Zobacz pełną wersję : fotosportowe d80 czy moze d200
Witam
W tej chwili posiadam d50 i sigme 70-200 2,8f chcialbym sie przesiasc na szybsze body pozostajac przy sigmie.
Poradzcie czy d80 wystarczy czy raczej moze warto zainwestowac w d200, zalezy mi tez bardzo na jakosci i ostrosci fotek:)
Zaraz zapewne ktoś zgryźliwie napisze, że d200 nie robi ostrych fotek (i zamknę wtedy ten wątek)
Co do sportowych zastasowań to liczy się ilość kl/s. D200 jest tu oczywistym wyborem.
Jakość i ostrość fotek z obu body jest bardzo podobna.
Jacek_Z ma rację - do sportu D200 będzie lepszym wyborem ze względu na szybkostrzelność i konstrukcję korpusu - nawet pod dachem jego wodoszczelność się przydaje (kto fotografował reprezentantów Rosji w boksie wie o czym mówię ;)). A co do tych "nieostrych" fotek, to chyba w końcu napiszę maila do pogromców mitów coby obalili tę teorię :)
Witam
W tej chwili posiadam d50 i sigme 70-200 2,8f chcialbym sie przesiasc na szybsze body pozostajac przy sigmie.
Poradzcie czy d80 wystarczy czy raczej moze warto zainwestowac w d200, zalezy mi tez bardzo na jakosci i ostrosci fotek:)
D200 - zdecydowanie
ale zaraz sprawdź jak działa z Twoją Sigmą - może tak być, że będziesz musiał posłać do 3miasta - przynajmniej ja tam słałem - Sigmę oczywiście :)
a jezeli mielibysmy porownac ostrosc fotek z d200 do tych z d50 to jak to wyglada?? bo niestety szybkosc to nie wszystko:) samek jak wyglada wspolpraca d200 z sigma efekty zadowalajace czy raczej takie sobie??
a jezeli mielibysmy porownac ostrosc fotek z d200 do tych z d50 to jak to wyglada?? bo niestety szybkosc to nie wszystko:) samek jak wyglada wspolpraca d200 z sigma efekty zadowalajace czy raczej takie sobie??
Na temat zdjęć z D50 nic nie mam do powiedzenia.
Jeśli chodzi o współpracę Sigmy i D200 to jest OK - to zestaw optycznie i szybkościowo mnie absolutnie zadowalający - ale nie odniosę tego np do Nikkora VR bo w ręku go nie miałem :)
Mnie niestety dotknął podwójny problem związany z Sigmą - moje szkło już trochę ze mną idzie i po pierwsze trzeba było je 'zaktualizoać' do D200 (stary problem związany z niekompatybilnością D200 i paru Sigm - znajdziesz w archiwum - sprowadza się do tego jak stara jest Twoja Sigma, gdyż od pewnego momentu produkcji już problem nie występował), a do tego back focus.
no niestety ale back focus to chyba w wielu sigmach sie trafia ja musze swoja wyslac do strojenia niestety:) czyli powiadasz ze jakosc zadowalajaca:) a masz moze swoje fotki ogolnodostepne tak zebym mogl zerknac??
a jak sie ma sprawa gdy zestawimy d200 z 30d, mial ktos z was mozliwosc porownania??
A to już w dużej mierze zależy jaki typ sportu chcesz fotografować. Są dziedziny w których 30D lub D200 mają przewagę. ;) No i bierz na poprawkę, że masz szkło pod Nikona. Wymiana na wersję z bagnetem C raczej nie obędzie się bez pewnej straty. No i diabli wiedzą czy nie czeka Cię zabawa z regulacją szkła pod BF/FF.
JasioJasio
10-05-2007, 20:16
Szybkostrzelność jest niewątpliwym atutem D20, jednak moim zdaniem decydującym jest nie puszka ale obiektyw. Wprawny fotograf, z wyczuciem i dobrym obiektywem zobi nei gorsze foto z D80 jak z D200. Najwyżej zrobi ich mniej :)
misiek502
10-05-2007, 20:53
Cytuję fotoreportera jednego z ogólnopolskich dzienników ... testowałem D80 i D200, wybrałem D200 bo często robię sport i się lepiej sprawdza w tej materii ... rozmowa miała miejsce podczas meczu ekstraligii koszykówki ja robiłem wtedy D70s - ale ja to jestem amaatoorrr....:)
tak tylko ze inwestujac w 30d zainwestowal bym tez w slawetne szklo czyli 70-200 L f4 z ktorym moja sigma nie moze konkurowac a inwestujac w d200 zostal bym przy sigmie :)
Szybkostrzelność jest niewątpliwym atutem D20, jednak moim zdaniem decydującym jest nie puszka ale obiektyw. Wprawny fotograf, z wyczuciem i dobrym obiektywem zobi nei gorsze foto z D80 jak z D200. Najwyżej zrobi ich mniej :)
No to życzę powodzenia przy zawodowym boksie :)
D200 5 kaltek sie przydaje.. ergonomia zmainy trybow AF tez o niebo lepsza
D200. Oprócz większej ilości kl/s D200 ma znacznie większy bufor na RAWy - 22 kontra 6 w D80. A to znaczy, że można dłużej pociągnąć serią. Do tego ergonomia korpusu, uszczelnienia i ogólnie bardziej pancerna budowa.
no tak szybkostrzelnosc to atut no i zapis rawow tez tylko ze trzeba sie zastanowic co moze wyjsc z duetu d200 + sigma i z duetu 30d + 70-200 L f4:)
Pytałeś czy D200 czy D80. Na temat 30d to ja się nie wypowiadam, bo miałem go w ręku przez chwilę (z ww. 70-200/4).
EDIT: Wrzuciłem na serwer fotkę z zestawu D200 + Sigma 70-200/2.8. Nie jest to sport, ale może zasymulować. S:1/2000 A:3.5 ISO: 100, Ogniskowa: 200mm. AF: AF-C, dynamic. Robiona z płynącej dosyć szybko łódki. JPG powstał przez konwersję RAW->Tiff->JPG, bez wyostrzania na żadnym etapie (i bez korekcji, co widać po krzywym horyzoncie :) )
http://www.gtfoto.pl/a/_DSC1753-01.jpg
odie jestem ciekaw jak sie spisze sigma z d200:) masz juz moze jakies fotki?
No właśnie wrzuciłem do poprzedniego posta. :)
jak na moj gust to troche nieostre:)
No to pozostaje życzyć miłego użytkownia 30d. :) Chociaż możliwe, że po prostu coś skiepściłem i zdjęcie jest nieostre z mojej winy.
no ale o czym my mowimy... crop 100% wogole niewyostrzany ??? nie dajmy sie oszalec...
d200 robi mniej ostre fotki dla teog ze to korpus dla ludzi ktorzy maja pojecie i moga sobie wedle zyczenia wyostrzyc fotke w post procesingu...
moja galeria... d200+80-200 ja jestem zadowolony
http://www.autoklub.pl/1177425656,,galeria.html?
Zgadzam się, Ictus. Ja też jestem ze swojej puchy bardzo zadowolony, choć wymaga większej świadomości od fotografa niż takie np. D70. Takie mam wnioski po tygodniowym tripie do Irlandii.
no musze powiedziec ze fotki calkiem przyjemne:) ja sie chyba zaduzo naogladalem tego typu fotek:)
http://www.ewrc-media.com/images/fotky.php?co=231&a=mf&__utma=1.1247884073.1178559868.1178747626.11788287 58.3&__utmb=1&__utmc=1&__utmx=-&__utmz=1.1178747626.2.2.utmccn%3D(referral)%7Cutmc sr%3Dautoklub.pl%7Cutmcct%3D%2Fforum%2Fviewtopic.p hp%7Cutmcmd%3Dreferral&__utmv=-&__utmk=259478155 (http://www.ewrc-media.com/images/fotky.php?co=231&a=mf&__utma=1.1247884073.1178559868.1178747626.11788287 58.3&__utmb=1&__utmc=1&__utmx=-&__utmz=1.1178747626.2.2.utmccn%3D%28referral%29%7C utmcsr%3Dautoklub.pl%7Cutmcct%3D%2Fforum%2Fviewtop ic.php%7Cutmcmd%3Dreferral&__utmv=-&__utmk=259478155)
No ale widziałeś cropy 100% przed wyostrzeniem tych fotek?
no niestety:)
czekam wiec na twoje z mazurskich szutrow:)
Osobiście posiadam D200 z poprzednią sigmą (bez macro) i uważam, że współpracuje rewelacyjnie
mogę wysłać kilka sampli
bartwrc bylbym wdzieczny /:)
to podaj jakiegoś maila, pliki mają w granicach 4 mega
witam co do ostrosci to wysylam fotke zrobioną mydlącym d200 z jeszcze bardziej mydlącym 18-200VR (bo i takie opinie się pojawiły) o dziwo z dwóch mydlących sprzętów wyszło baardzo ostro :)
http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=24968
ja używam D80 do koszykówki i można ale brakuje szybkości AF i kl/s - ale ..ale ...ale można
No, taki Ictus używał D70 do sportu z efektami nadzwyczajnymi, mnie też się udało D70s parę sensownych fotek strzelić. Pewnie, że można. Ale po co jak nie trzeba?
właśnie o to chodzi by nie wyważać otwartych drzwi - jeśli dopiero masz kupić body - kup od razu taką która daje większe możliwości i która bardziej pasuje do tematu zdjęć jakie robisz
powiem szczerze ze myslalem o d80 no ale po radzie elmot dotarlo domnie jak wielkie znaczenie ma szybkostrzelnosc i ilosc zapisywanych rawow w d50 jest tak ze robie 4 foty i przerwa przegladajac je wychodzi jeszcze ze tylko 1 jest zadowalajoco ostra reszcie zazwyczaj cos brakuje ( takie pytanko czy ostrosc przy seryjnych blokowana jest w momencie nacisniecia spustu dal poszcegolnych ujec jest taka sama czy ustawiana dla kazdego??) dzisiaj w foto jokerze wdzialem d30 jest jakby niebylo tansze od d200 jest to unoczesnienie d20 ktory jest bardzo popularny w sporcie:) no i teraz nie wiem juz sam co robic:)
Zacząć od przeczytania w instrukcji, jak działa AF. Żaden aparat nie robi zdjęć sam i każdym aparatem można te zdjęcia zepsuć.
zgadza sie JK tylu ilu ma d200 zwolennikow tylu ma tez przeciwnikow a niechcial bym wydac kasy nie powiem dlamnie sporej i nie byc zadowolonym z osiagniec tegoz zestawu