PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D7100 i dziwne zachowanie + ERR

astaz3l
20-03-2015, 13:06
Cześć wszystkim,

Dzisiaj rano zaczął się problem z moim Nikonem D7100. Sprawa wygląda tak - chcę zrobić zdjęcie i wszystko jest OK, zdjęcie zostaje zapisane na karcie pamięci. Gdy chcę zrobić drugie przy wciśniętym do połowy spuście dostaję ERR. Gdy docisnę spust, aparat wydaje taki sam odgłos jakby robił zdjęcie, ale nic nie zostaje zapisane na karcie pamięci.

Dzieje się tak na każdym trybie (auto, M, A, S, P). Ale co jest ciekawe, gdy ustawiam tryb wyzwalania migawki na Q (Quiet mode) problem ten nie występuje. Każdy inny tryb (S, Cl, Ch, Timer, Mup) powoduje dokładnie ten sam błąd.

Wydaje mi się to trochę dziwne i na początku myślałem, że po prostu mam coś dziwnego w ustawieniach, ale zresetowałem wszystkie ustawienia na domyślne i problem nadal występuje.

Czy ktoś spotkał się z czymś takim? Z góry dziękuję za wszelką pomoc w tym temacie:)

Pozdrawiam

Obelix
20-03-2015, 14:13
Zaobserwuj czy po wykonaniu zdjęcia lustro wraca do położenia spoczynkowego.
Najczęściej co wysiada w mechanice do tzw. moduł sterowania przysłoną, tyle że ten moduł odpowiada nie tylko za przysłonę. Na początek wyjmij baterię na 1-2 dni a następnie sprawdź czy problem nadal występuje.

GonzoG
20-03-2015, 14:23
Wygląda na problem z naciągiem migawki. Zostaje Ci tylko serwis.

astaz3l
20-03-2015, 14:39
Zaobserwuj czy po wykonaniu zdjęcia lustro wraca do położenia spoczynkowego.
Wydaje mi się, że wraca. Żeby nie było, nagrałem filmik - https://www.youtube.com/watch?v=zrH4kZVWQ6c (https://www.youtube.com/watch?v=zrH4kZVWQ6c). Włączam aparat, naciskam spust, zdjęcie zostaje wykonane. Około 10 sekundy próbuję drugi raz, dostaję error. Dociskam spust ale zdjęcia brak.

Obelix
20-03-2015, 15:10
Odnoszę nieodparte wrażenie że przy drugim strzale lustra dźwięk mechanizmu jest bardziej metaliczny niż za pierwszym razem a popychacz przysłony ma odbicie. A to wskazuje na problem natury mechanicznej. Niestety, bez doświadczenia w naprawach nic nie zrobisz, tym bardziej że do tego modelu instrukcja serwisowa jeszcze nie wypłynęła.
Aparat trzeba rozebrać i sprawdzić układ napędowy lustra i przysłony.

astaz3l
20-03-2015, 15:43
Faktycznie, może jest delikatnie inny odgłos mechanizmu niż za pierwszym razem.
Czyli generalnie pójdę za podpowiedzią @GonzoG i oddam aparat do serwisu. Sam nie chcę w nim grzebać, żeby nie spowodować jeszcze większych uszkodzeń;)

TOP67
20-03-2015, 16:47
Tak jak napisał Obelix. Problem z naciągiem. W trybie Q jest on realizowany z opóźnieniem i to może mieć wpływ na działanie.

Studio5s
20-03-2015, 17:26
Najprawdopodobniej aparat ma problem z mechanizmem przysłony.
Mam rozumieć że bez różnicy jest dla aparatu czy ma obiektyw czy nie to i tak jest error?

astaz3l
20-03-2015, 17:34
Mam rozumieć że bez różnicy jest dla aparatu czy ma obiektyw czy nie to i tak jest error?
Nie, nie ma to znaczenia. Z obiektywem i bez występuje ten sam problem.

astaz3l
23-04-2015, 08:41
Pomyślałem, że dodam tą informację, gdyby w przyszłości ktoś miał ten sam problem.
Generalnie aparat był na gwarancji, więc odesłałem go do serwisu. Wczoraj, po miesiącu od wysłania go kurierem, wrócił. Nikon działa teraz bez zarzutu. Została wymieniona cała migawka. Dodatkowo został wyczyszczony i wymienione zostały zużyte gumy.
Także serwis Nikona dostaje tutaj + :)

Pozdrawiam!