Zobacz pełną wersję : Sigma 17-50mm f/2.8 z Nikonem D750
Cześć wszystkim,
Obecnie posiadam Nikona D7100, który nieszczęściem został odesłany ostatnio do serwisu. Do tego mam Sigmę 17-50 f/2.8 (http://www.sigmaphoto.com/product/17-50mm-f28-ex-dc-os-hsm), z której jestem zadowolony;)
Tak się akurat złożyło, że znajomy chce odsprzedać swojego Nikona D750 (tylko body). Chciałbym zapytać czy jest możliwość zamontowania mojej Sigmy do D750? Czy szkła będą działać bez problemu czy w związku z przesiadką na full-frame coś się zmieni?
Z góry dziękuję za pomoc w tym temacie.
Pozdrawiam!
Obiektyw będzie działał w trybie DX. Czyli zdjęcia będą miały 10,5Mpix a na matówce wyświetli się ramka do kadrowania.
Oczywiście możesz wymusić tryb FX, ale otrzymasz potężną winietę. Tu możesz poszukać przykładów. http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=178214
Jest duża szansa, że na dłuższych ogniskowych nie będzie winiety w trybie crop 1.2.
Ta Sigma jest przeznaczona na matryce APS-C (czy jak kto woli DX), więc na FF (jak D750) nie będzie kryła całej matrycy.
(Patrz pierwsze zdanie opisu: "The Sigma 17-50mm F2.8 EX DC OS HSM is a wide to standard zoom lens designed for APS-C DSLRs")
Poza tym będzie działać z D750 - znaczy zadziała AF, pomiar światła i aparat pozwoli na wyzwolenie migawki. Ale chyba nie o to chodzi (chyba, że będziesz stale pracować w trybie cropa).
Na FX jest potworna winieta w całym zakresie ogniskowych. Podejrzewam, że nawet crop 1.2x nie pomoże.
kurczeblade
21-03-2015, 22:08
Nie ma sensu podpinać tego szkła do D750.
W takim razie jakim szkłem można zastąpić ten obiektyw?
Tamron 24-70 f/2.8 VC jest dość tani ( używany ) i bardzo dobry, świetna alternatywa dla sigmy na pełnej klatce.
Ja z d90 z sigma przesiadłem się na d750 z 35 2.0 i sobie chwalą
Nikodemo
19-06-2020, 23:38
Ja z d90 z sigma przesiadłem się na d750 z 35 2.0 i sobie chwalą
Świetny wybór. Ja bym poprawił jeszcze na 1.4. 35mm pod FX to naprawdę uniwersalna ogniskowa.
Lukas1979
11-07-2020, 18:12
Ja miałem ostatnio podpiętą ta sigme pod Z6 i wszystko fajnie śmigało oczywiście mam świadomość że to dx obiektyw .
Narażie kase zbieram na 24-70 ale ogólnie z ciekawości podpiąłem ta sigme pod Z6 jeszcze też podpiąłem sigme 10-20 3.5 i też wszystko śmigało oczywiście aparat z automatu przeszedł na format dx.
Wysłane z mojego Lenovo P2a42 przy użyciu Tapatalka
Na bezlusterkowcach to jest inna zabawa, bo w wizjerze widzisz cały kadr. A w lustrzance trzeba pamiętać o ramce do kropowania.