PDA

Zobacz pełną wersję : Błyski przed błyskiem właściwym.

agent
17-03-2015, 18:11
Witam bardzo serdecznie kolegów z forum.
Mam pytanie dotyczące błysków w lampie dodatkowej.
Posiadam Nikona D7000 oraz przymocowaną do sanek lampę SB-700. Podczas robienia zdjęć w manualu lampa trzy razy błyska a potem dopiero jest błysk główny. Czy można to jakoś wyłączyć aby robiło tylko jeden błysk główny. Rozumiem że przedbłyski redukują efekt czerwonych oczu. Natomiast gdy aparat jest przełączony na auto lub robie zdjęcia radiowo już jest jeden błysk taki jak ma być. Szukałem odpowiedzi na Google , YouTube , i na forach i nie mogę znaleźć jak to zrobić. No chyba że tak poprostu już jest ale widziałem filmy na których są pojedyńcze błyski na manualu więc troszkę mnie to zastanawia. Może w opcjach lampy przeoczyłem chociaż wydaje mi się że sprawdziłem wszystkie możliwości. Hehe już jestem z tego głupi.

GonzoG
17-03-2015, 18:20
Skoro wiesz, że te przedbłyski są od redukcji czerwonych oczu, to jaki problem to wyłączyć ??

Natomiast gdy aparat jest przełączony na auto lub robie zdjęcia radiowo już jest jeden błysk taki jak ma być. Szukałem odpowiedzi na Google , YouTube , i na forach i nie mogę znaleźć jak to zrobić. No chyba że tak poprostu już jest ale widziałem filmy na których są pojedyńcze błyski na manualu więc troszkę mnie to zastanawia. Może w opcjach lampy przeoczyłem chociaż wydaje mi się że sprawdziłem wszystkie możliwości. Hehe już jestem z tego głupi.
Na auto jest auto, więc ustawia się co aparat chce...

I co znaczy "radiowo" ??

markB
17-03-2015, 19:14
Kolega miał chyba na myśli remote flash.
Przedbłyski do czerwonych oczu wyłączasz na aparacie naciskając guzik z błyskawicą i kręcąc tylnym (głównym) pokrętłem. Ale te przedbłyski są niezależne od tego czy masz lampę na manualu.

zgera
17-03-2015, 19:22
Przedbłyski do czerwonych oczu wyłączasz na aparacie naciskając guzik z błyskawicą i kręcąc tylnym (głównym) pokrętłem.

Na górnym wyświetlaczu ma być tylko znak błyskawicy, bez źrenicy oka.

r_m
17-03-2015, 19:26
Szukałem odpowiedzi na Google , YouTube , i na forach i nie mogę znaleźć jak to zrobić.

Jakby to powiedzieć, "gdy inne sposoby zawiodą, sprawdź w instrukcji obsługi"? ;)

1) jeśli odpowiednia opcja jest włączona, lampa będzie błyskać aby nie było czerwonych oczu, można to wyłączyć
2) gdy lampa jest w (jakimś) trybie automatycznym, chwilę przed właściwym błyskiem wysyła "błysk pomiarowy", na podstawie jego pomiaru wie jak mocno ma błysnąć podczas naświetlania zdjęcia, i tego nie możesz wyłączyć jeśli chcesz, aby moc błysku była automatycznie dobierana (iTTL)
3) jeśli jakimś przypadkiem masz włączony "tryb sterownika CLS" to lampa będzie o wiele bardziej "błyskotliwa", bo będzie próbowała sterować odpowiednią sekwencją błysków inne lampy - zdalne
4) w trybie M jest tylko jeden błysk

Powyższe dotyczy lampy zarówno na aparacie, na kablu, jak i na radiu.

agent
19-03-2015, 18:56
Dzieki stary ,aż się uśmiałem a całkiem zapomniałem o przycisku błyskawicy i że tam to można zmienić. Teraz wszystko chodzi jak należy. To tak jest jak dłuższy czas nie bawię się aparatem .

Dzięki wszystkim za pomoc. Często jest tak że najbardziej proste rzeczy sprawiają najwięcej problemów. Pozdrawiam serdecznie. :)