Zobacz pełną wersję : Zdjęcie Panoramiczne
Witam. Mam pytanie na temat zdjęć panoramicznych. Kiedyś szukałem informacji na ten temat i wyczytałem o statywie, specjalnym uchwycie czy programie. Jednak kupiłem ostatnio używany telefon starszego modelu (Sony Xperia J) i posiada on funkcje robienia zdjęcia panoramicznego z ręki i powiem, że całkiem fajnie to wychodzi. I teraz się zastanawiam, że skoro telefon komórkowy ma taką opcję to czemu aparat miałby jej nie mieć. Posiadam Nikon D3100. Czy jest możliwość włączenia takiej opcji?
Czy jest możliwość włączenia takiej opcji?
Nie, bo jej nie ma.
Takie coś znajdziesz prędzej w kompaktach, a nie lustrzankach.
Krótko i na temat: D3100 nie ma takiej opcji. Powiem więcej: taki bajer po raz pierwszy pojawił się u Nikona dopiero w D3300, ale nie działa tak, jak należy.
artur0372
16-03-2015, 20:23
taki bajer po raz pierwszy pojawił się u Nikona dopiero w D3300, ale nie działa tak, jak należy.
Tragedii też nie ma
https://www.dropbox.com/s/4u9hrlx1my4nnt1/DSC_0003.jpg?dl=0
Wiem, że nie ma, ale niestety ogromnym minusem tej funkcji jest fakt, że ma maksymalną wysokość 1080px - a to dla zastosowań innych niż net jest zdecydowanie za mało i i tak trzeba składać z rawów ;) Pewnie dlatego nie znajdziemy jej w puszkach wyższych serii (5500 już tego nie ma).
artur0372
16-03-2015, 20:37
D3300 panoramę robi tylko z jpg. Do tego są ograniczenia - jak dobrze pamiętam to nie na każdej ogniskowej da się to zrobić i są dwa rodzaje (wielkości) panoram.
Borat1979
16-03-2015, 20:44
Jednak kupiłem ostatnio używany telefon starszego modelu (Sony Xperia J) i posiada on funkcje robienia zdjęcia panoramicznego z ręki i powiem, że całkiem fajnie to wychodzi. I teraz się zastanawiam, że skoro telefon komórkowy ma taką opcję to czemu aparat miałby jej nie mieć.
Bo aparat ma ograniczone możliwości obliczeniowe a pliki z lustrzanek maja duże rozmiar i rozdzielczość. Trzeba dobrych algorytmów w oprogramowaniu aparatu a i tak aparat zrobi to gorzej niż specjalistyczny soft na kompie. W przypadku RAWa i tak trzeba to robić na komputerze więc ta funkcja w aparacie jest w sumie zbędna.