PDA

Zobacz pełną wersję : D800 WB i Kelviny

yozz84
22-03-2015, 11:28
Postanowiłem ostatnio pobawić się wykonywaniem zdjęć na WB ustawionym na konkretną wartość kelvinów jako ćwiczenie ustawiania wszystkiego w aparacie by potem mniej ustawiać w programie... aparatem wykonałem 2 ujęcia tego samego obiektu na tych samych ustawieniach (Manual).

Ustawienia z aparatu to:
1. 4760K
2. 5000K

Po zgraniu do LR 5, pliki te pokazują mi wartości według ustawienia "As Shot" odpowiednio:
1. 4650K +10 Tint
2. 4850K +9 Tint

Pytania:

A. Dlaczego pliki te nie mają ustawionych kelvinów jak ustawiłem je w aparacie?
B. Skąd bierze się Tint? czy jest on stały dla danych wartości aparatu czy ustawiany jest na podstawie tego co jest w kadrze?

GonzoG
22-03-2015, 11:51
LR nie odczytuje dokładnie ustawień z Nikona ( Picture Control i WB).
Tylko soft Nikona czyta je dokładnie.

fafniak
22-03-2015, 11:54
Postanowiłem ostatnio pobawić się wykonywaniem zdjęć na WB ustawionym na konkretną wartość kelvinów jako ćwiczenie ustawiania wszystkiego w aparacie by potem mniej ustawiać w programie... aparatem wykonałem 2 ujęcia tego samego obiektu na tych samych ustawieniach (Manual).

Ustawienia z aparatu to:
1. 4760K
2. 5000K

A czego dokładnie chciałeś doświadczyć/dowiedzieć się ?

yozz84
22-03-2015, 12:20
Mam 2 różne puszki (D700 i D800)... od jakiegoś czasu mecze sie z ustawianiem WB podczas obróbki - raz wydają mi się za fioletowe, innym razem za ciepłe/zimne itd... wiem że to wina zbyt czestego używania AWB, które jak wiadomo nieomylne nie jest) wiec chciałem sobie usprawnić pracę i zminimalizować ilość danych do ustawiania w LR... jeśli WB ustawiłbym manualnie dobrze na aparacie to miałbym jedną zmienną mniej do wykonania w programie, zakładając iż obrazek podobałby mi sie taki jakim go "ustrzeliłem"...

Hipotetyczna sytuacja / trochę z życia... Fotografuję jakiś sport na hali gdzie po kilkunastu próbach i obróbkach w LR dochodze do wniosku iż na tej hali mogę używać zawsze WB 3150K... ale że w skali kelvinów do ustawienia na body mam najbliższą wartość 3130K to ją ustalam sobie jako "bazową"... Ustawiam więc takie WB na aparacie i strzelam foty... wracam do domu, zgrywam zdjęcia do LR i tam pojawia mi się inne WB (np. 3050K)... wiec musze robic dodatkowy preset pod tą hale gdyż LR nie może odczytać tej wartości którą ustawiłem w puszce? :/

Co do picture control to wiem iż nie mają one znaczenia dla NEF/RAW... Co do WB to dziwi mnie to iż LR nie potrafi odczytać ustawionej temperatury barwowej w aparacie z pliku... czy jest jakiś sposób aby sobie z tym poradzić? prócz presetów z WB? to samo dzieje sie w canonach?

Jak jest w przypadku Tint w aparacie? na jakiej podstawie jest on ustawiany? czy to tylko "wybryk" LR i ogólnie w body tint jest na zero?

fafniak
22-03-2015, 12:47
No niestety musze cię zmartwić- ustawienie Kelvinów dotyczy tylko jakby "równego" widma (tak uproszczone jest to co napisałem)
Realnie właśnie wszelkiego rodzaju odchyłki korygowane są parametrem tint

ułatwienie pracy ? color checker lub choćby biała neutralna kartka sfotografowana, lub szara bez dominanty

notdot
22-03-2015, 14:12
Hipotetyczna sytuacja / trochę z życia... Fotografuję jakiś sport na hali gdzie po kilkunastu próbach i obróbkach w LR dochodze do wniosku iż na tej hali mogę używać zawsze WB 3150K... ale że w skali kelvinów do ustawienia na body mam najbliższą wartość 3130K to ją ustalam sobie jako "bazową"... Ustawiam więc takie WB na aparacie i strzelam foty... wracam do domu, zgrywam zdjęcia do LR i tam pojawia mi się inne WB (np. 3050K)... wiec musze robic dodatkowy preset pod tą hale gdyż LR nie może odczytać tej wartości którą ustawiłem w puszce? :/
to może zrób na początek w takiej hali zdjęcie białej/szarej kartki, później ustaw w LR WB dla tego jednego zdjęcia i skoro wyszło 3150 i wiesz, że każde zdjęcie tak może zostać ustawione to zaznacz wszystkie w LR i ustaw dla wszystkich 3150K i gotowe, bo tak jak ktoś już wcześniej napisał, LR nie odczytuje wszystkiego z nefa na 100% dokładnie

MstrG
22-03-2015, 14:26
O widmie wspomniał już fafniak. Po drugie nie masz 100% pewności, że wszystkie świetlówki w każdym miejscu hali mają ten sam kolor.
Pomijam oczywiście kwestię wpadającego przez okna światła dziennego.

PS. Faktycznie widzisz taką dużą różnicę pomiędzy 3130K a 3050K?

yozz84
22-03-2015, 16:19
Widzę iż koledzy skupili się tu na przykładzie za mocno... to był tylko przykład z życia wzięty, a różnica jest oczywiście niewielka... sama wartość jest uśredniona gdyż na wspomnianej hali są przynajmniej 3 różne źródła światła, nie wspominajac o zafarbie z parkietu i ścian ;P

Zatem nie chodzi mi o samą różnicę w kelvinach w przykładzie, a o fakt ustawionego w aparacie WB i konieczna zmiana w LR... jeśli lightroom nie odczytuje poprawnie WB, to czy zakładajac iż robię zdjęcia na jednym ustawieniu WB (stała wartość w Kelvinach) przez całe wydarzenie sportowe z różnych miejsc na sali, lightroom wszędzie zastosuje jedną wartość kelvinów do mojej ustawionej w aparacie czy na każdym kadrze zastosuje inną według własnych "obliczeń" (przyjmujac ze korzysta z funkcji As Shot )?

Nie wiem czy nie za bardzo zakręciłem, ale mam nadzieje iż widać sens mojego pytania w kontekście problemu z pierwszego posta.

GonzoG
22-03-2015, 16:29
Widzę iż koledzy skupili się tu na przykładzie za mocno... to był tylko przykład z życia wzięty, a różnica jest oczywiście niewielka... sama wartość jest uśredniona gdyż na wspomnianej hali są przynajmniej 3 różne źródła światła, nie wspominajac o zafarbie z parkietu i ścian ;P

Zatem nie chodzi mi o samą różnicę w kelvinach w przykładzie, a o fakt ustawionego w aparacie WB i konieczna zmiana w LR... jeśli lightroom nie odczytuje poprawnie WB, to czy zakładajac iż robię zdjęcia na jednym ustawieniu WB (stała wartość w Kelvinach) przez całe wydarzenie sportowe z różnych miejsc na sali, lightroom wszędzie zastosuje jedną wartość kelvinów do mojej ustawionej w aparacie czy na każdym kadrze zastosuje inną według własnych "obliczeń" (przyjmujac ze korzysta z funkcji As Shot )?

Nie wiem czy nie za bardzo zakręciłem, ale mam nadzieje iż widać sens mojego pytania w kontekście problemu z pierwszego posta.

A niby skąd ma to obliczać??
Ustawienie WB odczytuje wg. tego co jest w pliku.

yozz84
22-03-2015, 19:40
Moja odpowiedź jest konsekwencją/wnioskami po Twojej wypowiedzi w 2 poście

Skoro WB jest w pliku to musiało się wziąć z ustawień aparatu które wprowadziłem wybierając ręcznie wartość w Kelvinach. Jeśli zaś ta wartość nie jest odczytywana poprawnie z pliku przez Lightroom to skąd LR bierze wartość "zbliżoną" WB? Tutaj patrz na przykład który podałem w poście pierwszym... Wybrałem na aparacie 5000K a LR podał iż jest to 4850K... pomijam już tint... Po wykonaniu zdjęcia na ekranie aparatu widać jaką wartość wprowadziłem, czyżby to była wartość pokazywana z np. exifa jpg, a bezpośrednio w pliku jest inna?

Według Twojej wypowiedzi w 9 poście, gdybym ustawił w aparacie wartość 5000K to aparat po zrobieniu zdjęcia i tak zapisuje w pliku wartość 4850K i wówczas LR z tego pliku to czyta? zatem po co ustawiać Kelviny ręcznie... skoro nie są one adekwatne do tego co chcemy uzyskać podczas fotografowania... rozumiesz do czego zmierzam?

fafniak
22-03-2015, 20:05
Ale biorąc pod uwagę że zmiana nastąpi dla wszystkich zdjęć... to w czym problem ?
Tzn. rozumiem ideę zmniejszenia sobie ilości pracy, ale jeżeli nie używasz oryginalnego softu nikona to generalnie przestaje mieć to znaczenie.
Pozostaje ci color checker chyba

yozz84
22-03-2015, 21:22
Oczywiście ale to prosty przykład... jednak biorąc pod uwagę np. jakiś slub albo wycieczkę, to fotografujemy w różnych miejscach, z różnym światłem o różnych porach, wówczas całościowa zmiana WB zaczyna być problemem i stanowi strate czasu. A chciałbym mniej spędzać czasu przy komputerze a wiecej z aparatem ;)

Posiadam ColorChecker Passport ale jestem w trakcie zaznajamiania sie z nim i przy 2 body, mam problem z sprowadzeniem ich do jednakowego standardowego profilu.
Ale to już inna bajka...

ps. Color Checker nie jest natomiast rozwiązaniem problemu WB... WB jak było źle odczytywane tak dalej będzie...

Ketosz
22-03-2015, 21:43
Color Checker świetna sprawa i dual profil załatwia sprawę odwzorowania kolorów i zgrania różnych aparatów w większości sytuacji. Pozostaje oczywiście sprawa dopasowania balansu bieli do konkretnej sytuacji.
Nie widzę jednak ani sensu pstrykania Coror Checker'a przy każdej zmianie warunków, ani ustawiania ręcznie temperatury. Sens ma to w zasadzie tylko w przypadku zdjęć reklamowych, gdzie potrzebna jest precyzja w odwzorowaniu sceny. W innych sytuacjach wystarczy przygotować kolorystykę na jednym zdjęciu i przenieść ustawienia na pozostałe robione w tych samych warunkach. No chyba, że robi się tylko jpegi, to wtedy można wpisać Kelwiny i mieć wszystko dobrze i równo.
Ja mam profile do aparatów, a przy sobie noszę jedynie tani chiński wzornik z białą, szarą i czarną kartą, którego nie boję się zniszczyć, a i tak mało używam ;)

MstrG
22-03-2015, 21:49
Oczywiście ale to prosty przykład... jednak biorąc pod uwagę np. jakiś slub albo wycieczkę, to fotografujemy w różnych miejscach, z różnym światłem o różnych porach, wówczas całościowa zmiana WB zaczyna być problemem i stanowi strate czasu. A chciałbym mniej spędzać czasu przy komputerze a wiecej z aparatem ;)

Czyli podczas reportażu chcesz zmieniać w body Kelwiny? o.O
Przy każdej zmianie praktycznie miejsca trzeba by było to korygować, nie mówię już o atrakcjach typu na sali kolorowe lampy zespołu.

Jacek_Z
22-03-2015, 22:02
Przy reporterce gdy mamy kilka żródeł światła o różnej temp barwowej to nie da się po prostu skutecznie zrobić idealnego WB. W każdym miejscu sali będzie inna temp barwowa, więc ustawianie WB pre (albo zdjęcia z color chceker) jest bez sensu. Jedyne na co można liczyć to dobre działanie Auto WB.

Jak jest w przypadku Tint w aparacie? na jakiej podstawie jest on ustawiany? czy to tylko "wybryk" LR i ogólnie w body tint jest na zero?Niestety tak się nie da, bo LR wskaże ci też jakieś tint, a "czyste" K mają tint na zero. Więc ustawienie kelwinów blisko tego co daje LR jest niewystarczające.
Przy świetle sztucznym tint może być znacząco różne od zera.

W aparacie mozna ustawić sobie odchyłkę od WB, jest taki diagram.
Skoro jak piszesz w hali jest kilka różnych źródeł światła to nie masz co szaleć z ustawieniami aparatu na sztywno. I tak będziesz musiał nieco zmieniać WB w LR (o ile AWB nie da rady).

yozz84
22-03-2015, 22:41
MstrG: Nie napisałem że będe to robił tylko że przy takim trybie fotografowania potrzeba wiecej czasu na dodatkowe ustawienie WB... Ogólnie od postu bodajże nr 10 to czyste hipotezy i po protu dyskusja co by było gdyby, gdyż swoją odpowiedź otrzymałem już wcześniej... Po za tym na sali ustawiamy (możemy ustawić) jedno WB a różne kolory lamp zespołu mogą dodać smaczku zdjęciom jako tło - stałe WB zakładajac iż po za lampami zespołu reszta świateł też jest stała daje ogólne odniesienie pozostałym barwom.

JacekZ: Rozumiem to i zdaje sobie z tego sprawę. skupiłem się ostatnio na poznawaniu głębiej niektórych zakamarków sprzetu, techniki, obróbki itd, które mnie do tej pory mniej interesowały, stąd też pytania i przykłady... Wsponiałeś o odchyłce WB i diagramie... możesz przybliżyć to zagadnienie?

Jacek_Z
23-03-2015, 01:10
Wchodzisz w menu fotografowania, balans bieli, K i masz mozlwość ustawiania tinty. Ba, możesz dokładnie ustawić K, a nie tak jak na górnym kółku, gdzie jest skok co kilkadziesiąt K.
Próbujesz dokładnie rozgryźć sprawę - poczytaj wpierw instrukcję. Albo wejdź w menu - to proste. Zdaje się, że nie próbowałeś.

yozz84
23-03-2015, 08:06
Dziękuje...

Borgan
23-03-2015, 08:51
Same kelwiny to tylko korekta między niebieskim a czerwonym odcieniem. Do sterowania balansem między zielonym a fioletowym jest własnie tinta.