Zobacz pełną wersję : Statyw i wężyk spustowy.
Bastek101
20-03-2015, 23:17
Witam, jako iż jest to mój pierwszy post na forum, witam wszystkich serdecznie.
Mam problem w dokonaniu wyboru...
1.Co do statywu, która głowica będzie najlepsza? Kulkowa czy 3d? Która jest bardziej praktyczna?
Jakie możecie mi polecić modele statywów?
2.Co do wężyka, to jak "poznać" czy wężyk posiada blokadę wyzwalania migawki? (Podczas długiego naświetlania nie będziemy musieli trzymać cały czas przycisku wyzwalania migawki? Oczywiście, wiem że w tych tańszych wężykach piszą o tym na aukcjach, że posiada blokadę migawki, ale w tych droższych~100zł, cyfrowych nie ma ani słowa o tym... Nazywa się ta blokada jakoś inaczej? Bardziej profesjonalniej? :grin:
3.W tych droższych też nie ma informacji o łączeniu trybów np. samowyzwalacz i długie naświetlanie.. myślicie, że takie wężyki ok. 100zł muszą to posiadać?
4.Radiowy wężyk.. musi być sterowany pilotem, czy też może być połączony samym kablem, żeby w razie czego można było podpiąć lampę?
Btw. jeśli w złym dziale to wybaczcie.
Pozdrawiam
1.Co do statywu, która głowica będzie najlepsza? Kulkowa czy 3d? Która jest bardziej praktyczna?
Jakie możecie mi polecić modele statywów?
Lepsza jest ta, która bardziej pasuje. Jedni wolą kulowe, inni 3D, a jeszcze inni filmowe.
A co do wyboru - jaki budżet ?? Bo statywy są od 70zł do kilku tys.
2.Co do wężyka, to jak "poznać" czy wężyk posiada blokadę wyzwalania migawki? (Podczas długiego naświetlania nie będziemy musieli trzymać cały czas przycisku wyzwalania migawki? Oczywiście, wiem że w tych tańszych wężykach piszą o tym na aukcjach, że posiada blokadę migawki, ale w tych droższych~100zł, cyfrowych nie ma ani słowa o tym... Nazywa się ta blokada jakoś inaczej? Bardziej profesjonalniej? :grin:
Najlepiej patrząc na zdjęcia wężyka. W większości od razu widać czy mają blokowanie guzika.
3.W tych droższych też nie ma informacji o łączeniu trybów np. samowyzwalacz i długie naświetlanie.. myślicie, że takie wężyki ok. 100zł muszą to posiadać?
Nie muszą.
Poza tym nie muszą też nic pisać o łączeniu trybów - wystarczy przeczytać opcje programowania, to powinno być klarowne czy pozwala na taką kombinację, czy nie...
4.Radiowy wężyk.. musi być sterowany pilotem, czy też może być połączony samym kablem, żeby w razie czego można było podpiąć lampę?
Skoro radiowy to nie jest kablowy.
Niby jak ma wężyk przeszkadzać w używaniu lampy ??
Bastek101
21-03-2015, 12:40
Co do statywu to tak do 200zł...
Wężyk radiowy posiada odbiornik, który umieszcza się w miejscu podpięcia lampy.. (no chyba że jestem w błędzie :P )
Co do statywu to tak do 200zł...
W tej cenie to dostaniesz jedne z najtańszych głowic...
W tej cenie to nie ma co za bardzo polecać - nie ważne co kupisz będzie tak samo złe.
Wężyk radiowy posiada odbiornik, który umieszcza się w miejscu podpięcia lampy.. (no chyba że jestem w błędzie :P )
Nie. Wężyk radiowy ma odbiornik, który dla wygody można umieścić na sankach.
Bastek101
21-03-2015, 15:20
To od ilu zł, zaczynają się w miarę dobre statywy?
W tej cenie to dostaniesz jedne z najtańszych głowic...
W tej cenie to nie ma co za bardzo polecać - nie ważne co kupisz będzie tak samo złe.
Aż tak tragicznie nie jest. Ale rzeczywiście za 200 zł znalezienie statywu wygląda na ciężką sprawę (jeśli ma parę chwil posłużyć). Poszukałbym tańszych Triopo (C-258?) z dorzuconą w zestawie głowicą. Można też popatrzeć, czy ktoś nie rozdaje Manfrotto (ale z serii z wymienną głowicą <jak 290> - to pozwoli zmieniać sprzęt "na raty").
Porządny statyw (bez głowicy) to kwota od 500 bananowych złotych w górę i cudów nie ma. Głowica to wydatek rzędu 250 zł - 2000 zł (lub więcej), zależnie od zastosowań.
To od ilu zł, zaczynają się w miarę dobre statywy?
Za w miarę dobry statyw z głowicą kulową trzeba liczyć minimum 450zł.
Za statyw z dobrą głowicą 3D - od ~550zł.
Aż tak tragicznie nie jest. (...)
Jest aż tak tragicznie.
Bastek101
21-03-2015, 19:14
Dobra, dziękuję wszystkim za odpowiedzi! :)