PDA

Zobacz pełną wersję : AE Samyang 14 2,8 do repo ślubnego ?

beliverman
17-03-2015, 21:05
Witam
Mam pytanie do użytkowników Samyanga 14 mm 2,8 z opcją potwierdzenia ostrości.
Czy tym szkiełkiem da się zrobić po kilka sensownych szerokich ujęć w kościele, w domu, i na sali tanecznej ?
Pytanie moje nie dotyczy jakości obrazka czy dystorsji . Obrazek jest ostry z nasyceniem szczegółów. Dystorsja doskonale prostuje się w ACR - rze. Chodzi mi szczególnie o ustawianie ostrości ? Czy można liczyć na to potwierdzenie ostrości ? Czy trudno i długo ustawia się ostrość na bliskich odległościach 1.5 - 2.5 m ? Czy łatwiej jest na dalszych np. 5-7 m. ?. I ostatnie pytanie : czy da się ostro uchwycić tańczące w odległości 5m. pary ?
Słyszałem że potwierdzenie ostrości można wykorzystać przy wyczuciu obiektywu ? Ostrząc w jedną lub drugą stronę nauczyć się miejsca w którym jest ostro ? Na Photozone pomimo nie najwyższych osiagów ma blisko 500 użytkowników - recenzentów a to świadczy o jego atrakcyjności .
Bardzo proszę o merytoryczną dyskusje i podpowiedzi oparte na praktyce. Dziękuje posiadaczom Samiego w wersji AE którzy rozwieją moją niewiedzę .
Pozdrawiam hobbystów,zawodowców oraz amatorów niesklasyfikowanych w branzy footograficznej :o

beliverman
18-03-2015, 20:01
Rozumiem że AE SAmyang 14mm - to nic atrakcyjnego. Skoro nikt nie odpowiada jego liczebność znikoma .
Czyżby aż tak źle ?

wunat
18-03-2015, 20:20
jest poprostu juz okrotnie duzo o tym obiektywie. ostrosc ustawisz, jest ostry, liczyc na potwierdzenie mozna

bhk
18-03-2015, 20:57
Założyłem kiedyś S14 podczas studniówki żeby zobaczyć co wyjdzie na sali. Moim skromnym zdaniem to szkło do reportażu się nijak nie nadaje. Oczywiście, można je kreatywnie wykorzystać ale trzeba odpowiednio kadrować mając na uwadze specyfikę UWA. W kościele możesz zrobić jakies symetryczne ujęcie z chóru ale na więcej bym się nie porywał. Przy 14mm wszystko staje się malutkie i ginie w kadrze.

Potwierdzenie ostrości jest, zobacz też link poniżej.
http://www.dofmaster.com/dofjs.html

Poglądowy pstryk prosto z puszki, iso3200...:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/03/Cs3fxr-2.jpg
źródło (http://imageshack.com/a/img537/756/Cs3fxr.jpg)

Wnętrze dużej katedry:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/03/tAM0eR-2.jpg
źródło (http://imageshack.com/a/img537/5647/tAM0eR.jpg)

sloma_p
18-03-2015, 23:00
O jak ładnie wyszła dystorsja na tych ławeczkach, miodzio :)
W typowym repo - podejdź bliżej, w środek "akcji" to zobaczysz, że można dobrze wykorzystać. Do ujęć jak wyżej z tańca to rzeczywiście nie ma co zakładać, są inne, lepsze do tego.

beliverman
19-03-2015, 08:45
Dzięki - przynajmniej mam jakiś pogląd.
bhk - jak na prosto z puszki to OK. Przecież da się z tym wiele zrobić . Dzięki za poświęcony mi czas !!! Poza tym fotografia wraz z każdą nową epoką kreuje nowe elementy kuriozalne. Popieram to gdyż perfekcyjne zamierzenie odzwierciedlenia oddają hieroglify i egipskie rzeźby w kamieniu. Mnie aż tak na tym nie zalezy :) :) :)

Ps.
A może masz jakiegoś faworyta w temacie : szeroki i jasny UWA do D 610 oraz D300s na śluby ?

sloma_p
19-03-2015, 09:58
A tu są różne koncepcje :)
Wiec parę pytań, żeby poznać Twoje oczekiwania:
- zoom, czy stałka?
- jak szeroko to dla Ciebie szeroko?
- jak jasno, to dla Ciebie jasno (np. dla mnie 2.8 to nie jest jasno, zwłaszcza biorąc pod uwagę T stopa)?
- jaki masz budżet?
- cz i ew. kiedy chcesz zmienić druga puszkę z DX na FX?

bhk
19-03-2015, 11:05
Może Tokina 16-28mm f/2.8 FX? http://www.kenrockwell.com/tokina/16-28mm.htm#rex

Poczekaj jednak na rady praktyków, ja się ślubniakami nie zajmuję :)

beliverman
19-03-2015, 15:21
sloma _ p - dzięki za pomocne intencje postaram się sprecyzować oczekiwania

- zoom czy stałka ? - stałka jaśniejsza a to prawie priorytet na ślubach / ciemne kościoły / ale nie istnieją dobre stalki UWA w zakresie 10 - 16

- co znaczy szeroko ? chciałbym nawet 11 ale może być 14

- im jaśniej tym lepiej , warunkiem jednak używalna jasność - to priorytet obok celnego AF !

- budżet ok 3000 -3500 zł

- mam także drugą puszkę FX także 610 / mam także DX / niebawem dokupię jeszcze jedną 610 - taka potrzeba

bhk - Tokina 16-28 to trafna i dobra sugestia ... ale 16 - troszeczkę mało i okropnie ciężka - biorę ją jednak pod uwagą . Wykluł sie niedawno Tamron 15-30 - same dobre recenzje !!

Ciekawi mnie nowa DX- ka tokina 11-20 - zakres OK. Czytałemże od 14 daje redę na FX / w końcu winietka to nie problem /

czy może coś przeoczyłem ?

sloma_p
19-03-2015, 17:50
Biorąc pod uwagę co napisałeś:
- dałbym sobie spokój ze szkłami DX - nawet jeśli kryje z winietą FXa od tych 14 mm (wg. mnie to raczej będzie 15-16, ale może się mylę), to jakość w narożnikach będzie przeciętna, a użytkowanie szkła wnerwiające - używałem kiedyś T12-24 na FX, kryła niby od 17 mm, ale pilnowanie się w akcji, żeby nie przezoomować było upierdliwe; jak robisz wolniej, jakieś krajobrazy, to nie ma to znaczenia, bo sobie kadr ustawisz,
- 11 to tylko w Canonie i to f/4, 12 to Sigma i też 4.5, a różnica miedzy 14 a 16 nie jest w repo jakaś dramatyczna. Nie mówię, że jej nie ma, ale to nie jest jakiś gigantyczny problem,
- jaśniej możesz mieć tylko 20 mm, nic szerzej, wiec albo zestaw 20/1.8 + Sy 14, albo 2.8 to max. Wszystkie dzisiejsze szkła 2.8 są spokojnie używalne w repo na pełnej dziurze,
- w Twoim budżecie nową możesz mieć tylko Tokinę, używane wchodzą w grę 17-35 (lub 20-35, ale chcesz szerzej), może, może uda Ci się ustrzelić 14-24 - i to by była chyba najlepsza dla Ciebie opcja,

beliverman
19-03-2015, 18:46
Dzięki - fajnie kombinujesz .. i pomysłowo.
Mam jeszcze N 24-70 2.8 , S 35 1.4 , N85 1,4, N35 1.8, N50 1.4, S 8- fish
Najbardziej z proponowanych opcji podoba mi się N 20 1.8 , S 14 2.8 . Jedynie obawy to czy dam radę z "ciamciangiem" ?
N 14-24 2.8 kiedyś miałem - masakrycznie duży i ciężki - przednia soczewka jak " oko ludka z kosmosu "
jego walory są w internecie przewartościowane.

sloma_p
19-03-2015, 19:59
No to witaj w klubie - ja z tego m.in. powodu też się go pozbyłem ;)
Ja postawiłem na opcję 20/1.8 + coś bardzo szerokiego. Opcje są dwie - Samyang 14/2.8, albo Sigma 14/2.8. Samyanga używałem kilka razy, z ostrzeniem jest różnie - generalnie w akcji raczej nie ma szans na wspomaganie się kropką, a zazwyczaj na sali jest dość ciemno, matówki są jakie są, więc raczej ustawiam na 1.5m lub 2m i staram się pilnować, żeby mi się akcja zmieściła w GO, ale czasem wiadomo - nie uda się, zwłaszcza jak Ci wyskoczy któryś z gości na szybkie solo ;) W kościele czy grupówkach w ogóle nie ma problemu. Sigma jest OK, nie tak ostra i nawet jako używka droższa, ale ma AF. Skłaniam się raczej ku Sigmie, bo to ostatnie szkło, które zamierzam kupić w najbliższym czasie, więc oszczędzać nie muszę ;)

valdes
24-08-2015, 20:42
Witam,
Odgrzeję trochę temat - pytanie do użytkowników tego szkła - czy używał je ktoś z Was do focenia ślubów? Szykuje mi się ślub i nie wiem czy starczy mi Nikkor 17-55 2.8 na D300s, myślałem, żeby dokupić coś szerszego ale pod pełną klatkę do drugiego body - D750 . Podpowie mi ktoś please? Wstępnie go zamówiłem, potestuję w sklepie, ale Wasza opinia jest bezcenna. Poczytałem trochę w necie ale jakoś zastosowania w ślubniakach jeszcze nie znalazłem :( Na Photozone.de wypadł rewelacyjnie w testach - pytanie jak w praktyce właśnie w ślubach...

valdes
24-08-2015, 21:02
Dzięki za linka, przeczytałem i.... wciąż nie wiem :) To mój pierwszy ślub, tak myślę, że chyba zostanę przy zoomie 17-55 Nikkora na Dx do Urzędu Stanu Cywilnego (kościelnego nie ma) a w plener na Fx założę 70-200 , może się uda ;) Miesiąc później mam już ślub kościelny więc jako taki pogląd będzie...

madebyzosiek
25-08-2015, 08:25
Ja bym kupił Tokine 16-28 na D750 w Twojej sytuacji albo Nikkora 14-24 znalazł używanego. Manualne ostrzenie na weselu może być uciążliwe...

TOP67
25-08-2015, 08:30
Ja bym kupił Tokine 16-28 na D750 w Twojej sytuacji

Akurat do D750 bym tego obiektywu nie kupował. Jest sporo informacji, że się nie lubią.

Sz@kal
25-08-2015, 09:26
Ja do ślubów mam mieszane uczucia. Obrazek jest świetny ale dość często udaje mi się nie trafić z ostrością - wbrew pozorom nie zawsze łatwo z nią trafić nawet przy tak szerokim kącie. To chyba pierwsze szkło SY, gdzie ostrzenie na kropkę kompletnie się nie sprawdza - przynajmniej w moim przypadku. Ale obrazek jest zacny. Moim zdaniem, jeśli nie stać Cię na 14-24 a chcesz bardzo szerokie szkło to warto ale wymaga bardzo dużej wprawy.

valdes
25-08-2015, 10:07
Oke, dzięki za sugestie Panowie, a co sądzicie o zestawie poczciwej bądź co bądź D300s z nikkorem 17-55 i jedną z lamp jak w stopce? Nie wiem też czy zabierać ze sobą ustrojstwo w postaci dyfuzora lightsphere - focił ktoś z Was tym na ślubie? Przydaje się?

Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka

TOP67
25-08-2015, 10:56
Moim zdaniem nie stanowi zupełnie. Samyang to obiektyw FX, zakładanie go do DX to grube nieporozumienie. Zresztą sam pytałeś o D750 + 14/2.8. Jak to się ma do D300 + 17-55/2.8?

valdes
25-08-2015, 11:16
Chodzi o alternatywę D750 z szerokim kątem do D300s z założonym N17-55/2.8 . Mam i zabieram ze sobą oba body. Tylko właśnie nie wiem czy ten, który posiadam a więc N17-55/2.8 jest wystarczająco szeroki na Dx'ie do ślubów czy może doinwestować w coś szerszego ale to już właśnie pod pełną klatkę a więc coś poniżej 24mm (do FX) . Wiem, że dużo też zależy od pomieszczeń a te w tym przypadku są powiedzmy średnio duże

251kris
25-08-2015, 20:39
Spróbuj cos z tanich fx-ych 17-35 z tamrona lub sigmy hsm
Są przyzwoite i dosc jasne na szerokim.