Zobacz pełną wersję : Nikon D7100 - kilka pytań.
Po kilku latach rozbratu z nikonem i problemami z inną marką postanowiłem powrócić do sprawdzonego systemu i rozważam zakup nikona d7100. Niestety w materiałach prasowych nie mogę odnaleźć informacji czy D7100 ma tryb zdjęć poklatkowych. Ponieważ firma tym się nie chwali to pewnie go nie ma , ale chciałem się upewnić i proszę o podpowiedź czy odnajdę taka funkcjonalność w nikonie?
pan.lukasz
16-03-2015, 15:19
"Tryby wyzwalania migawki Pojedyncze zdjęcie [S], seryjne wolne [CL], seryjne szybkie [CH], cicha migawka [Q], samowyzwalacz, uniesienie lustra [MUP], fotografowanie z interwalometrem"
ten interwałometr to rozumiem to, o co chodzi, czyli zdjecia poklatkowe?
Nie ma.
Ta opcja dopiero w D600.
zajeli-mi-login
16-03-2015, 15:20
ma, nazywa się "fotografowanie z interwałometrem" instrukcja strona 145 -- ściągnij sobie instrukcje to zobaczysz co d7100 ma :D
ma, nazywa się "fotografowanie z interwałometrem" instrukcja strona 145 -- ściągnij sobie instrukcje to zobaczysz co d7100 ma :D
Interwałometr, a zdjęcia poklatkowe (lub poprawniej zwane filmem poklatkowym) to 2 różne rzeczy.
I poprawka do poprzedniego - D7200 też już tę funkcję.
zajeli-mi-login
16-03-2015, 15:24
Interwałometr, a zdjęcia poklatkowe (lub poprawniej zwane filmem poklatkowym) to 2 różne rzeczy.
To napisz jedno zdanie czym się różni to się douczę.
To napisz jedno zdanie czym się różni to się douczę.
???????
A rozróżniasz pojęcia:
zdjęcia
film
??
zajeli-mi-login
16-03-2015, 15:28
rozumiem musisz mieć na gotowe, ja poklatkowe filmy tylko z GoPro robiłem i zawsze sklejałem ze zdjęć.
rozumiem musisz mieć na gotowe, ja poklatkowe filmy tylko z GoPro robiłem i zawsze sklejałem ze zdjęć.
Pytanie było o zdjęcia/film poklatkowy, a nie interwałometr.
cz4rnuch
16-03-2015, 15:33
Można zrobić timelapse w D7100 nagrywając film a później po prostu go przyspieszyć. Różnica między D7100 a D7200 polega na tym, że ten drugi może sam ze zdjęć skleić gotowy klip.
Czyli mogę ustawić np serię 100 zdjęć wykonywanych co 5 sek.?
Czyli mogę ustawić np serię 100 zdjęć wykonywanych co 5 sek.?
Interwałometr jest we wszystkich modelach z wyjątkiem D3x00.
interwałometr jest we wszystkich modelach z wyjątkiem d3x00.
I d90.
Pytanie było o zdjęcia/film poklatkowy, a nie interwałometr.
może się mylę, ale film poklatkowy robi się ze zdjęć, który były robione z ustalonym odstępie czasowym. W tym celu programujemy interwałometr, by ten wykonał np. 100 zdjęć a odstęp pomiędzy każdym ze zdjęć to np. 5 sekund.
Więc jak dla mnie te pojęcia są mocno z sobą powiązane... chyba, że chodzi o to:
Różnica między D7100 a D7200 polega na tym, że ten drugi może sam ze zdjęć skleić gotowy klip.
W body D7000 można zmontować filmik ze zdjęć ale rozumiem, że w tym trybie poklatkowym proces tworzenia filmu odbywa się automatycznie?
Można zrobić timelapse w D7100 nagrywając film a później po prostu go przyspieszyć.
nie rozumiem. Timelapse to robienie zdjęć - o co chodzi z tym przyśpieszaniem filmu?
Interwałometr jest we wszystkich modelach z wyjątkiem D3x00.
czyli nie we wszystkich :P
W D60 też nie ma takich wynalazków :)
cz4rnuch
17-03-2015, 15:07
... Timelapse to robienie zdjęć - o co chodzi z tym przyśpieszaniem filmu?.. Pierwszy raz się spotkałem z taką definicją. Time lapse to animacja, która w przyspieszonym czasie pozwala pokazać pewne zjawiska zazwyczaj trwające znacznie dłużej np "ruch" słońca po widnokręgu lub pnący się ku górze kwiatek. Skoro już się sam wcześniej zgodziłeś, że film również składa się z klatek więc po co stosujesz rozróżnienie film-zdjęcie? A z przyspieszeniem filmu chodziło mi o to, że w postprodukcji możesz np półgodzinny klip z zachodu słońca ścisnąć do kilku sekund i masz time lapsa <<klik>> (https://www.youtube.com/watch?v=Ln2dTE4mQcY)
może się mylę, ale film poklatkowy robi się ze zdjęć, który były robione z ustalonym odstępie czasowym. W tym celu programujemy interwałometr, by ten wykonał np. 100 zdjęć a odstęp pomiędzy każdym ze zdjęć to np. 5 sekund.
Coś ten deseń - czyli film poklatkowy, to taki, gdzie szybkość rejestracji poszczególnych klatek była niższa niż później szybkość ich odtwarzania.
W body D7000 można zmontować filmik ze zdjęć ale rozumiem, że w tym trybie poklatkowym proces tworzenia filmu odbywa się automatycznie?
Nie można.
D7000 nie ma opcji filmu poklatkowego.
nie rozumiem. Timelapse to robienie zdjęć - o co chodzi z tym przyśpieszaniem filmu?
Timelapse = film poklatkowy, a nie robienie zdjęć.
Timelapse robi się również z normalnie nagranego filmu. Wystarczy później w obróbce wyrzucić część klatek (frame drop) - np. zostawiasz co czwartą i masz gotowy timelapse z 4x szybszym upływem czasu.
czyli nie we wszystkich :P
W D60 też nie ma takich wynalazków :)
Tak się składa, że D60 ma opcję filmu poklatowego. Co prawda max rozdzielczość 640x480 i max 100 klatek, ale jest.
A o brak interwałometru chodziło wg. nowych oznaczeń modeli.
Pierwszy raz się spotkałem z taką definicją.
a to mój błąd - uprościłem zbytnio myśl. Przepraszam.
Grunt, że rozumiemy to tak samo.
A z przyspieszeniem filmu chodziło mi o to, że w postprodukcji możesz np półgodzinny klip z zachodu słońca ścisnąć do kilku sekund
Teraz rozumiem co miałeś na myśli.
D7000 nie ma opcji filmu poklatkowego.
Wiem. Nie o to mi chodziło.
Tak się składa, że D60 ma opcję filmu poklatowego.
zgadza się, ale mowa była o interwałometrze.
Zrozumiałem, że nikon D7000 interwalometr ma. Mam rację?
Zrozumiałem, że nikon D7000 interwalometr ma. Mam rację?
Ile razy pisać??
Mają wszystkie począwszy od D5000.