PDA

Zobacz pełną wersję : D5000 Problem z AF

dziq1986
14-03-2015, 14:33
Witam
Posiadam Nikona D500 z kitowym obiektywem, którego używam do celów amatorskich. Mam go jakieś 3 lata. W kwestiach technicznych jestem zielony.
Ostatnio pojawił się problem. Chcąc ustawić ostrość np na obiekcie oddalonym o 2 metry po wciśnięciu spustu do połowy nie dzieje się nic. Muszę ustawić ostrość na dalszym obiekcie (udaje się) i wrócić do tego bliższego i wtedy ustawia bez problemów. Ma takie "zawiechy" najczęściej po włączeniu. Ogólnie jednak ustawianie ostrości trwa ostatnio dłużej - mam na myśli czas od wciśnięcia spustu do rozpoczęcia pracy silniczka, czyli, że tak się wyrażę, pomiar:)

Czy waszym zdaniem to wina aparatu czy obiektywu? Jeśli to drugie to będzie pretekst do wymiany na coś lepszego. Jeśli z kolei aparat to doradźcie co robić i gdzie.

puciek
14-03-2015, 14:47
Objaw padającego silnika AF w obiektywie. Masz w zasadzie dwa wyjścia, oprócz zakupu nowego obiektywu, zakupić uszkodzony obiektyw z dobrym silnikiem i przełożyć go do swojego obiektywu lub rozebrać swój obiektyw, rozebrać silnik, wyczyścić go dokładnie i złożyć całość. Czas pracy około 1h.

Obelix
14-03-2015, 16:11
Czyszczenie może nie przynieść pozytywnego rezultatu.
Jest jeszcze opcja nr 3 - zakupić nowy silnik na popularnym serwisie aukcyjnym i wymienić. Da to gwaracncję bezawaryjnej pracy przez kolejne 2-3 lata (wszystko zależy od intnsywności używania sprzętu).

wasilewk
14-03-2015, 17:24
Tak z ciekawości: co się może zabrudzić (rozumiem, że zakurzyć) w takim silniku AF-S ? I dlaczego to może przeszkadzać w pracy magnetycznej ?

puciek
14-03-2015, 17:27
Wszystko zależy od obiektywu. W przypadku każdej wersji 18-55 warto spróbować czyszczenia. Przy 18-70 także. przy 18-105 też bym spróbował. Nowy silnik to około 200zł więc 1/3 wartości 18-105 i 100% wartości 18-55.

Tak z ciekawości: co się może zabrudzić (rozumiem, że zakurzyć) w takim silniku AF-S ?

A czy czyści się tylko brud? Czy pył także? Wiesz, że te silniki potrafią przestać działać po jakimś czasie. Prawdopodobnie blokuje je pył z wycierającego się wirnika.

wasilewk
14-03-2015, 17:30
Ok. Pytałem myśląc o N70-300VR, który w przypadku lekkich niedomagań VR nawet nie chce ustawić AF silnikiem AF-S.

Pzdr.

dziq1986
14-03-2015, 17:55
Dodam tylko, że mój obiektyw to właśnie 18-105. Używany przez 3 lata w sumie dość intensywnie i na pewno nie w sterylnych warunkach, więc opcja z zabrudzeniem bardzo prawdopodobna. Myślicie , że ktoś kto wcześniej tego nie robił da radę sam to wyczyścić? Jakieś instrukcje w sieci:)?

Studio5s
14-03-2015, 18:05
Najprawdopodobniej padł lub pada silnik Af. Masz dwa wyjscia. Wymienic lub naprawić czyli zregenerować. Zawsze warto jest spróbować naprawić swój produkt bo to ty byłeś jego użytkownikiem od poczatku i wiesz co masz.

TOP67
14-03-2015, 19:10
Tak z ciekawości: co się może zabrudzić (rozumiem, że zakurzyć) w takim silniku AF-S ? I dlaczego to może przeszkadzać w pracy magnetycznej ?

O jakiej pracy magnetycznej piszesz? W silnikach SWM nie ma żadnych magnesów. Istotą pracu tego silnika jest odpowiednio dobrana siła tarcia. Nawet lekkie zabrudzenie może poważnie zakłócić jego pracę.

Studio5s
14-03-2015, 19:45
O jakiej pracy magnetycznej piszesz? W silnikach SWM nie ma żadnych magnesów. Istotą pracu tego silnika jest odpowiednio dobrana siła tarcia. Nawet lekkie zabrudzenie może poważnie zakłócić jego pracę.
Tomek ubiegłeś mnie. To dla tego przy naprawie lub wymiane nie wolno takiego silnika dotykać gołymi rękoma bo nawet pot z rąk moze go zniszczyc.

wasilewk
14-03-2015, 19:47

Ok. Nie zamierzam tego podważać, ale silnik to silnik - bez zwojów drutu nie kręci...:???:

Pzdr.

Obelix
14-03-2015, 21:19
Tomek ubiegłeś mnie. To dla tego przy naprawie lub wymiane nie wolno takiego silnika dotykać gołymi rękoma bo nawet pot z rąk moze go zniszczyc.

Nie wolno go dotykać nie dlatego że pot go zniszczy (przecież powierzchni bezpośrednio trących o siebie nie da się dotknąć bez rozebrania silnika), a dlatego że piezoelektryk zastosowany w takim silniku jest wrażliwy na wyładowania elektryczne.

Wasilewk - w samym silniku swm nie znajdziesz ani jednego druta, nie licząc doprowadzenia zasilania - najogólniej mówiąc praca tego silnika jest oparta na tarciu.

dziq1986
15-03-2015, 16:17
OK. skoro nie sam to radzicie udać się do serwisu? Ile powinna kosztować taka usługa?

Obelix
15-03-2015, 17:40
Nowe szkło to około 700 zł, nowy silnik to 170 zł na serwisie aukcyjnym, czyli 1/4 ceny szkła. Jeśli obiektyw poza silnikiem spisuje się właściwie, nie zaliczył upadku czy zalania, to w/g mnie warto zainwestować w nowy silnik.
A wymianę, byle z głową i instrukcją serwisową w ręku, można przeprowadzić samemu.

wasilewk
15-03-2015, 21:41
...
Wasilewk - w samym silniku swm nie znajdziesz ani jednego druta, nie licząc doprowadzenia zasilania - najogólniej mówiąc praca tego silnika jest oparta na tarciu.

To po co prąd ?

Obelix
15-03-2015, 22:04
To po co prąd ?

A no po to by wprowadzić kryształy w drganie. I nie tyle prąd, ile impulsy napięciowe o wysokiej częstotliwości. W ten sposób przy odpowiednim załączaniu grup kryształów wytwarza się falę drgań w statorze wprowadzającą rotor w ruch.

abiks22
16-03-2015, 09:26
OK. skoro nie sam to radzicie udać się do serwisu? Ile powinna kosztować taka usługa?

Radzę napisać do kolegi TOP,jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś...:)

wasilewk
16-03-2015, 18:51
A no po to by wprowadzić kryształy w drganie. I nie tyle prąd, ile impulsy napięciowe o wysokiej częstotliwości. W ten sposób przy odpowiednim załączaniu grup kryształów wytwarza się falę drgań w statorze wprowadzającą rotor w ruch.

Czyli silnik jak nic - a kurz kryształom... a niech tam !

dziq1986
17-03-2015, 19:49
Radzę napisać do kolegi TOP,jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś...:)

Jestem tu nowy, więc wyjaśnij, proszę, dlaczego i po co:)

puciek
17-03-2015, 19:51
Bo TOP trudni się naprawami obiektywów/aparatów i robi to profesjonalnie.