PDA

Zobacz pełną wersję : nikkor 70-200 f2.8 vr problem

cris14
21-03-2015, 14:30
Witam. Mam klopot z w/w obiektywem. Niedawno zająłem się fotografią studyjną i podczas np. Wykonywania zdjecia portretowego zauważyłem ze obraz z obiektywu ma bardzo slaby konyrast, tak jakby byl za mgłą. Na tych samych ustawieniach aparat moja sigma 24-70 f2.8 daje piekny nasycony obraz. Ogniskowa w obu wypadkach to70mm. Czy ktos wie o co chodzi? Moze powłoki antyrefleksyjne sie zużyły? Obiektyw jest juz stary i dużo używany. Dziękuję

MstrG
21-03-2015, 14:37
Witam. Mam klopot z w/w obiektywem. Niedawno zająłem się fotografią studyjną i podczas np. Wykonywania zdjecia portretowego zauważyłem ze obraz z obiektywu ma bardzo slaby konyrast, tak jakby byl za mgłą. Na tych samych ustawieniach aparat moja sigma 24-70 f2.8 daje piekny nasycony obraz. Ogniskowa w obu wypadkach to70mm. Czy ktos wie o co chodzi? Moze powłoki antyrefleksyjne sie zużyły? Obiektyw jest juz stary i dużo używany. Dziękuję

Może masz włączony VR przy krótkich czasach i obraz się delikatnie rozmywa?
Najlepiej pokaż te zdjęcia z exifem.

cris14
21-03-2015, 16:33
Vr w życiu chyba nie używałem. Poza tym obraz jest ostry tylko brakuje kontrastu i nasycenia. Piszę z telefonu. Jak wrócę do domu to wrzucę przykłady. Dziękuję

MstrG
21-03-2015, 16:41
Vr w życiu chyba nie używałem. Poza tym obraz jest ostry tylko brakuje kontrastu i nasycenia. Piszę z telefonu. Jak wrócę do domu to wrzucę przykłady. Dziękuję

Masz na nim jakiś filtr założony? Jak otworzysz przysłonę palcem przy zdjętym obiektywie to nie widać w środku grzyba?
Najlepiej jednak jak wrzucisz później te fotki.

Borgan
21-03-2015, 17:14
Może to brak tulipanu na obiektywie?

cris14
21-03-2015, 17:39
Filtrow zadnych. Grzyba brak. Z tulipanem to calkiem mozliwe. Rzeczywiście nie uzywam bo mi sie zlamal