Zobacz pełną wersję : Nikon i Canon - oba systemy
Witam. Jakiś czas robię od czasu do czasu zlecenia za pieniądze posiadam system Nikona, ale z racji tego, że chcę więcej czasu spędzać z swoją kobietą będziemy razem jeździć na zlecenia i chcę kupić kolejny aparat, zastanawiam się czy Canon 5D+ 85/1.8+35/1.8 to dobre rozwiązanie?
Jakie są plusy i minusy korzystania z dwóch systemów?
Są to bardzo dobre firmy, zawsze ciągnęło mnie do Canona, a teraz miałbym szansę używać jednego i drugiego.
Myślicie, że takie rozwiązanie ma sens?:) Czy lepiej kupić drugie body Nikona?
Borat1979
18-03-2015, 23:19
Jak będziecie robić razem zlecenia to dwa systemy są bez sensu bo nie ma żadnej wymienności, obiektywów, lamp, baterii etc. Wszytko trzeba kupować podwójnie bo żona nie użyje teleobiektywu w czasie gdy ty robisz np. foty szerokim kątem.
Po za tym co napisał Borat, to jeszcze trzeba się liczyć z tym, że z każdego systemu dostaniesz różne kolory.
Władca Pixeli
19-03-2015, 03:31
Po za tym co napisał Borat, to jeszcze trzeba się liczyć z tym, że z każdego systemu dostaniesz różne kolory.
Co może być wada albo zaletą.
Robiłem niedawno zdjęcia. Oświetlenie chyba sodowe. Spodziewałem się problemów z kolorem. Już po kilku zdjęciach Nikonem wiedziałem, że w domu będzie sporo roboty. Miałem przy sobie bezlusterkowca Fuji. Zrobiłem nim resztę zdjęć i nie musiałem nic korygować.
Tak jak pisali poprzednicy na minus wymienność obiektywów, akcesoriów, z drugiej strony czemu nie spróbować i przekonać się, że jednak to nie to albo przeciwnie- wymienić wszystko na Canona ;) Mnie jak tak ciągnęło to wcześniej, czy później kończyło się wypróbowaniem i zmianami.
Mam 5D z 85-tką i uważam, że to fajny i tani zestaw portretowy, 35 to albo f2 albo f/1.4, bardzo dobra i dość droga L-ka lub jeszcze Sigma 35f/1.4 art.
Pozdr
Nie wiem jak z korpusami cyfrowymi ale EOS 3 + Sigma 35/1,4 - AF jest dosc nieprecyzyjny (szuka ostrosci, przeostrza) przepasc w porownaniu do F100 gdzie byl bardzo szybki i celny.
Sam miałem kiedyś 35L, teraz jeśli już to pomyślałbym o sigmie ze względu na cenę.
Pobieżnie i praktycznie, chyba z syfrówką nie jest tak źle.
http://www.canon-board.info/testy-sprzetu-25/sigma-35-1-4-a-dg-hsm-recenzja-88077/
Pozdr
hostman22
19-03-2015, 17:42
kolory to nie problem - tylko trzeba lubić LR. Tylko że zestaw masz dziwny do C5d brałbym 85/1.2 i 35/1.4, Nikona z UWA, a sony z 135/1.8 :mrgreen:
Bo to zestawu szkieł który podałeś, to bym jednak kupił N i sobie życia nie komplikował ;)
kolory to nie problem - tylko trzeba lubić LR.
Kolory to nie problem, ale można dużo, dużo łatwiej - piszę to jako były fanatyk Nikona (tak z 20 lat) i od 3 lat miłośnik Canona.
To tylko moja subiektywna opinia.
Pozdrawiam.