PDA

Zobacz pełną wersję : Nikkor 35mm 1.8G - Nikkor 50 mm 1.8D/G - Helios ?? - Amator fotografii

postalpl44
15-03-2015, 21:46
Witajcie.

Szukam "stałki" do swojego D3200 i mam dość spory dylemat jaki wybrać obiektyw. Wolałbym coś krótkiego czyli właśnie 35 mm 1.8G ale nowe troche kosztują a używanego dorwać jest dość ciężko w mojej okolicy, bawiłem się już 50mm 1.8G ale nie jest na moją kieszeń zbytnio, wiem że ceny są podobne tych dwóch obiektywów ale mam na niego tylko 500zł a przed zakupem używanego cacka jednak chciałbym wpiąć do korpusu i zobaczyć samemu, czy są może tańsze odpowiedniki tych obiektywów i jeśli są to w jakich cenach? Widziałem kilka Nikkorów 50mm 1.8 LENS Pancake (kompletnie nie wiem z czym to sie je) i Heliosów po 200-300zł których nazw nie potrafię tutaj wymienić, moglibyście zaproponować mi konrketne modele z którymi mieliście do czynienia i możecie wymienić tutaj ich parę głównych wad i zalet? Przeglądałem też optyczne.pl i nie wyniosłem niczego pożytecznego.

Nie koniecznie zależy mi na AF czy VR, głównie używam statywu i mam w miare celne oko. :)

(mogę podesłać kilka sampli jak radzę sobie z kitowcem, może komuś to pomoże w pomocy mi :D )

Szukam już odpowiednika dla siebie drugi tydzień i mam mętlik w głowie taki sam jak wybierałem body :(

Do czego przeznaczyłbym taki obiektyw?

Plener - Portret, Motoryzacja
W zadaszeniu - Natura, obiekty kanciaste (jakkolwiek to brzmi)

PS.

Obszerne to forum, szukałem po wyszukiwarce i przepraszam z góry jeśli za słabo bo nie znalazłem odpowiedzi.

largo
16-03-2015, 10:08
Nie dziwię się, że nikt nie chce odpowiedzieć, bo słabo szukałeś. Tak z brzegu:

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=102417
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=182587
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=38741

Masz kita, to powinieneś wiedzieć już jakiej ogniskowej potrzebujesz i chyba nie do końca zdajesz sobie sprawę, jakie problemy niosą ze sobą manuale. Nie będzie pomiaru światła z D3200 (w zasadzie, to prawie będzie ale bardzo utrudniony). Zostanie dalmierz ale też utrudniony, bo nie w trybie M.
Za 500zł trudno dostać 35 G czy 50 G (ceny używek są nadal mocno zawyżone), czyli zostaje używana 50 1.8D za 300-350zł. Z tym obiektywem masz pomiar światła i automatykę, bez AF. W ostateczności można ją sprzedać bez straty.

Hird
16-03-2015, 22:43
Napisałeś, że nie potrzebujesz AF i odpowiada Ci 50mm i do portretu, więc albo dorzuć 200 zł i kup 50/1.8G albo za 400-500 zł masz manualnego nikkora 50/1.4 .

puciek
16-03-2015, 22:52
Tylko z manualną 50-tką będą problemy z pomiarem światła. Lepiej za 300-350zł kupić wersję 1.8Dd

elvis185
16-03-2015, 22:58
Jeżeli każdy grosz sie dla Ciebie liczy, to w zasadzie pozostaje tylko Nikkor 50mm 1,8D. Sam takiego używam i jestem zadowolony. W Twoim przypadku będzie wszystko działało poza AF. Ofereuje naprawdę wystarczająca jakość zdjęć w bardzo dobrej cenie. Sprawdzi się dobrze w portrecie.

Misher
17-03-2015, 11:11
Nie będzie pomiaru światła z D3200 (w zasadzie, to prawie będzie ale bardzo utrudniony). Zostanie dalmierz ale też utrudniony, bo nie w trybie M.

Jak to prawie bedzie ale bardzo utrudniony? D3200 w ogole nie ma pomiaru swiatla z manualami, chyba...
Mozesz zorqinac o co chodzi z tym dalmierzem w d3200?

largo
17-03-2015, 12:45
Jak to prawie bedzie ale bardzo utrudniony? D3200 w ogole nie ma pomiaru swiatla z manualami, chyba...
Mozesz zorqinac o co chodzi z tym dalmierzem w d3200?

Jest pomiar centralny, tylko przyblokowany programowo i nie wyświetla się na drabince, a wyłącznie na tym "kółku" odwzorowania wartości migawki w trybie graficznym aparatu. Ponadto pomiar w takiej formie wyświetli się na trybach automatycznych/półautomatycznych i programach tematycznych, oprócz ręcznego. W nowszych modelach (chyba od modeli D3300/D5200 w górę) jest minimalnie wygodniej, bo wyświetla się graficznie na "kółku" wartość migawki w formie liczby, zamiast tych niewygodnych "kresek".

Dalmierz w okrojonych nikonach działa już od modelu D60 w górę i również na wszystkich trybach, oprócz pełnego ręcznego. A ponieważ z manualnym obiektywem można zrobić zdjęcie tylko w trybie ręcznym, więc to kolejne utrudnienie.

Jeśli mówimy o manualnych obiektywach bez CPU ale z regulacją przysłony z poziomu korpusu, to fizycznie mamy ten pomiar oczywiście tylko na pełnej dziurze.

puciek
17-03-2015, 14:34
Tylko ten pomiar ma jedną prostą wadę. Mierzy światło tylko dla pełnej przysłony ;) Po przymknięciu trzeba to przeliczać.