Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem z odkręceniem gripa D300

qwe
11-03-2015, 19:14
Witam
Mam problem z odkręceniem gripa od bo0dy Nikon D300
Zakupiłem grip z pewnej aukcji allegro i po próbie wkręcenia dziwnie kółko się zachowywało, a teraz nie mogę gripa dokręcić ani odkręcić. Jest jakiś sposób żeby z zewnątrz jakoś się dostać do śrubki mocującej?

zgera
11-03-2015, 19:26
Po rozwaleniu gripa na pewno się dostaniesz.

qwe
11-03-2015, 19:52
to wiem pytam o inny sposób, czy ktoś miał podobny problem?

Kartofelinder
11-03-2015, 22:09
Ja miałem i okazało się, że pokrzywiły się zęby w trybikach, które przekładają siłę z kółka na śrubę. Pewnie jakiś ślusarz byłby w stanie to dorobić, ale ja grip ostatecznie wyrzuciłem do śmieci...

docxxx
11-03-2015, 22:10
Okazuje sie ze nawwt najgorsze plastikowe gripy sa kuresko mocne. Dopiero po godzinie walki z przecinarka udalo mi sie odciac srube, doszczetnie przy tym niszczac uchwyt.
Srubki sa niestety przykrecane od gory, wiec sie nie dostaniesz. Mozesz sobie tylko wykrecic metalowa blaszke statywowa, ale nic ci to nie da

kwiatek88
11-03-2015, 22:32
Było już kiedyś.........http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=248485

Studio5s
12-03-2015, 11:54
Witam.
Ostatnim czasem udało mi się klientowi odkręcić grip - zamiennik od nikona D700.
W reszcie przypadków gripy na złom bo trzeba je niszczyć aby zdjąć.
Jak chcesz to mogę pomóc.
Pozdrawiam

saper
12-03-2015, 12:22
Odkręcić można próbować jak w linku powyżej. Jeśli nie jest zbyt mocno dokręcony to powinno się udać. U mnie wyrobiła się jedna z zębatek, każda była z innego materiału, więc... wiadomo, najsłabsza musiała się poddać.
Jak odkręcisz i nie zniszczysz gripa, to mogę napisać, jak to naprawić. Połączenie będzie zdecydowanie trwalsze niż fabryczne, a uszkodzić je będzie bardzo trudno ;)

sloma_p
12-03-2015, 13:42
Miałem ten problem - u mnie nie dało się odkręcić żadnym sposobem, poddał się dopiero Dremelowi...

qwe
14-03-2015, 17:58
Dzięki wszystkim za pomoc i podpowiedzi
ale udało mi się odkręcić za pomocą malutkiego płaskiego śrubokręta, który włożyłem między obudowę gripa a plastikową nakrętką. Popychając trybik ruszałem nakrętką aż tryb naszedł na tryb sąsiadujący i tak odkręciłem.
A najlepsze jest to że ten grip kupiłem na Allegro używany i byłem zapewniany że jest sprawny w 100%. Nie zdążyłem go dokręcić bo co się okazało że jednego zęba brakowało a resztę były podjechane.
Na sucho wszystko chodziło a przy obciążeniu tzn jak do body wkręcałem to tryby się nie nachodziły na siebie. Tak się skończyło, że odesłałem z powrotem do sprzedającego. Teraz mam nauczkę aby używanych nie kupować lub obejrzeć przed kupnem.
dzięki pozdrawiam

zserty
14-03-2015, 18:58
Ważne, że się udało.
Mam nadzieję, że siano odzyskałeś.
Swoją drogą, czy grip jest aż tak niezbędny?
Mam do swojego d90 i używałem zaraz jak go kupiłem. Teraz leży w szufladzie a ja zmieniam baterie.
Zdrówka