Zobacz pełną wersję : Yongnuo 565EX - ciągłe błyskanie po podłączeniu
Dzisiaj moja lampa odmówiła współpracy, po podłączeniu pod stopkę aparatu ciągle, nieprzerwanie błyskała w trybie strobo, aż się rozładowywała - potem jeden pstryk działania i znowu to samo.
Na koniec przy zdejmowaniu lampy kopnęła mnie prądem. Pomysły?
Po podłączeniu np. pod wyzwalacz działa bez zarzutu, więc może to być pin od synchro...
Zastanawia to "kopnięcie prądem". Sprawna lampa nie ma prawa potraktować użytkownika w ten sposób.
Na początek trza by lampę rozebrać i posprawdzać czy wszystkie wiązki kablowe są ok.
Sprawdzę, czy przypadkiem nie mam jeszcze na nią gwarancji.
Sprawdzę, czy przypadkiem nie mam jeszcze na nią gwarancji.
...i sprawdź ją na innym body, bo może się okazać, że masz coś z gniazdem w aparacie, a lampa jest OK.
W D700 to bardzo typowa usterka.
Studio5s
15-03-2015, 13:30
A z jakim aparatem współpracuje. Co oznacza że cię kopnęła? Jeżeli współpracuje z cyfrą to nie może kopać bo ona jest wyzwalana nisko napięciowo.
D800. Dodam, że inne lampy (ale manualne) działają bez zrzutu.
Kopnęła - objąłem lampę za "główny korpus" i poraził mnie całkiem poważnie prąd. Może coś konsensator jakiś?
Kondensator, kondensator. Ale rzecz w tym że na elementach z którymi człowiek może mieć bezpośredni kontakt wysokie napięcie nie ma prawa się pojawić - przecież to są urządzenia w drugiej klasie ochronności.
Skoro się jednak pojawiło, to lampa najprawdopodobniej ma gdzieś przebicie, w związku z czym radziłbym nie podłączać jej pod aparat do czasu zlokalizowania i usunięcia usterki.
Studio5s
17-03-2015, 00:07
Dokładnie jak napisał obelix. Jezeli jest na gwarancji to wysyłaj do serwisu. Nie podłączaj do aparatu bo go tylko uszkodzisz.
troszeczkę poszeprałem i znalazłem - dokładnie tak wygląda mój problem
https://www.youtube.com/watch?v=fx1SWK7HiAk
Z opisu filmu wynika że problem pojawia się po wyłączeniu wspomagania systemu AF w lampie.
Tyle że co bardziej istotne to to że lampa ma przebicie skoro Cię poraziła - i od tego trzeba zacząć.
Gość od filmu nie napisał natomiast nic o tym aby lampa go poraziła.