PDA

Zobacz pełną wersję : Podgląd zdjęć na własnym ftp

Strus
21-03-2015, 10:37
Mam sporo różnych zdjęć na wykupionym ftp. Nie zawsze jednak pamiętam co jest co. Zdjęcia wrzucam przez FTP Commander'a. Tam niestety nie ma żadnej opcji podglądu zdjęć. CZy istnieje jakiś program który to umożliwia ? Żeby było precyzyjnie to chodzi dokładnie o taką sytuację - wchodzę sobie na ftp, do konkretnego katalogu i chciałbym widzieć miniaturki zdjęć, najlepiej razem z ich nazwą

SerU
21-03-2015, 19:20
To nie jest takie proste jakby się wydawało :( Po pierwsze żaden klient FTP nie potrafi wygenerować miniaturek bez wcześniejszego pobrania zdjęć. Do tego potrzeba aplikacji zainstalowanej na serwerze, a nie na Twoim PC, które potrzebują własnej bazy danych na serwerze i niestety najczęściej będziesz potrzebował uprawnień roota żeby zadziałały, więc jeśli to nie Twój dedyk albo VPS, to nic nie ugrasz.

Opensourcowe aplikacje tego typu znajdziesz na przykład -TU- (http://www.fromdev.com/2012/08/Best-Open-Source-Web-Based-File-Explorer-Applications.html) ale nie wszystkie generują miniaturki.

Możesz też spróbować zainstalować klienta na swoim pececie o nazwie SmartFTP - jest darmowy przez 30 dni. Jeśli masz jakieś miniaturki zdjęć w cache windowsa, to niektóre ten klient Ci pokaże po zmianie trybu widoku na Large Icons. Ale nie licz na cuda.

RobertMiernik
21-03-2015, 20:31
Jeśli 'sporo' to nie gigabajty to może spróbuj aplikacji do synchronizacji i kopię struktury przechowuj lokalnie? To dość wygodne, mam tak kilka 'backupów' zorganizowanych

Strus
22-03-2015, 09:18
Robert, możesz rozwinąć temat i ewentualnie polecić jakiś soft do tego ?

RobertMiernik
22-03-2015, 11:12
Na dysku z danymi mam wydzielony folder FTP a w środku podfoldery że wszystkich ftpów których używam (trzy).
W każdym z nich jest aktualna zawartość danego FTP.
Jeśli wrzucę jakiś plik do folderu jest on wysłany na serwer.
Jeśli skasuje plik to muszę ręcznie uruchomić synchronizację "ujemną" wtedy zostanie usunięty z serwera.

Zalety: zawsze wszystko pod ręką a FTP tylko do udostępnienia w sieci albo backupu
Wady: jeśli masz bardzo dużo rzeczy na FTP to trzymanie tego na dysku może być problematyczne bo kosztuje dużo miejsca (mam dwa inne FTP których tak nie synchronizuje bo są za duże)

Ja używam skryptu który sobie napisałem ale poszukam 'zaraz' czegoś ' normalnego' (coś w okolicach 'ftp synchro')

pwaos
22-03-2015, 12:10
Mam sporo różnych zdjęć na wykupionym ftp. Nie zawsze jednak pamiętam co jest co. Zdjęcia wrzucam przez FTP Commander'a. Tam niestety nie ma żadnej opcji podglądu zdjęć. CZy istnieje jakiś program który to umożliwia ? Żeby było precyzyjnie to chodzi dokładnie o taką sytuację - wchodzę sobie na ftp, do konkretnego katalogu i chciałbym widzieć miniaturki zdjęć, najlepiej razem z ich nazwą

Czy na tym wykupionym koncie masz dostęp TYLKO przez protokół ftp? Bo jeśli dochodzi do tego dostęp przez http, to otwierają się też inne możliwości.

Strus
22-03-2015, 19:01
pwaos - jeśli mam być szczery to nie wiem ale chętnie sprawdzę jeśli mnie naprowadzisz co i jak

pwaos
22-03-2015, 19:04
Gdybyś miał dostęp również do http, to mógłbyś wrzucić tam jakiś kod, który generuje galerię.

notdot
22-03-2015, 19:37
Żeby działał kod musiało by tam być php, a tego raczej nie podpina się pod ftp, ale w sumie to i sam html dał by radę

pwaos
22-03-2015, 20:12
Może gdyby @Strus napisał gdzie ma to konto, można by coś więcej powiedzieć. Kontakt z operatorem powinien rozwiać wątpliwości. U mnie (linuxpl.com) prawie całą dobę można z kimś pogadać przez GG.

Strus
23-03-2015, 10:28
Mam właśnie na linuxie.

pwaos
23-03-2015, 11:55
Mam właśnie na linuxie.

Wieczorem postaram się przetestować jak to wygląda na tym koncie.

Tapatalknięte

pwaos
23-03-2015, 20:28
Na linuxpl jest dostępne narzędzie webFTP z panelu administratora (DirectAdmin). Jest dość kulawe, ale umożliwia między innymi podgląd zdjęć (jpg oczywiście) i obejmuje swoim zasięgiem cały obszar dyskowy, dostępny dla użytkownika. Poza tym poprzez ftp także możesz mieć dostęp do całego dostępnego obszaru, więc można by pliki zapisywać w podkatalogu "public_html" i zabezpieczyć dostęp plikiem ".htpasswd" i "htaccess". Zabezpieczenie obskurne, ale na tym obszarze będziesz mógł wtedy zarządzać poprzez przeglądarkę, a zapisywać tam pliki na szybko poprzez protokół ftp. W podkatalogu "public_html" wrzucasz jakąś galerię z możliwością zarządzania plikami i to chyba by rozwiązywało temat. Wiem, trochę namotałem. :-/

SerU
24-03-2015, 00:09
A php dziala na tym linuxowym ftp? Mozna zalozyc baze danych i uruchamiac skrypty? Jesli tak, to nie rozumiem troche rozgraniczania ftp od http. Jesli to jest normalne konto hostingowe, to mozliwosci sa duze. Jesli to jest serwer wylacznie ftp, to zapisywanie czegos w public_html nic nie da.

Strus masz pod to konto popieta jakas domene (ewentualnie jakis alias www), czy tylko masz tam dostep do ftp?

Strus
24-03-2015, 10:47
To jest chyba normalny hosting. Mam tam 2 domeny i pocztę

pwaos
24-03-2015, 17:25
A php dziala na tym linuxowym ftp? Mozna zalozyc baze danych i uruchamiac skrypty? Jesli tak, to nie rozumiem troche rozgraniczania ftp od http. Jesli to jest normalne konto hostingowe, to mozliwosci sa duze. Jesli to jest serwer wylacznie ftp, to zapisywanie czegos w public_html nic nie da.

Strus masz pod to konto popieta jakas domene (ewentualnie jakis alias www), czy tylko masz tam dostep do ftp?

Przez ftp można zapisywać w katalogu public_html, a tam już jest dostępne PHP i MySQL.

SerU
24-03-2015, 19:17
No to postawic tam jakis prosty skrypt generujacy miniaturki :) Linux.pl oferuje jakiegos installatrona albo cos w tym stylu? Nie wiem, jak to tam wyglada. Od ladnych kilku lat mam swoje serwery, bo za duzo ograniczen mialem na hostingach. Postaram sie pozniej zapodac jakies rozwiazanie, jak mi net pozwoli, bo przez kilka dni jestem zdany na hotelowe lacze :|

pwaos
24-03-2015, 19:50
No to postawic tam jakis prosty skrypt generujacy miniaturki :) Linux.pl oferuje jakiegos installatrona albo cos w tym stylu? Nie wiem, jak to tam wyglada. Od ladnych kilku lat mam swoje serwery, bo za duzo ograniczen mialem na hostingach.

Oferuje "Installatron". Dostępne w nim są takie aplikacje:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/03/installatron-1.jpg
źródło (http://focus.eu.org/installatron.jpg)

ale niestety nie są mi znane. Myślę że część z nich spełniła by swą rolę.

SerU
24-03-2015, 21:00
Wyglada na to, ze musze odszczekac swoja pierwsza wypowiedz, bo chyba jest jednak klient ftp, ktory wygeneruje miniaturki po stronie serwera. Wlasnie go pobralem i zainstalowalem i mimo, ze generowanie miniaturek z duzych plikow trwa wieki, to sie to dzieje. Poszukaj cuda, co sie zwie FTP Voyager.

Po stronie serwera kazda galeria by sobie z tym poradzila, ale jest jedno ale: z reguly nie potrafia one zaindeksowac istniejacych obrazkow i trzeba im je wyslac jeszcze raz. Zanim jednak zaczniesz sie meczyc sprawdz FTP Voyagera - zmien widok na large icons i przewijaj powoli okno - miniaturki powinny sie generowac w locie ;)