Zobacz pełną wersję : Czysty Android jak wgrać?
Posiadam tablet z jakiejś promocji Samsung Note. Mam pytanie ponieważ jestem świeżynka jak wgrać czysty Android na taki tablet?
też chętnie poczytam...
Czy będzie różnica w postępowaniu przy wgrywaniu czystego andka na telefon LG ?
Właśnie szukam i nie wiem czy dobrze rozumuję ale nie można kupić systemu tak jak to mam miejsce w przypadku Windows :-( Tylko z urządzeniem
Posiadam tablet z jakiejś promocji Samsung Note. Mam pytanie ponieważ jestem świeżynka jak wgrać czysty Android na taki tablet?
Zazwyczaj na każdy model wgrywa się inaczej, tak więc przydałoby się wiedzieć, który to Note.
też chętnie poczytam...
Czy będzie różnica w postępowaniu przy wgrywaniu czystego andka na telefon LG ?
Zazwyczaj różnice są spore. Każdy model potrafi mieć inną metodę wgrywania, nie mówiąc już o różnych producentach.
Mój telefon to LG-P760
był z t-mobile - teraz będzie robił tylko za monitor do gopro
Zazwyczaj na każdy model wgrywa się inaczej, tak więc przydałoby się wiedzieć, który to Note.
Model GT-N5100
Ludzie to jak idzie to zrobić. Nie nalegałbym ale tablecik na jutro bardzo mi potrzebny.
Borat1979
15-03-2015, 15:28
Ludzie to jak idzie to zrobić. Nie nalegałbym ale tablecik na jutro bardzo mi potrzebny.
Mając problem z wklepaniem kilku cyfr do policzenia Excelu chcesz zmieniać system operacyjny w tablecie? :shock:
Słuchaj trolu idź na spacer
Tutaj jest wszystko dot. modyfikowania tabletów/telefonów z androidem : http://forum.android.com.pl/forum/758-samsung-galaxy-note-3-n9005/.
Link dotyczy Note3, ale są też i inne sprzęty. Poczytać ale dokładnie /bo można "uwalić" sprzęt/. Pół godziny roboty i mamy nowy system.
Idzie zrobić, ale przy Note 8 trzeba uważać, bo GT-N5100 to nie GT-N5110, ani nie GT-N5120 i zastosowanie metody nie od tego tabletu, czy nawet wersji systemu może uceglić tablet i będziesz miał drogi przycisk do papieru.
I nie chodzi tu o wgrywanie systemu, ale o odblokowanie tabletu, aby można było ten system wgrać.
Tu są 2 linki z opisem odblokowania Note 8:
http://forum.android.com.pl/topic/161699-zakup-galaxy-note-80-n5100-i-root/
Po odblokowaniu można następnie wgrać wybraną wersję systemu.
Niestety Note 8 nie jest zbyt popularny i wielkiego wyboru ROMów na polskim forum nie znajdziesz.
Mój telefon to LG-P760
był z t-mobile - teraz będzie robił tylko za monitor do gopro
Dla Ciebie opis odblokowania i wgrania systemu jest tu:
http://forum.android.com.pl/topic/90854-odblokowanie-bootloadera-instalacja-cwm-recovery/
Po odblokowaniu i instalacji CWM można wgrywać różne wersje systemu.
Skorzystam z tematu i zadam pokrewne pytanie. Otóż:
Mam samsunga Galaxy S2 zrootowanego z oryginalnym niebrandowanym systemem, chyba 4.0.2( nie pamiętam). Strzeliłem sobie w kolano i chciałem zainstalować sobie czcionkę. Sęk w tym, że podałem ścieżkę do tej czcionki na karcie SD. I teraz telefon nie chce się włączyć. Proces włączania zatrzymuje się na logo Samsung i tak kręci bez końca.
Jak podałem wcześnie ścieżkę do czcionki znajdującej się w pamięci telefonu i nie było z niczym problemu.
Wydaje mi się, a nawet jestem pewien, że problem leży w tym, że karta jest instalowana po uruchomieniu telefonu a skoro nie ma karty to nie ma czcionki i nie można uruchomić telefonu, bo cały czas szuka czcionki.
Moje pytanie : czy można z zewnątrz dostać się do systemu Android i zmienić ścieżkę do czcionki zainstalowanej w pamięci telefonu.
Mam nadzieję, że w miarę jasno to wytłumaczyłem;-)
Skorzystam z tematu i zadam pokrewne pytanie. Otóż:
Mam samsunga Galaxy S2 zrootowanego z oryginalnym niebrandowanym systemem, chyba 4.0.2( nie pamiętam). Strzeliłem sobie w kolano i chciałem zainstalować sobie czcionkę. Sęk w tym, że podałem ścieżkę do tej czcionki na karcie SD. I teraz telefon nie chce się włączyć. Proces włączania zatrzymuje się na logo Samsung i tak kręci bez końca.
Jak podałem wcześnie ścieżkę do czcionki znajdującej się w pamięci telefonu i nie było z niczym problemu.
Wydaje mi się, a nawet jestem pewien, że problem leży w tym, że karta jest instalowana po uruchomieniu telefonu a skoro nie ma karty to nie ma czcionki i nie można uruchomić telefonu, bo cały czas szuka czcionki.
Moje pytanie : czy można z zewnątrz dostać się do systemu Android i zmienić ścieżkę do czcionki zainstalowanej w pamięci telefonu.
Mam nadzieję, że w miarę jasno to wytłumaczyłem;-)
Można, ale musisz dokładnie znać ścieżkę, gdzie jest plik, w którym znajduje się ścieżka do czcionki - wystarczy uruchomić telefon w tryb fastboot lub bootloader (nie pamiętam w który dokładnie), podpiąć pod komputer, a i mieć zainstalowane sterowniki ADB - wtedy poprzez konsolę, czy Android Commander (o ile jeszcze dostępny) możesz edytować pliki, czy też wgrać paczkę ze zmianą czcionek.
Jeśli masz wgrane nieoryginalne recovery możesz też przez nie wgrać paczkę ze zmianą czcionki.
A co do samej karty - jest dostępna od samego uruchomienia telefonu. Tylko podczas bootowania często jest dostępna pod inną ścieżką.
Dla zainteresowanych KLIK (http://www.cyanogenmod.org/), ciekawa alternatywa dla wersji androida od producenta. Na Samsungu SII w porównaniu z oryginałem spora różnica na szybkości.
Dla zainteresowanych KLIK (http://www.cyanogenmod.org/), ciekawa alternatywa dla wersji androida od producenta. Na Samsungu SII w porównaniu z oryginałem spora różnica na szybkości.
Wygląda na to że to może być dla takich debili jak ja :)
Czy jest jakiś haczyk w sytuacji gdy telefon był "robiony" pod t-mobile ?
Wygląda na to że to może być dla takich debili jak ja :)
Czy jest jakiś haczyk w sytuacji gdy telefon był "robiony" pod t-mobile ?
Nie.
Sieci komórkowe co najwyżej dogrywają swoje aplikacje.
Nie za bardzo wiem jak to zrobić. Kiedyś zmieniałem soft w Ace' ale wiem ile czasu to trwało. Teraz próbowałem z dwoma na S2 ale instalując z karty SD wyskakiwał mi błąd instalacji.
@Gonzo, mam managera SDK ale nie mogę zainstalować sterowników USB pod W8.1. Wyskakuje mi błąd:"Failed to create directory C:\Program Files (x86)\Android\android-sdk\temp
Done. Nothing was installed.".
Kurka, myślałem że pójdzie mi to troszkę sprawniej.
Nie.
Sieci komórkowe przede wszystkim ustawiają tor radiowy (GSM) pod swoje potrzeby.
Nie za bardzo wiem jak to zrobić. Kiedyś zmieniałem soft w Ace' ale wiem ile czasu to trwało. Teraz próbowałem z dwoma na S2 ale instalując z karty SD wyskakiwał mi błąd instalacji.
@Gonzo, mam managera SDK ale nie mogę zainstalować sterowników USB pod W8.1. Wyskakuje mi błąd:"Failed to create directory C:\Program Files (x86)\Android\android-sdk\temp
Done. Nothing was installed.".
Kurka, myślałem że pójdzie mi to troszkę sprawniej.
Uruchom instalatora z uprawnieniami administratora. Bez tego programy nie mają uprawnień do zmian w niektórych folderach na dysku systemowym.
Sieci komórkowe przede wszystkim ustawiają tor radiowy (GSM) pod swoje potrzeby.
Nie ma nic takiego.
Wszystkie korzystają z tego samego "radia" - FW od obsługi sieci. Różnice są jedynie w wersjach przeznaczonych na różne regiony.
Wszystkie potrzebne informacje KLIK (http://bartoszpiatkowski.pl/).
Przy instalacji z SD wyskakuje mi error przy rozpakowywaniu z zipa. Instalacja gapps przebiegła bez problemu.
Korzystam teraz z N5 z lizakiem i jestem pod wrażeniem, najlepiej wgrałbym teraz do S2 taki sam system.
@ Nimnul może głosowy PW ? Co Ty na to?
Mam jeszcze inny pomysł. Telefon jest na gwarancji do maja więc oddaję go do sklepu. Może grają mi stocka. Jak odmówią to będę kombinował z lolipopem.
Zdrówka :)
W pracy siedzę :)
Nie korzystałem z ich aplikacji, na zrootowanym wgrywałem obraz.
Jeżeli dobiorę się do starego kompa mogę podesłać krok po kroku.
Pozdrawiam Mirek
Nie ma nic takiego.
Wszystkie korzystają z tego samego "radia" - FW od obsługi sieci. Różnice są jedynie w wersjach przeznaczonych na różne regiony.
Skoro tak twierdzisz...
:-)
Nie.
To jest tylko częściowo prawda. Duże sieci komórkowe, czasami zamawiają bezpośrednio u producenta telefon z konkretnie zmodyfikowanym androidem, zazwyczaj chodzi o modyfikacje UI-a (tak żeby system sie już wizualnie odróżniał) ale czasami zmiany są głębsze.
Natomiast w rzeczy samej nie zmiena to sposobu flash-owania urządzenia. Poprostu jest wgrany "skustomizowany" android pod konkretnego operatora i nie jest to tylko na poziomie dogrywania aplikacji.
Skoro tak twierdzisz...
:-)
To jest tylko częściowo prawda. Duże sieci komórkowe, czasami zamawiają bezpośrednio u producenta telefon z konkretnie zmodyfikowanym androidem, zazwyczaj chodzi o modyfikacje UI-a (tak żeby system sie już wizualnie odróżniał) ale czasami zmiany są głębsze.
Natomiast w rzeczy samej nie zmiena to sposobu flash-owania urządzenia. Poprostu jest wgrany "skustomizowany" android pod konkretnego operatora i nie jest to tylko na poziomie dogrywania aplikacji.
Siedzę w Androidzie o jego początków... Wgrywałem różne wersje systemu na dziesiątki różnych modeli i wybaczcie, ale w życiu nie spotkałem się z tym, aby w którymś z europejskich różniły się wersje radia w zależności od operatora, a tylko w tym FW można zmieniać cokolwiek w zakresie częstotliwości pasm.
Siedzę w Androidzie o jego początków... Wgrywałem różne wersje systemu na dziesiątki różnych modeli i wybaczcie, ale w życiu nie spotkałem się z tym, aby w którymś z europejskich różniły się wersje radia w zależności od operatora, a tylko w tym FW można zmieniać cokolwiek w zakresie częstotliwości pasm....
Zobacz co skomentowałem. Nie pisałem nic o radiu, skomentowałem jedynie Twoją wcześniejszą wypowiedź gdzie stwierdziłeś, że operatorzy jedynie dogrywają aplikacje, co nie jest prawdą, czasem dostają*coś zrobione lekko pod siebie. I wiem co pisze, nie wypowiadam się na temat radia, bo akurat to nie jest moja działka :)
...
Zobacz co skomentowałem. Nie pisałem nic o radiu, skomentowałem jedynie Twoją wcześniejszą wypowiedź gdzie stwierdziłeś, że operatorzy jedynie dogrywają aplikacje, co nie jest prawdą, czasem dostają*coś zrobione lekko pod siebie. I wiem co pisze, nie wypowiadam się na temat radia, bo akurat to nie jest moja działka :)
Wiem co komentowałeś i jest to błędne myślenie. Operatorzy zmieniają jedynie aplikacje dołączone do systemu, a nie system.
Wiem co komentowałeś i jest to błędne myślenie. Operatorzy zmieniają jedynie aplikacje dołączone do systemu, a nie system.
Widze że traktujesz sie jako wyrocznie tutaj w wielu tematach, prawdziwy omnibus (zerknąlem troche na inne Twoje wypowiedzi)
Nie chciałem się*z tobą*licytować, ale właśnie mi uświadomiłeś że straciłem kilka lat swojego życia na pracy która nie istnieje. Tak jestem programistą Androida i tak w swojej karierze zawodowej modyfikowałem kod źródłowy androida i uwaga miedzy innymi pod konkretnego operatora, dużego operatora do konkretnego produktu.
Może trudno to sobie wyobrazić ale są na tym świecie ludzie inni niż Ty którzy robią takie rzeczy.
Masz nawet kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem, pisałem o tym że operatorzy zamawiają pewne rzeczy nie że robią to operatorzy, producent przygotowuje dla niech gotowy produkt w konkretnym wariancie.
Ale pewnie Ty wiesz najlepiej co ludzie robią bo przecież nainstalowałeś sie tego na milionie urządzeń, zabawny jesteś*naprawdę.
Dalsza dyskusja z Toba nie ma sensu.
Widze że traktujesz sie jako wyrocznie tutaj w wielu tematach, prawdziwy omnibus (zerknąlem troche na inne Twoje wypowiedzi)
Nie chciałem się*z tobą*licytować, ale właśnie mi uświadomiłeś że straciłem kilka lat swojego życia na pracy która nie istnieje. Tak jestem programistą Androida i tak w swojej karierze zawodowej modyfikowałem kod źródłowy androida i uwaga miedzy innymi pod konkretnego operatora, dużego operatora do konkretnego produktu.
Może trudno to sobie wyobrazić ale są na tym świecie ludzie inni niż Ty którzy robią takie rzeczy.
Masz nawet kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem, pisałem o tym że operatorzy zamawiają pewne rzeczy nie że robią to operatorzy, producent przygotowuje dla niech gotowy produkt w konkretnym wariancie.
Ale pewnie Ty wiesz najlepiej co ludzie robią bo przecież nainstalowałeś sie tego na milionie urządzeń, zabawny jesteś*naprawdę.
Dalsza dyskusja z Toba nie ma sensu.
Masz rację. Dalsza dyskusja, na temat, który najwyraźniej zupełnie mieszasz, nie ma sensu.
qwerty44
20-03-2015, 00:56
A propos "radia" w Androidzie - to niestety "obrandowanie" przez operatora ma wpływ na jego działanie. Prosty przykład. Telefon Samsunga z obsługą LTE. Telefon bez simlocka, Android z "brandem" Plus PL. Po włożeniu do telefonu SIM Plusa lub Play - jest dostępne LTE. Po włożeniu do telefonu SIM z Orange - LTE niedostępne. Wszystkie SIM obsługują LTE. Więc nie jest prawdą, że "obrandowanie" nie ma wpływu na działanie radia w Androidzie.
Oczywiście, że operatorzy dostosowują niektóre parametry toru radiowego pod swoją sieć. Przykład z LTE, który podałeś jest właśnie takim dostosowaniem pod swoją sieć. Telefony bez brandu działają na ustawieniach standardowych zgodnych ze specyfikacją GSM, natomiast operatorzy mogą (i to robią) ustawiać np. priorytety w wyborze kanałów radiowych, itp., itd.
Inny przykład: LG L65 brand Polkomtel - sygnał na wyświetlaczu full, wgranie softu bez brandu (ta sama karta sim, dokładnie ta sama lokalizacja) - sygnał dwie kreseczki niższy.
Ale skoro kolega @GonzoG twierdzi że nie, to niech tak zostanie.
Dosyć ciekawa sytuacja jest z Adroidem brandowanym przez producenta konkretnego sprzętu nie tylko operatora, a szczególnie dotyczy to chińskich tabletów np. Lenovo, gdzie sprzęt z modemem LTE ma zablokowaną opcję połączeń głosowych (dotyczy sprzętu dostępnego w EU), i by uruchomić tę funkcjonalność trzeba implementować specjalne wersje systemu.
Co interesujące dla bieżącej dyskusji, po takiej operacji jest konieczność ustawienia poprawnego regionu, co związane jest z podstawieniem konkretnych wartości sieciowych, bo inaczej można o obsłudze LTE w ogóle zapomnieć.
Z tym że należy pamiętać, że w Polsce jeszcze żaden operator nie oferuje VoLTE. W momencie połączenia głosowego każdy telefon z LTE przełącza się na max. 3G.