PDA

Zobacz pełną wersję : Zdjęcie Panoramiczne

raimel
16-03-2015, 19:54
Witam. Mam pytanie na temat zdjęć panoramicznych. Kiedyś szukałem informacji na ten temat i wyczytałem o statywie, specjalnym uchwycie czy programie. Jednak kupiłem ostatnio używany telefon starszego modelu (Sony Xperia J) i posiada on funkcje robienia zdjęcia panoramicznego z ręki i powiem, że całkiem fajnie to wychodzi. I teraz się zastanawiam, że skoro telefon komórkowy ma taką opcję to czemu aparat miałby jej nie mieć. Posiadam Nikon D3100. Czy jest możliwość włączenia takiej opcji?

GonzoG
16-03-2015, 20:05
Czy jest możliwość włączenia takiej opcji?
Nie, bo jej nie ma.

Takie coś znajdziesz prędzej w kompaktach, a nie lustrzankach.

SerU
16-03-2015, 20:06
Krótko i na temat: D3100 nie ma takiej opcji. Powiem więcej: taki bajer po raz pierwszy pojawił się u Nikona dopiero w D3300, ale nie działa tak, jak należy.

artur0372
16-03-2015, 20:23
taki bajer po raz pierwszy pojawił się u Nikona dopiero w D3300, ale nie działa tak, jak należy.

Tragedii też nie ma
https://www.dropbox.com/s/4u9hrlx1my4nnt1/DSC_0003.jpg?dl=0

SerU
16-03-2015, 20:32
Wiem, że nie ma, ale niestety ogromnym minusem tej funkcji jest fakt, że ma maksymalną wysokość 1080px - a to dla zastosowań innych niż net jest zdecydowanie za mało i i tak trzeba składać z rawów ;) Pewnie dlatego nie znajdziemy jej w puszkach wyższych serii (5500 już tego nie ma).

artur0372
16-03-2015, 20:37
D3300 panoramę robi tylko z jpg. Do tego są ograniczenia - jak dobrze pamiętam to nie na każdej ogniskowej da się to zrobić i są dwa rodzaje (wielkości) panoram.

Borat1979
16-03-2015, 20:44
Jednak kupiłem ostatnio używany telefon starszego modelu (Sony Xperia J) i posiada on funkcje robienia zdjęcia panoramicznego z ręki i powiem, że całkiem fajnie to wychodzi. I teraz się zastanawiam, że skoro telefon komórkowy ma taką opcję to czemu aparat miałby jej nie mieć.

Bo aparat ma ograniczone możliwości obliczeniowe a pliki z lustrzanek maja duże rozmiar i rozdzielczość. Trzeba dobrych algorytmów w oprogramowaniu aparatu a i tak aparat zrobi to gorzej niż specjalistyczny soft na kompie. W przypadku RAWa i tak trzeba to robić na komputerze więc ta funkcja w aparacie jest w sumie zbędna.