PDA

Zobacz pełną wersję : Lightroom5 - ponowne importowanie zdj do biblioteki - nieudane

simbelyne
14-03-2015, 23:24
Witajcie, mam zagwozdkę w Lightroomie5. Najpierw zaimportowałam folder, zmieniłam nazwy plików przy pomocy F2, przeedytowałam kilka zdjęć.
Potem folder przeniosłam na inny dysk. Klikam w LR Find missing folder, folder się znajduje, podświetla jakby już był gotowy do kolejnej edycji. Jednak zdjęcia wciąż są oznaczone "!". Klikam na "!", Locate, znajduję na dysku zdjęcie o tej samej nazwie - pojawia się "The file you selected... has a different name than the one.... Are you sure this is the correct file?". Zaznaczam Confirm, bo nazwa się zgadza. Wyszukuje zdjęcie ale tylko to jedno, procedura nie powtarza się automatycznie do wszystkich zdjęć w tym folderze, co zazwyczaj się dzieje. Czy ktoś moze zna sposób, jak to usprawnić, nie wyszukując każdego zdj osobno? Dzieki !!
Marta

B.K.
15-03-2015, 13:55
1. Przenoś foldery w LR a nie w systemowym managerze plików.
2. Prawym klawiszem na folderze -> Update folder location

Jacek z Nikonem też
16-03-2015, 13:25
Lightroom nie robi żadnej magii w folderach, dlatego nie widzę zbytniego sensu by przenosić je w LR, przecież backup polega na tym, że ma się te same dane w kilku różnych miejscach.

Jeśli LR nie może znaleźć pliku to prawym dawało się ustawienie poprawnego miejsca i wszystkie pliki w tym folderze aktualizują swoje źródło.

Ponownie importowanie nie ma żadnego sensu, przecież wtedy wszystkie ustawienia by zginęły.