PDA

Zobacz pełną wersję : Na co dłuższego zamienić Nikkora 18-105?

Amstil
20-03-2015, 22:26
Witam,
Posiadam obecnie D90 z kitowym Nikkorem 18-105 i stałkę 35mm 1.8G. Chciałem zamienić kita na coś dłuższego, typowo do rodzinnych spacerów, wyjazdów górskich i na wakacje. Początkowo myślałem o dokupieniu po prostu czegoś z zakresu 70-300, ale ostatnio wpadł mi w oko Tamron 18-270 PZD i pomyślałem o zakupie tego szkiełka. Wtedy kit stałby się zbędny, aczkolwiek ten Tamron jest trochę ciemniejszy na końcu. Czy to dobry wybór, czy raczej szukać czegoś innego?

TOP67
20-03-2015, 22:39
Zdecydowanie lepszą jakość uzyskasz kupując osobny teleobiektyw. Im większa krotność zooma, tym gorsza jakość. Najlepsze obiektywy mają zoom max 3x, a te wybitne mniej niż 2x.
Oczywiście wszystko zależy od przeznaczenia zdjęć. Jeśli będziesz je oglądać tylko na ekranie laptopa, to i super zoom wystarczy (byle unikać Tamrona 18-200).

GonzoG
21-03-2015, 01:14
Z Tamronów warto kupować tylko 16-300.
Starsze modele były bardzo słabe optycznie.

Z tanich dużych zoomów polecana jest Sigma 18-250 OS.

lodzermensch
21-03-2015, 02:12
Jeśli dłuższy zakres na spacery z rodziną i podróże to szczerze polecam Nikkora 18-200. Pierwszą wersję w bardzo dobrym stanie kupisz za ok. 1000 zł. Ma swoje optyczne ograniczenia jak każdy tego typu obiektyw, ale jako umiwersalny (jeśli o takiego Ci chodzi) jest raczej nie do pobicia. Wiem o czym piszę, dopóki miałem DXa - korzystałem (6 lat). W połączeniu z DXO daje radę. Przejechałem z nim kilka krajów...

P.S. Zapomnij o Tamronach, Sigmach, etc...

Amstil
21-03-2015, 08:34
W zasadzie sam już nie wiem. Napisałem o tym Tamronie, bo jest on wyposażony silnik ultradźwiękowy piezo, ogólnie chwalony właśnie jako spacerzoom, a cena nie jest jakaś zaporowa (1500 pln), dodatkowo 5 lat gwarancji. Do nowego Nikkora 18-200 VR II musiałbym przynajmniej 1000 pln dołożyć, a trochę boję się kupować pierwszą generację tego obiektywu bez gwarancji (ponoć nie ma blokady i wyeksploatowany sam się wysuwa). Nad Sigmą jakoś się nie zastanawiałem.

Grochu7
21-03-2015, 15:36
Ja mam od ~5 lat Sigmę 18-200 OS HSM, która jako spacerzoom sprawdza się całkiem przyzwoicie. Oczywiście, o ile nie wymaga się od niej b.szybkiego AF, morderczej ostrości zdjęć, czy cichej pracy... Na wycieczki i do dokumentacji fotograficznej - w sam raz :)

Porównanie z Nikkorem 18-200 (I gen) - porównywalne maszyny z lekką przewagą Nikona (na pewno cichszy, bardziej "kulturalny" AF). Pozostałe spacerzoomy oglądałem tylko pobieżnie, więc nic mądrego o nich nie powiem.

Mimo, że swoją Sigmę lubię to hmm... ostatnimi czasy popadła w niełaskę (przegrywając walkę o względy z parą 35 i 50), więc nie będę polecał zakupu spacerzooma. 70-300 to moim zdaniem lepszy wybór - o ile gabaryty sprzętu foto nie grają kluczowej roli.

lodzermensch
21-03-2015, 22:11
W zasadzie sam już nie wiem. Napisałem o tym Tamronie, bo jest on wyposażony silnik ultradźwiękowy piezo, ogólnie chwalony właśnie jako spacerzoom, a cena nie jest jakaś zaporowa (1500 pln), dodatkowo 5 lat gwarancji. Do nowego Nikkora 18-200 VR II musiałbym przynajmniej 1000 pln dołożyć, a trochę boję się kupować pierwszą generację tego obiektywu bez gwarancji (ponoć nie ma blokady i wyeksploatowany sam się wysuwa). Nad Sigmą jakoś się nie zastanawiałem.

Jak długo bawię się w fotografię (czyli ponad 25 lat) nigdy nie kupiłem fabrycznie nowego obiektywu. Przy zachowaniu podstawowych zasad nigdy się nie zawiedziesz... 18-200 VR I jest najlepszym spacerzoomem pod Nikona DX.

Ale wybór należy do Ciebie... Ty zadałeś pytanie...

P.S. Widzę, że już przed zadaniem pytania nastawiłeś się na Tamrona. Ale w porównaniu z Nikkorem IMHO to jest gówniany wybór...

Marek
21-03-2015, 23:41
... Widzę, że już przed zadaniem pytania nastawiłeś się na Tamrona. Ale w porównaniu z Nikkorem IMHO to jest gówniany wybór...

Popieram. Przemyśl sprawę z N18-200VR. Za taką kasę to świetne uniwersalne szkło. Wiem, miałem pod DX.

Archibald6803
21-03-2015, 23:59
... 18-200 VR I jest najlepszym spacerzoomem pod Nikona DX ..........
Widzę, że już przed zadaniem pytania nastawiłeś się na Tamrona. Ale w porównaniu z Nikkorem IMHO to jest gówniany wybór...

Przykro mi to pisać , ale gadasz chłopie takie głupoty, że jeszcze trzy kolejne pokolenia będą się za Ciebie wstydzić .... ;

Jak można tak autorytarnie zabierać głos w jakiejś sprawie nie mając najmniejszych doświadczeń ze szkłami spacerowymi poza "jedynie wspaniałym Nikkorem"....... ??? ; rozumiem , że jesteśmy na forum tej marki lecz nie powinno to być powodem do zakłamywania rzeczywistości i deprecjonowania alternatywnych rozwiązań , nierzadko znacznie lepszych.

Zapewniam wszystkich wahających się jakie szkło spacerowe wybrać do swojego Nikona, że zarówno najnowszy Tamron 16-300 VC jak i nieco starsza Sigma 18-250 OS Macro (ale koniecznie ta z dopiskiem "MACRO" bo ta bez dopisku to "padlina") są szkłami (najdelikatniej to ujmując ) niegorszymi optycznie od Nikkora 18-200 VRII (o modelu N18-200 VR1 nawet nie wspominając )........

Przemiętoliłem z każdej strony wszystkie szkła z tego zakresu, łącznie z najnowszym Tamronem ; szczerze go polecam - nic lepszego nie znajdziecie na dzień dzisiejszy wśród spacerzoomów.

Tańsza (od Tamrona) Sigma 18-250 OS Macro niewiele mu ustępuje optycznie lecz jest obiektywem o dość trudno korygowalnym torze optycznym - więc trzeba dobrze przebierać szkła przed zakupem - a to może stanowić spory problem dla wielu osób ; jednak jest to zdecydowanie najmniejszy gabarytowo i pod względem ciężaru obiektyw z tego gatunku co może mieć znaczenie np. dla osób szukających oszczędności na gabarytach całego zestawu (np. osoby podróżujące tanimi liniami lotniczymi )

Nikkor VR I powyżej 130mm widocznie traci na jakość rysunku , a VR II , choć jest wyraźnie optycznie lepszy w zakresie ogniskowych 130-200 od VRI to i tak ustępuje w tym względzie Tamronowi 16-300 , który bonusowo ( w stosunku do Nikkora) ma przecież jeszcze całkiem niezły jakościowo zakres 200-300mm oraz bardzo dobry jakościowo zakres 16-17mm, co nie jest bez znaczenia na wszelkiego typu spacerach po ciaśniejszych uliczkach ........

lodzermensch
22-03-2015, 00:47
Przykro mi to pisać , ale gadasz chłopie takie głupoty, że jeszcze trzy kolejne pokolenia będą się za Ciebie wstydzić .... ;

Współczuę...

Do autora wątku:
Kup Tamrona... Jeśli taką podjąłeś decyzją. Poprosiłeś o poradę. Ja nic nie narzucam. A za rok proponuję wymianę doświadczeń...

Władca Pixeli
22-03-2015, 01:22
Nikkor VR I powyżej 130mm widocznie traci na jakość rysunku , a VR II , choć jest wyraźnie optycznie lepszy w zakresie ogniskowych 130-200 od VRI ...

- Po pierwsze nie ma obiektywu VR1 czy VRI
- Po drugie Nikon ogłupił większość użytkowników nazwą nowszego obiektywu. II po nazwie obiektywu w nowszej wersji to nie jest wersja nowszego VR tylko 2-ga wersja obiektywu.
- Po trzecie - oba obiektywy mają ten sam VR 2-giej generacji.
- Po czwarte - tak naprawdę to są dokładnie te same obiektywy a w nowszej wersji dodano jedynie całkowicie niepotrzebną blokadę zooma.

"This new Nikon 18-200mm VR II is the same as the old 18-200mm VR, with the addition of a zoom lock at 18mm. Otherwise, it is identical"

http://www.kenrockwell.com/nikon/18-200mm-ii.htm

Archibald6803
22-03-2015, 01:43
Współczuę.....

... zapomniałeś dodać "sobie" ....... wcale się nie dziwię ......

- Po drugie Nikon ogłupił większość użytkowników nazwą nowszego obiektywu. II po nazwie obiektywu w nowszej wersji to nie jest wersja nowszego VR tylko 2-ga wersja obiektywu.
- Po czwarte - tak naprawdę to są dokładnie te same obiektywy a w nowszej wersji dodano jedynie całkowicie niepotrzebną blokadę zooma.

"This new Nikon 18-200mm VR II is the same as the old 18-200mm VR, with the addition of a zoom lock at 18mm. Otherwise, it is identical"

http://www.kenrockwell.com/nikon/18-200mm-ii.htm

przepraszam, ale Ken nie jest dla mnie (i nie tylko dla mnie) żadną wyrocznią w temacie optyki ;

sformułowania VR1 użyłem świadomie aby jasno rozróżnić szkła

Daimon
22-03-2015, 01:52
przepraszam, ale Ken nie jest dla mnie (i nie tylko dla mnie) żadną wyrocznią w temacie optyki ;

Ja bym stwierdził wręcz, że strona Ken'a to ostatnie miejsce gdzie warto czytać o sprzęcie foto...

TOP67
22-03-2015, 03:16
Pisałem to już wielokrotnie, że obydwie wersje tego obiektywu są identyczne optycznie. Obydwie rozbierałem i wszystkie części pasują do siebie. Co nie zmienia faktu, że to średni obiektyw.

MstrG
22-03-2015, 10:16
Pisałem to już wielokrotnie, że obydwie wersje tego obiektywu są identyczne optycznie. Obydwie rozbierałem i wszystkie części pasują do siebie. Co nie zmienia faktu, że to średni obiektyw.

Ja miałem obie wersje za czasów DX - różnica jest, ale tylko w pierścieniu zooma (w II jest mniejszy :) ).
Optycznie dla mnie to były takie same obiektywy.

SerU
22-03-2015, 21:01
Co do rzeczonego Tamrona 18-270. Miałem podobno gorszą optycznie wersję VC (nie PZD) i kilka lat temu popełniłem nim wraz z D300s sporo relacji z wyścigów i pokazów na różnych torach. Moje odczucia były takie, że szkło może do szczególnie wybitnych nie należy, ale niejednokrotnie mnie ten obiektyw zadziwił i udowodnił, że z pewnością był udanym zakupem. Może w pełni otwarty na długim końcu jajek nie urywał, ale po przymknięciu o jedną działkę robiło się naprawdę przyzwoicie. Sporo zdjęć robionych tym szkłem była drukowana do rozmiarów A1 i A0 i naprawdę wyglądało do bardzo dobrze. Parę przykładowych strzałów poniżej. Exify są, więc można sprawdzić ogniskowe. To są jpegi prosto z puszki, jedynie minimalnie wyostrzone po przeskalowaniu. Później Tamiego sprzedałem i zastąpiłem go Sigmą 70-200 II.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/03/tmrn1-1.jpg
źródło (http://rydosz.com/pic/tmrn1.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/03/tmrn2-1.jpg
źródło (http://rydosz.com/pic/tmrn2.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/03/tmrn3-1.jpg
źródło (http://rydosz.com/pic/tmrn3.jpg)

lodzermensch
23-03-2015, 00:05
... zapomniałeś dodać "sobie" ....... wcale się nie dziwię ......

Nie dziwisz się, ponieważ? Proszę rozwiń swoją MYŚL.

Widzę, że należysz to sekty walczących... I mało merytorycznych...

Na prawdę potrzebujesz walki na co dzień? Napisałem coś, aby odpowiedzieć autorowi wątki, to jest moja opinia, a ty mnie chłopie atakujesz... Ogarnij się, proszę...

Ja miałem obie wersje za czasów DX - różnica jest, ale tylko w pierścieniu zooma (w II jest mniejszy :) ).
Optycznie dla mnie to były takie same obiektywy.

Dziękuję i zgadzam się.
Jednocześnie podtrzymuję swoją opinię, że - jak na spacerzoom - to jest bardzo dobry wybór. IMHO najlepszy pod DX.

- Po czwarte - tak naprawdę to są dokładnie te same obiektywy a w nowszej wersji dodano jedynie całkowicie niepotrzebną blokadę zooma.(...)

Wszysko w temacie.

Amstil
23-03-2015, 11:43
Wcale się nie upieram przy Tamronie, zresztą dziękuję za wszystkie głosy w dyskusji. Jeśli natomiast zdecydowałbym się na tego Nikkora, to możecie podpowiedzieć ewentualnie który?
Znalazłem takie 3 aukcje, przy czym nie mam możliwości odbioru osobistego, a nie będę jechał pół Polski, żeby sprawdzić obiektyw:
http://allegro.pl/nikkor-af-s-dx-18-200-mm-f-3-5-5-6g-if-ed-vr-i5192743943.html#thumb/7

http://allegro.pl/obiektyw-nikon-nikkor-af-s-18-200-vr-i5162694138.html

http://allegro.pl/super-obiektyw-nikon-nikkor-18-200-g-ed-dx-vr-i5189890239.html

Pozdrawiam.

Marek
23-03-2015, 11:51
Zdecydowałbym się raczej na trzeci ze względu na możliwość odstąpienia od umowy sprzedaży, chyba, że zależy Ci na pudle i papierach to bierz, który Ci się bardziej podoba. Poza tym możesz zastrzec, że bierzesz ale chcesz dzień, dwa na sprawdzenie szkła. Jak z obiektywem wszystko ok to właściciel się zgodzi, jak nie to odpuść temat.
A może daj na forum ogłoszenie, że kupisz albo czekaj cierpliwie na ofertę. Prędzej lub później się pojawi.

lodzermensch
23-03-2015, 13:24
Ja także sugeruję wystawienie ogłoszenia tutaj na forum w dziale Ogłoszenia - kupię, zamienię. Oprócz tego sprawdzaj, czy ktoś nie ma do sprzedania. Pojawiają się tutaj stosunkowo często. Moim zdaniem transakcje na naszym forum są dość bezpieczne.

Amstil
23-03-2015, 13:55
A co sądzicie o tej ofercie?

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=259650

Trochę ta guma mnie niepokoi...

lodzermensch
23-03-2015, 16:34
Przecież sprzedający jest z Twojego miasta... Spotkaj się i oceń osobiście.
Cena moim zdaniem bardzo uczciwa.

P.S. "Rozciągnięta guma" brzmi groźnie, ale nie sądzę, żeby stanowiła problem.

Archibald6803
23-03-2015, 19:45
Nie dziwisz się, ponieważ? Proszę rozwiń swoją MYŚL .....

Szkoda mojego czasu ;

............Widzę, że należysz to sekty walczących... I mało merytorycznych...............

nie , ale nie pochwalam Nikkorofobii
Nie sądzę abyś był kompetentny oceniać merytoryczność moich wypowiedzi.........

................ jak na spacerzoom - (Nikkor 18-200) to jest bardzo dobry wybór. IMHO najlepszy pod DX........

widzisz ...... jak chcesz to potrafisz "po ludzku" napisać w temacie........;
a teraz wróć do swojej wypowiedzi która tak mnie wzburzyła (post nr7) ; zauważasz różnicę ?

lodzermensch
24-03-2015, 02:15
Z forumowiczem Archibald6803 nie zamierzam prowadzić wojenki, mimo jego starań.

Wszyscy czytający ten wątek z łatwością zauważyli, że moją wypowiedzią w poście nr 7 w żaden sposób nie odniosłem się do wypowiedzi wyżej wspomnianego forumowicza, nie miałem nawet szansy urazić go. To on mnie zaatakował, a teraz próbuje podnosić ciśnienie dyskusji. O moich głębszych przemyśleniach na jego temat z litości nie wspomnę...

P.S. Autora wątku przepraszam za OT, również wszystkich czytających za użyte przeze mnie w poście nr 7 ostatnie słowo (jeśli poczuli się urażeni); spodziewam się także reakcji moderatorów...

Dho'ine
27-03-2015, 10:47
Koledzy mam pytanie czy warto zamienić nikkory 18-55 i 55-200 na nikora 18-200 lub np Sigmę 18-200. Jakość myślę podobna a na świetle mi nie zalezy bo to szkłobyło by do zdjeć w dzień itp. Mam lampę w razie czego. Myślałem żeby mieć jeden uniwersalny, spacerowo-wakacyjny bez konieczności przepinania bo mało korzystam z aparatu ostatnio. Chciałęm tez lekko zredukować ilość sprzętu. A jak już robię to w zasadzie w 90% korzystam z 35 1.8. Chciałbym zmieścić się w budżecie do max 1000, optymalnie było by tak do 800 żeby nie dopłacać za dużo po sprzedaży tych dwóch kitów. Myślałem też o 18-105 ale szkoda mi zakresu.

lodzermensch
28-03-2015, 01:35
Koledzy mam pytanie czy warto zamienić nikkory 18-55 i 55-200 na nikora 18-200 lub np Sigmę 18-200. Jakość myślę podobna a na świetle mi nie zalezy bo to szkłobyło by do zdjeć w dzień itp. Mam lampę w razie czego. Myślałem żeby mieć jeden uniwersalny, spacerowo-wakacyjny bez konieczności przepinania bo mało korzystam z aparatu ostatnio. Chciałęm tez lekko zredukować ilość sprzętu. A jak już robię to w zasadzie w 90% korzystam z 35 1.8. Chciałbym zmieścić się w budżecie do max 1000, optymalnie było by tak do 800 żeby nie dopłacać za dużo po sprzedaży tych dwóch kitów. Myślałem też o 18-105 ale szkoda mi zakresu.

Na N18-200 warto. Mając świadomość komfortu szerokiego zakresu, ale także pewnych ułomności...
Takie mam doświadczenie...

geodeta
02-04-2015, 18:53
też myślę zamienić N 18-105 na sigmę 18-250 macro ewentualnie na N 18-200 .
Za sigmą przemawia gabaryt szkiełka a to dosyć istotne jeśli chodzi o obiektyw spacerowy.