Zobacz pełną wersję : D300s pytanie o kompensacje
Witam
chciałbym was zapytać czy w waszych D300s na ustawieniach manualnych M działa kompensacja ekspozycji?
żeby było jasne u mnie działa ale tylko w taki sposób że po wciśnięciu przycisku na korpusie +/- mogę zmieniać parametry od +5 do -5 lecz niczego to nie wnosi do zdjęcia i nie zależnie od ustawienia kompensacji zdjecie jest jednakowe, nic ciemniej nic jaśniej :( dodam że w trybie A,S,P działa zmieniając ekspozycje zdjęcia.
Czy tak ma być czy coś z moją puszką jest nie halo ?
Dziękuje z góry za pomoc :)
wasilewk
15-03-2015, 21:44
A po ustawieniu kompensacji na wykonanym zdjęciu w Exifie co pisze ?
Akurat tego nie sprawdzałem :(
tylko co by nie pisało zdjęcie zrobione na +5 jest identyczne jak te zrobione na -5
więc sprawdziłem kilka fotek i odchylenie ekspozycji jest z dużym rozrzutem a zdjęcia takie same.
wasilewk
15-03-2015, 21:55
Jeśli aparat zareagował na korektę, to napisał to w Exifie.
W trybie M kompensacja ekspozycji ma wpływ tylko na wskaźnik ekspozycji. Bo jaki parametr ma zmienić? No chyba, że masz auto ISO.
Tak się wydawać by chciało ale dla porównania w trybie P ustawienia -1/+1 przynoszę znaczącą zmiane w wykonanym zdjęciu a tu nic zupełnie :(
wasilewk
15-03-2015, 22:02
Tak się wydawać by chciało ale dla porównania w trybie P ustawienia -1/+1 przynoszę znaczącą zmiane w wykonanym zdjęciu a tu nic zupełnie :(
A kiedyś działało ?
hostman22
15-03-2015, 22:06
może to i głupie, ale podlinkuję po przeczytaniu daj znać czy dalej masz niesprawną puchę ;)
- LINK - (http://alphacorner.eu/index.php/co-to-jest/kompensacja-ekspozycji)
Jak sama nazwa wskazuje, tryb M jest manualny. W tym trybie aparat nie przestawi Ci żadnych parametrów zdjęcia sam. A kompensacja działa, spójrz na drabinkę ekspozycji. Jeśli ustawisz sobie +1ev to dla parametrów prześwietlających zdjęcie o 1ev drabinka pokaże 0.
Jak już wszyscy wspomnieli - kompensacja działa tylko na automaty.
O dokładnie teraz mogę powiedzieć że otrzymałem odpowiedzi :P
jeszcze raz bardzo dziękuję za cenną pomoc :D
Tak sobie przeczytałem zalinkowany przez hostmana22 tekst o kompensacji naświetlenia i przyznam, że dostrzegłem tam rzeczy nieprawdziwe.
CYTAT:
"(...) Jeśli robimy zdjęcia w cieniu, lub z jakiś powodów fotografie zdają się być ciemne, czy wyblakłe â kompensacja o +1/3 lub +2/3 EV rozjaśni zdjęcia i doda trochę koloru. Z kolei jeśli robimy zdjęcia w słoneczny dzień i mamy prześwietlone niebo â korekcja o -2 EV może pomóc, ale znacznie przyciemni wszystkie pozostałe obiekty."
To nie jest tak.
Jeśli robimy zdjęcia w cieniu (np. w mrocznym lesie) i chcemy zachować klimat miejsca, to musimy zmienić kompensację na "minus" względem wskazań światłomierza. Wymaga takiego zabiegu także portret Murzyna czy usmarowanego sadzą kominiarza na ciemnym tle. Bez korekty twarze mogą wyjść zbyt jasne. Podobnie - na sniegu czy na plaży - światłomierz może nam zbytnio uśrednić i uznać, że jest jaśniej niż w rzeczywistości. Dlatego też często trzeba trochę dodać światła (ustawić "plus"), żeby światła nie były przyszarzone. Takie postępowanie było konieczne przy slajdach, szczególnie przy Velvii, żeby obrazek od strony tonalnej był zgodny z rzeczywistością.
Dzisiejsze systemy pomiaru matrycowego są oczywiście doskonalsze niż dawny pomiar "centralno-ważony", ale sama zasada nie zmienila sie przecież i o takim kierunku kompensacji należy pamietać.
W czasach mojej młodości przedzieralem się przez trudną ksiązkę Ryszarda Kreysera na ten temat ("Światłomierze i filtry fotograficzne w praktyce amatorskiej"), ale nauka z niej wyplywajaca była bardzo owocna.
DaroD300S
26-03-2015, 10:53
Tak sobie przeczytałem zalinkowany przez hostmana22 tekst o kompensacji naświetlenia i przyznam, że dostrzegłem tam rzeczy nieprawdziwe.
CYTAT:
"(...) Jeśli robimy zdjęcia w cieniu, lub z jakiś powodów fotografie zdają się być ciemne, czy wyblakłe â kompensacja o +1/3 lub +2/3 EV rozjaśni zdjęcia i doda trochę koloru. Z kolei jeśli robimy zdjęcia w słoneczny dzień i mamy prześwietlone niebo â korekcja o -2 EV może pomóc, ale znacznie przyciemni wszystkie pozostałe obiekty."
To nie jest tak.
Jeśli robimy zdjęcia w cieniu (np. w mrocznym lesie) i chcemy zachować klimat miejsca, to musimy zmienić kompensację na "minus" względem wskazań światłomierza. Wymaga takiego zabiegu także portret Murzyna czy usmarowanego sadzą kominiarza na ciemnym tle. Bez korekty twarze mogą wyjść zbyt jasne. Podobnie - na sniegu czy na plaży - światłomierz może nam zbytnio uśrednić i uznać, że jest jaśniej niż w rzeczywistości. Dlatego też często trzeba trochę dodać światła (ustawić "plus"), żeby światła nie były przyszarzone. Takie postępowanie było konieczne przy slajdach, szczególnie przy Velvii, żeby obrazek od strony tonalnej był zgodny z rzeczywistością.
Dzisiejsze systemy pomiaru matrycowego są oczywiście doskonalsze niż dawny pomiar "centralno-ważony", ale sama zasada nie zmienila sie przecież i o takim kierunku kompensacji należy pamietać.
W czasach mojej młodości przedzieralem się przez trudną ksiązkę Ryszarda Kreysera na ten temat ("Światłomierze i filtry fotograficzne w praktyce amatorskiej"), ale nauka z niej wyplywajaca była bardzo owocna.
Masz kolego zupełną rację. To samo można zaobserwować fotografując na auto kilku facetów w czarnych garniturach na ciemnym tle. Na 100 % twarze przepalone. Automatyka niestety nie myśli. Dzięki temu my mamy co robić. Ale w myśl powiedzenia: "Jak wszystkie sposoby zawiodą zajrzyj do instrukcji" lub do dobrego podręcznika fotografii. A co do murzyna to też miałem ciekawy przypadek ja próbowałem w ciemni ustawić korekcję barwną analizatorem barw zaprogramowanym punktowo na twarz. :-)
DaroD300S
26-03-2015, 10:59
Witam
chciałbym was zapytać czy w waszych D300s na ustawieniach manualnych M działa kompensacja ekspozycji?
żeby było jasne u mnie działa ale tylko w taki sposób że po wciśnięciu przycisku na korpusie +/- mogę zmieniać parametry od +5 do -5 lecz niczego to nie wnosi do zdjęcia i nie zależnie od ustawienia kompensacji zdjecie jest jednakowe, nic ciemniej nic jaśniej :( dodam że w trybie A,S,P działa zmieniając ekspozycje zdjęcia.
Czy tak ma być czy coś z moją puszką jest nie halo ?
Dziękuje z góry za pomoc :)
No cóż, oczekiwanie wpływu na zdjęcia naświetlone w trybie M po zastosowaniu kompensacji ekspozycji ???. To pierwsza klasa szkoły podstawowej fotografii.:-(