PDA

Zobacz pełną wersję : Łączenie dwóch obiektywów, dodawanie ogniskowych ?

JacoH
11-03-2015, 22:41
Witam, jestem nowy na forum i wiem, że zapewne nie jest to zbyt mądre pytanie. Jednak już za 9 dni (20 marca) jest zaćmienie słońca i z tej okazji chciałem zrobić zdjęcia.

Mój sprzęt:
-Nikon D3100
-Tamron AF 55-200mm f4, przesłona ustawiana w body;
-Soligor 75-260mm (z roku 1979, czyli analogowy z bagnetem na AF), przesłona ustawiana na obiektywie;

Moje pytanie brzmi, czy mogę zrobić coś takiego :
Nikon D3100 -> Tamron -> Pierścień odwrotnego mocowania (52mm-AF) -> Soligor

Pierścień zamówiłem i tak i tak, ale jeszcze go nie otrzymałem, dlatego nie mogę tego sprawdzić, a może mi coś innego poradzicie. Zależy mi na zwiększeniu ogniskowej, bo 200mm czy 260mm, to nie zadowalający mnie wynik, a gdyby udało się je złączyć to już bym dał radę coś lepszego zrobić. Nie wiem jak z jakością i wgl zdjęć i dodam tylko, że obiektywów nie chce łączyć odwrotnie czyli gwintem do body.

ajt
11-03-2015, 23:00
W ten sposób co najwyżej otrzymasz obiektyw do makro, ten soligor z przodu będzie robił za makrokonwerter. Oczywiście o ile się da w tej konkretnej konfiguracji, bo nie każde połączenie obiektywów "wychodzi". Szczególnie jak połączysz w ten sposób dwa długie obiektywy, to może się okazać, że w ogóle takim zestawem nie da się otrzymac ostrego obrazu. A sprawdzić bez pierścienia możesz - przecież wystarczy przytrzymać ten drugi obiektyw przed pierwszym, w takim samym położeniu, jak będzie przymocowany pierścieniem i popatrzeć przez taki zestaw :)
Aha - no i takie połączenie nie wydłuża, lecz znacznie skraca ogniskową

rewddd
11-03-2015, 23:03
Najtańszym wyjściem jest chyba TELE CONVERTER 2x

---
edit
o cos takiego jak u nas ktos sprzedaje na forum (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=259262)

ajt
11-03-2015, 23:09
Najtaniej to kupić jakiś manualny tele, np. Sigma 400/5,6 albo inny Soligor czy Samyang 800mm, byleby miał bagnet Nikona. Zrobić zdjęcia, potem sprzedać za podobną cenę :)

Marek
12-03-2015, 17:56
...
-Soligor 75-260mm (z roku 1979, czyli analogowy z bagnetem na AF), ...
Dość karkołomne zestawienie. Z czystej ciekawości spytam co znaczy, że obiektyw jest analogowy?

Assire
13-03-2015, 01:27
Dość karkołomne zestawienie. Z czystej ciekawości spytam co znaczy, że obiektyw jest analogowy?

To znaczy że nie ma elektronicznego układu który podaje cokolwiek do aparatu ;)

Ogniskowe się nie dodają w ten sposób, jeśli już musiałbyś zmontować "dość" karkołomny układ jakim by było: obiektw1(---(1)---|matówka lub inny ekran|---------(2)--------(obiektyw2||aparat.
Gdzie:
1 - precyzyjnie ustawiona odległość obiektyw matryca - dla nikona to 46,5mm
2 - minimalna odległość ostrzenia obiektywu 2.

W takim przypadku rzeczywiście można by mówić o bardzo konkretnym zoomie. Z innych opcji to tylko telekonwerter, ale do niego nie podepniesz 2 obiektywów (do niczego w sumie nie podepniesz 2 obiektywów na raz) i tracisz dużo światła. Nie ma opcji, po taniości nie zrobisz, możesz co najwyżej spróbować zapolować na jakie lustrzane Samyangi, ale to jest chyba tak duże, że nie zmieści się między bagnet a górną krawędź lampy błyskowej w D3100