Zobacz pełną wersję : JPG i NEF- mydełko
Jakub365
12-03-2015, 15:43
Witam,
Zastanawiam się czemu po zrobieniu zdjęcia JPG+NEF mam tak, że oglądając na komputerze to NEF jest mega wyraźny ostry a JPG straszne mydło, czasami sytuacja jest odwrotna JPEG mega ostry a NEF mydlany. Aparat zapisuje to przecież jednocześnie z 1 zdjęcia to skąd takie różnice ?
W JPG masz zastosowane przetwarzanie obrazu, takie jak sobie ustawiłeś w jednym z trybów np: SD, NL, VI, MC itp. W nich masz ustawienia takie jak ostrość, kontrast. Poza tym aparat stosuje inne ustawienia jak odszumianie, odwinietowanie, korekta itd. Rawy też mają w sobie to przetwarzanie ale tylko dla szybkiego podglądu z aparatu. W komputerze są one zastępowane danymi bez przetwarzania aparatu i dlatego mogą wyglądać zupełnie inaczej.
Po pierwsze: czemu piszesz w dziale o (konkretnym) sprzęcie?
Nef nie jest obrazkiem, który się ogląda. To "surowe" dane z pikseli aparatu, które nie tworzą gotowego obrazu RGB. Często używane porównanie raw do negatywu jest tu dość trafne. Żeby obejrzeć obrazek z nefa, to trzeba najpierw "wywołać odbitkę" z tego "negatywu". Jak sobie zrobisz, tak masz.
Jpeg jest gotowym obrazkiem, wywołanym przez aparat z raw. Można powiedzieć, że jpg z aparatu to taka przykładowo wywołana odbitka.
edit: A to, co widzisz w programie po otwarciu rawa, to albo zawarty w tym rawie podgląd w jpeg (który powinien być prawie identyczny z jpegiem wygenerowanym przez aparat), albo "odbitka" "wywołana" przez program do raw (która praktycznie zawsze będzie choć trochę inna lub zupełnie inna niż jpeg z aparatu).
Nostromo
12-03-2015, 16:26
Witam,
Zastanawiam się czemu po zrobieniu zdjęcia JPG+NEF mam tak, że oglądając na komputerze to NEF jest mega wyraźny ostry a JPG straszne mydło, czasami sytuacja jest odwrotna JPEG mega ostry a NEF mydlany. Aparat zapisuje to przecież jednocześnie z 1 zdjęcia to skąd takie różnice ?
Jak się nabędzie pierwsze lustro to wypada choć trochę poczytać instrukcję. Zadawanie takich pytań totalnie dyskredytuje pytającego :))).
Jakub365
12-03-2015, 16:38
Zawsze odpalałem tylko NEF w LR i je wywoływałem, tylko teraz jakoś przez przypadek miałem kilka zdjęć obok siebie odpaliłem je w ACDSee i właśnie zauważyłem różnicę na niekorzyść JPG, a puszka wyostrza więc powinny być bardziej wyraźne, ale już doszedłem o do chodzi, wcześniej nie korzystałem z tej przeglądarki, a po otworzeniu w Full Screen mydło znika:)
P.S. Aparat do d7000 i dlatego w tym temacie założyłem, ale już do zamknięcia:)
Witam,
Kup monitor o takiej samej rozdzielczości jak zdjęcia, to nie będzie problemów z ostrością.
Póki oglądasz zdjęcia w niepełnej rozdzielczości, to oglądasz ich miniatury - nie wyglądają zawsze tak jak oryginał.