PDA

Zobacz pełną wersję : D70s hiper Ciekawostka matrycy zagadka.

moderna
08-05-2007, 21:57
Podczas pstrykań z dwiema lampami ,jedną z nich skierowałem w obiektyw tak iż palnik widziałem w lewym dolnym rogu a strumień światła lekko w sufit i lekko w obiektyw.

Po odpaleniu w ciemnym pokoju prócz obrazu rozświetlonego palnika na górnym lewym rogu pojawia się poszarpane wypalenie jakby zepsuty plik obrazu .....Co to mianowicie może być?

CZOLG
08-05-2007, 21:58
migawka hybrydowa

moderna
08-05-2007, 22:30
Przy czasie <= 60 ?
Rozwiń wątek jaki wpływ ma ona na to zjawisko?

CZOLG
09-05-2007, 00:05
Nie napisałeś/napisałaś jaki czas.
Nie wiem wobec tego jakie to może być zjawisko :)

moderna
09-05-2007, 00:38
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://modernfactory.republika.pl/pliki/_dsc2305.jpg)

dla porządku.
Nikon d70s 18-200 VR
200 mm
1/20 F 11

flesz wprost na obiektyw.
efekt powtarzał się tylko dla górnej części...i dopiero po max błysku.

Tofifik
09-05-2007, 00:45
ihmo takie testowanie to wykanczanie sensora matrycy i niczemu nie słuzy.

moderna
09-05-2007, 00:53
To czysty przypadek,zaciekawił mnie ...odbite zwielokrotnione światło musi wręcz wypalać fragment matrycy.Dziwny jest fakt że dopiero umieszczenie palnika w rogu kadru nadaje taki efekt ,w czasie gdy frontalne spotkanie sie z tak silnym światłem nie.

Fenek
09-05-2007, 13:40
A nie jest to może nietypowy przypadek bloomingu?

phantomek
09-05-2007, 14:04
Po prostu czasami jak widze takie wątki, to mam chec skasowac swoje konto na forum i nigdy tu nie wchodzic.
Ludzie, ale Wy macie problemy!! Zacznijcie fotografowac, a nie jakies mega testy robic czy sie matryca pali przepala cyz nie wiadomo co jeszcze... Na codzien walicie tak lampą po rogu kadru ze przepala skrawek kadru? Takie zdjecia robicie ??
Nie wiem do czego to potrzebne...
To tak jakby miec samochod i codziennie krecic silnik do 15 tys obr... Ale PO CO ??
Po co tworzyć takie rzeczy ? Po co zasmiecac forum takimi wątkami.
Jak sie zastanawiamy dlaczego przepala kawalek kadru, to moze tak samo zacznijmy sie zastanawiac dlaczego migawka wydaje dzwiek taki a nie inny?
Czy dzieki temu bedziemy robic lepsze zdjecia ???? Dzieki takim rozmyslanom ??
Sami sobie odpowiedzcie...

Rafał_Sz
09-05-2007, 14:25
Tak katować matrycę, brrrr.
Ciekawe czy jak byś pstrykną sobie lampą po oczach też byś poszedł do okulisty bo widzisz tylko słoneczko?

marusek
09-05-2007, 14:46
Hybrydowa migawka D70.
sewer milczy - nie dam rady dolaczy przykladu. To mi sie w D70 dosc czesto przytrafialo, gdy w kadrze bylo silne zrodlo swiatla.

Ps.
Choc tu (http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=288370&postcount=64)na miniaturce nr 2 jest ten efekt widoczny

popmart
09-05-2007, 15:10
o Dzisas co za badziewie .... jescze raz zobacze watek w stylu 400D cz d70 bede wiedział co podlnkować ... kufta jak mozecie mówic że to dobry aparat ..... rozumiem że te przykłady z lina powyzej to także dotyczą D70s .... masakra |:

BugsBunny
09-05-2007, 15:27
o Dzisas co za badziewie .... jescze raz zobacze watek w stylu 400D cz d70 bede wiedział co podlnkować ... kufta jak mozecie mówic że to dobry aparat ..... rozumiem że te przykłady z lina powyzej to także dotyczą D70s .... masakra |:

najwyraźniej projektanci Nikona nie przewidzieli, że ktoś będzie walił lampą prosto we własny obiektyw. Co za zaniedbanie, jak ja sobie poradzę :cry:. Może chociaż po oczach sobie przypalę.... - a nuż do mózgu dojdzie?
Ciekawe jak się zachowuje matryca jak ją przypalić zapalniczką albo papierosem? Sprawdzał ktoś? Bo a nuż też wyjdą jakieś plamy i co my wtedy biedni zrobimy...

pdzran
09-05-2007, 15:32
To juz jest chore ... az zal czytac.
Jednak mam pomysl, ze mozna swiatlo z lampy skierowac na gola dupe i odbite powinno sie ladnie rozlozyc, poniewaz dupa ma owalny ksztalt ... nadmiar swiatla zostanie zaabsorbowany przez .... delikatnie mowiac szczeline miedzy posladkami.

p.s. jaki post taka odpowiedz

herbatnik
09-05-2007, 15:43
W 200% podzielam zdanie phantomka...
:/

popmart
09-05-2007, 15:48
najwyraźniej projektanci Nikona nie przewidzieli, że ktoś będzie walił lampą prosto we własny obiektyw. Co za zaniedbanie, jak ja sobie poradzę :cry:. Może chociaż po oczach sobie przypalę.... - a nuż do mózgu dojdzie?
Ciekawe jak się zachowuje matryca jak ją przypalić zapalniczką albo papierosem? Sprawdzał ktoś? Bo a nuż też wyjdą jakieś plamy i co my wtedy biedni zrobimy...

poza hybrydowa migawką, losowym WB, odwzorowanie kolorów, moirą ..... no producent rzeczywiscie nie przewidział że userzy bedą wogóle coś robic poza macaniem ergonomicznego body ;)

krootki
09-05-2007, 15:49
Po prostu czasami jak widze takie wątki, to mam chec skasowac swoje konto na forum i nigdy tu nie wchodzic.
Ludzie, ale Wy macie problemy!! Zacznijcie fotografowac, a nie jakies mega testy robic czy sie matryca pali przepala cyz nie wiadomo co jeszcze... Na codzien walicie tak lampą po rogu kadru ze przepala skrawek kadru? Takie zdjecia robicie ??
Nie wiem do czego to potrzebne...
To tak jakby miec samochod i codziennie krecic silnik do 15 tys obr... Ale PO CO ??
Po co tworzyć takie rzeczy ? Po co zasmiecac forum takimi wątkami.
Jak sie zastanawiamy dlaczego przepala kawalek kadru, to moze tak samo zacznijmy sie zastanawiac dlaczego migawka wydaje dzwiek taki a nie inny?
Czy dzieki temu bedziemy robic lepsze zdjecia ???? Dzieki takim rozmyslanom ??
Sami sobie odpowiedzcie...

DOBRZE MÓWI!!

marusek
09-05-2007, 16:58
Chcialem zapodac obiecany przyklad, gdzie sie migawka D70 nie popisala, ale jak czytam powyzej ten jazgot, to mi przeszlo.
Kazdy aparat ma swoje zalety i wady, ktore wychodza dopiero w ekspoloatacji. Zle ich nie znac, ale jeszcze gorzej tym sie onanizowac a nie robic zdjecia.
Dobrze ze nie sa powszechnie znane problemy Leica M8.

moderna
09-05-2007, 17:38
Tematu ostrego światła nie ma co rozwijać przypadek sprawił że dostrzegłem ten temat i nikt z głowa nie będzie tak w durny sposób wykorzystywał sprzęt a fotę zrobiłem niechętnie by pokazać co mi się kiedyś przytrafiło.

Co do przykładów kolegi to słońce jest często w kadrze i tu raczej ten efekt przypomina mi zachowanie się matryc kamer cyfrowych ,tam też pionowe krechy się tworzą .
A ta mora to coś strasznego.
Jakoś jeszcze nie udało mi się coś takiego uchwycić....
A na jakich ustawieniach ten efekt się pojawia ? Może na wszystkich?
A co do jazgotu to normalka że forum jest miejscem gdzie emocje i zabawy stawiane są na 1 miejscu. Emocja kontra emocja to 99% treści wszystkich for.....

marusek
09-05-2007, 17:53
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img478.imageshack.us/my.php?image=dsc1916wzz1.jpg)

Rzecz sie raczej nie zdarza, ale trafilem w w moment robienie zdjecia przez kolege.

Co do mory - to w tym przypadku jakis specyficzny uklad wlokien. Normalnie mora uklada sie w drobne wzorki (wlosy, tkaniny). Jako przebarwienia pojawiaja sie zreszta tez na zdjeciach fuji S3. A tu masz przyklad mory z oslawionego canona5D (http://www.pbase.com/r_p/image/50080759)

To sa wady, z ktorymi mozna zyc.
Ludzie tez nie sa doskonali

rockabilly
09-05-2007, 18:04
za phantomek....

od razu na mysl mi przyszła reklama nikona zrobiona w Polsce....
tak jak z Zelmerem..."wiemy co robicie z naszymi aparatami":):)

tego rodzaju dywagacje są przykre, myśle ze sa inne sposoby na celowe zepsucie aparatu w okresie gwarancji...jesli nie chcesz d70s(do autora wątku)to zwyczajnie spuść go na allegro. Ty odpoczniesz od tego "badziewia" a inny user będzie pstrykał udane foty.

załamka...

z drugiej strony aż strach kupować używane aparaty ...przez takich ludzi

ozzy
09-05-2007, 18:17
fajne efekty powstają również przy fotografowaniu palnika acetylenowo-tlenowego z bliska.
polecam sprawdzic:)

david555
09-05-2007, 18:58
Bardzo proszę, dajcie już spokój podobnym wątkom, które do niczego nie prowadzą i są niegodne tego zacnego FORUM.

Piotr D
09-05-2007, 19:08
ja dzisiaj będę robił próbne zdięcia ustawię samowyzwalacz na 2 sek i wy..............e aparat z 13 piętra co mówicie dobre fotki wyjdą tego chyba jeszcze nikt nie próbował moze byc niezła jazda jak pozbieram puchę z chodnika a nóż się okaze że nikon to przewidział i wypali mały spadachronik albo wezme młotek i pier.....e w puche potem zrobię kilka zdięc moze nikon tez to przewidział zobaczymy.

Ps. Pozdro dla wszystkich testujących swoje puchy i tych co robią zdięcia :twisted: :mrgreen: :twisted:

Czornyj
09-05-2007, 19:11
To jest blooming i tyle. Trzy strony pieprzenia o niczym, zamiast jednej, prostej odpowiedzi. Zamykam.