PDA

Zobacz pełną wersję : Największy numer przesłony f/8

AMI
08-05-2007, 22:40
Witam,

Kolega zadał mi pytanie, używa cyfrowego kompakta i zainteresowało go dlaczego najwyższa przesłona w tychże cyfrówkach to f/8. Ja zacząłem się plątać, że to mała średnica obiektywów itd. :):):) ale nie sądzę aby to była prawda;). Ale może szanowni forumowicze wiedzą?:)

Dziękuję i pozdrawiam:
AMI

bukowy dziad
08-05-2007, 23:23
no jesli taki obiektyw ma ogniskową powiedzmy ze 7 mm to przy f/8 srednica otworu robi sie mniejsza niz milimetr, potem jeszcze mniejsza itd - po co - skoro w kompaktach wlasciwie kazzde przymkniecie powyzej maksymalnego otworu juz powoduje dyfrakcje i zabija ostrosc?:D:D a GO nawet na pelnej dziurze jest i tak czesto o wiele za duza?:)

Czornyj
08-05-2007, 23:53
Witam,

Kolega zadał mi pytanie, używa cyfrowego kompakta i zainteresowało go dlaczego najwyższa przesłona w tychże cyfrówkach to f/8. Ja zacząłem się plątać, że to mała średnica obiektywów itd. :):):) ale nie sądzę aby to była prawda;). Ale może szanowni forumowicze wiedzą?:)

Dziękuję i pozdrawiam:
AMI

Rzecz jest prosta - przy f/8 limit dyfrakcyjny wynosi 94 par linii na mm. Tymczasem przykładowo - matryca 8MP matryca 1/2,5" ma (teoretycznie) rozdzielczość trzykrotnie większą - 280 par linii na mm. Wynika z tego, że już przy użyciu f/8 jakość uzyskiwanego obrazu spada do poziomu odpowiadającego efektom uzyskiwanym z matrycy o rozdzielczości gdzieś między 1 a 2 MP... Jaki zatem byłby sens używać jeszcze mniejszych otworów przysłony?

AMI
09-05-2007, 07:53
Ok ;) człowiek już jest mądrzejszy, dziękuję za informacje.

Pozdrawiam:
AMI