JacoH
11-03-2015, 22:41
Witam, jestem nowy na forum i wiem, że zapewne nie jest to zbyt mądre pytanie. Jednak już za 9 dni (20 marca) jest zaćmienie słońca i z tej okazji chciałem zrobić zdjęcia.
Mój sprzęt:
-Nikon D3100
-Tamron AF 55-200mm f4, przesłona ustawiana w body;
-Soligor 75-260mm (z roku 1979, czyli analogowy z bagnetem na AF), przesłona ustawiana na obiektywie;
Moje pytanie brzmi, czy mogę zrobić coś takiego :
Nikon D3100 -> Tamron -> Pierścień odwrotnego mocowania (52mm-AF) -> Soligor
Pierścień zamówiłem i tak i tak, ale jeszcze go nie otrzymałem, dlatego nie mogę tego sprawdzić, a może mi coś innego poradzicie. Zależy mi na zwiększeniu ogniskowej, bo 200mm czy 260mm, to nie zadowalający mnie wynik, a gdyby udało się je złączyć to już bym dał radę coś lepszego zrobić. Nie wiem jak z jakością i wgl zdjęć i dodam tylko, że obiektywów nie chce łączyć odwrotnie czyli gwintem do body.
Mój sprzęt:
-Nikon D3100
-Tamron AF 55-200mm f4, przesłona ustawiana w body;
-Soligor 75-260mm (z roku 1979, czyli analogowy z bagnetem na AF), przesłona ustawiana na obiektywie;
Moje pytanie brzmi, czy mogę zrobić coś takiego :
Nikon D3100 -> Tamron -> Pierścień odwrotnego mocowania (52mm-AF) -> Soligor
Pierścień zamówiłem i tak i tak, ale jeszcze go nie otrzymałem, dlatego nie mogę tego sprawdzić, a może mi coś innego poradzicie. Zależy mi na zwiększeniu ogniskowej, bo 200mm czy 260mm, to nie zadowalający mnie wynik, a gdyby udało się je złączyć to już bym dał radę coś lepszego zrobić. Nie wiem jak z jakością i wgl zdjęć i dodam tylko, że obiektywów nie chce łączyć odwrotnie czyli gwintem do body.