o ile AWB nie da rady).
MstrG: Nie napisałem że będe to robił tylko że przy takim trybie fotografowania potrzeba wiecej czasu na dodatkowe ustawienie WB... Ogólnie od postu bodajże nr 10 to czyste hipotezy i po protu dyskusja co by było gdyby, gdyż swoją odpowiedź otrzymałem już wcześniej... Po za tym na sali ustawiamy (możemy ustawić) jedno WB a różne kolory lamp zespołu mogą dodać smaczku zdjęciom jako tło - stałe WB zakładajac iż po za lampami zespołu reszta świateł też jest stała daje ogólne odniesienie pozostałym barwom.
JacekZ: Rozumiem to i zdaje sobie z tego sprawę. skupiłem się ostatnio na poznawaniu głębiej niektórych zakamarków sprzetu, techniki, obróbki itd, które mnie do tej pory mniej interesowały, stąd też pytania i przykłady... Wsponiałeś o odchyłce WB i diagramie... możesz przybliżyć to zagadnienie?
Wchodzisz w menu fotografowania, balans bieli, K i masz mozlwość ustawiania tinty. Ba, możesz dokładnie ustawić K, a nie tak jak na górnym kółku, gdzie jest skok co kilkadziesiąt K.
Próbujesz dokładnie rozgryźć sprawę - poczytaj wpierw instrukcję. Albo wejdź w menu - to proste. Zdaje się, że nie próbowałeś.
Same kelwiny to tylko korekta między niebieskim a czerwonym odcieniem. Do sterowania balansem między zielonym a fioletowym jest własnie tinta.