Zobacz pełną wersję : Nikon D3100 autofokus
Cześć
Proszę , pomóżcie...
Nikon D 3100 ustawiony w trybie automatycznym po przełączeniu na ekran LCD, przy słabszym oświetleniu nie ostrzy .... Aparat był 5 razy w serwisie i nie stwierdzają usterki, dzisiaj napisali ze mam przeczytac instrukcje obsługi bo powinien byc zielony kwadracik :)....a co jezeli jest tylko czerwony ??? Przez okular zdjęcia w kazdych warunkach sa dobre... Aparat sprawdzaliśmy z 4 pracownikami sklepu i naszym zdaniem działa źle ....co mam zrobic ? Kto ma racje ?
I tak ma być. To jest lustrzanka, a nie kompakt. Zdjęcia robi się przez wizjer i wtedy działa AF fazowy, zgodnie z parametrami z instrukcji. A w trybie LV, zwłaszcza w tak starym modelu trudno mówić o AF.
Chodzi Ci o tryb LV, napisz jeszcze w jakim trybie AF nie chce ostrzyć, AF-F czy AF-S, mam D3100 to mogę sprawdzić.
Z tego co pamiętam, to w LV przysłona jest domykana cały czas, co dodatkowo ogranicza ilość światła. W wyższych modelach można to wyłączyć. Pewnym obejściem jest ustawienie najmniejszej przysłony przed włączeniem LV.
Z tego co pamiętam, to w LV przysłona jest domykana cały czas, co dodatkowo ogranicza ilość światła. W wyższych modelach można to wyłączyć. Pewnym obejściem jest ustawienie najmniejszej przysłony przed włączeniem LV.
Przysłona w D3100 jest domykana cały czas, sprawdzałem u siebie na pełnej dziurze, przy sztucznym oświetleniu w trybie LV przy AF-F ustawienie ostrości graniczy z cudem, tylko kontrastowe obiekty typu tekst to AF zaczyna się zbierać, w trybie AF-S jest troszkę lepiej, ale również trzeba szukać kontrastowych obiektów.
W d5100 jest troszkę lepiej, ale szału nie ma, nigdy nie korzystałem z LV bo szybkością ostrzenia Nikona zabijają najstarsze kompakty.
Nie odebrałam aparatu z reklamacji, zwróciłam go 6 raz . Dzisiaj, przez 2 godziny pracownik sklepu ( człowiek robiący fotki na weselach i studniówkach) rozmawiał z działem technicznym Nikona i ustawiał aparat na wszystkie sposoby z takim samym miernym skutkiem. Wcześniej, tym aparatem robiłam zdjęcia przy świecach i nie było takich czarów. Teraz zdjęcia są całkiem rozmazane.... TOP67 rozumiem ze zdjęcia w trybie LV mogą byc nieco gorszej jakości ale czy mogą być w ogóle nieczytelne , nawet przy użyciu lampy błyskowej ?
Czasami tryb LV jest jednak potrzebny :(
Zdjęcia w trybie LV nie różnią się jakością od zwykłych. Chyba, że matryca się przegrzeje (wysokie ISO, długie czasy). Ale zasada działanie AF jest diametralnie inna. W LV zawsze jest dużo wolniej, ale w dobrym świetle nie ma problemu BF/FF. Za to w kiepskich warunkach tylko AF fazowy.
Czyli generalnie mój ślepy dziadek nie zrobi tym zdjęcia :)..... Szkoda tylko, ze serwis nie potrafi tego wyjaśnić ani mi ,ani pracownikom sprzedającym ten sprzęt .... A następnym razem zanim wydam pieniądze zapisze się na forum gdzie sa prawdziwi fachowcy :)
Kupując ten aparat chciałam robic zdjęcia rodzinie i moim zwierzętom , nie oczekiwałam cudów
Dziekuje za informacje :)
catintheflat
10-03-2015, 22:20
Przecież nic nie stoi na przeszkodzie aby go używać do tych celów co opisałaś tylko trzeba znać charakterystykę pracy tego typu sprzętem. Ja wiem, że teraz takie czasy żeby najlepiej wszystko działało samo i nie trzeba się było zastanawiać nad czymkolwiek aby było dobrze no ale....czasem trzeba :)
Ale dlaczego nie robisz zdjęć normalnie?
Ale dlaczego nie robisz zdjęć normalnie?
Bo to passé ;)
adrianek32
10-03-2015, 23:11
Czyli generalnie mój ślepy dziadek nie zrobi tym zdjęcia :)..... Szkoda tylko, ze serwis nie potrafi tego wyjaśnić ani mi ,ani pracownikom sprzedającym ten sprzęt .... A następnym razem zanim wydam pieniądze zapisze się na forum gdzie sa prawdziwi fachowcy :)
Kupując ten aparat chciałam robic zdjęcia rodzinie i moim zwierzętom , nie oczekiwałam cudów
Dziekuje za informacje :)
pracownik - pewnie jakis media markt albo media expert? oni znają się na foto że szkoda czasu na rozmowy z takimi specjalistami, kiedys pytałem o Sigme 70-200 OS, mieli tylko do sprowadzenia starsza Sigme 70-200 i Pani stwierdziła ze APO to tez stabilizacja obrazu (wspominalem ze musi miec oznaczenie OS)
wszystko się zgadza oprócz tego że D3100 jest starym modelem[tak stary]
Ostrość w D3100. Mam to body od ponad roku i muszę powiedzieć, że coś chyba jest nie tak z ostrością, albo celnością AF. Po prostu mam wrażenie że nie ostrzy jak należy. Robiłam testy celności AF z linijką i kartką papieru i jest ok. Zwracam uwagę na to zjawisko, ale mam wrażenie że nie robi tego jak należy. Czy ktoś miał taki przypadek?
Dziś ćwiczyłam ostrość z AF-C dla ruchomych obiektów i w ogóle mi ostrości nie łapał... dziwne. Zaznaczyłam do subskrypcji ten wątek. Jak nie rozgryzę tego sama teraz, to kiedyś na pewno.
AF-C trzeba się nauczyć używać, szczególnie w D3100 gdzie sam AF nie jest zbyt dobry.
1. potrzeba ok 1s zanim AF zacznie poprawnie działać i próbować ustawić ostrość
2. trzeba dokładnie prowadzić punkt ostrości na obiekcie, inaczej będzie totalna lipa, gdyż ustawianie będzie raz na obiekt, raz na np. tło
3. trzeba mieć w miarę szybki obiektyw. Z powolnym mogą być problemy z nadążeniem za obiektem.
Dziękuję, za informacje, będę ćwiczyć dalej. Czyli dobrze mi się wydawało, że coś z AF nie tak. Mam 18-105 obiektyw.
to chyba problem wszystkich dxxxx (mam 5200) stary d80 był w tym o niebo lepszy
Dziś robiłam sesje co mam w lodówce. A że rano akurat były zakupy, więc postanowiłam popstrykać trochę owoców i warzyw. Zauważyłam, że jest lepszy rezultat jak nie przybliżam się do obiektu, a operuję samym obiektywem. Nie wiem na ile to się sprawdzi, ale różnica jest. Co prawda nie na całości, ale myślę że to kwestia wyćwiczenia. A i lepiej robi zdjęcia AF na centralnym pomiarze. Zdjęcia zamieszczę w Fotocat nauka, nie chce zaśmiecać wątku.
to chyba problem wszystkich dxxxx (mam 5200) stary d80 był w tym o niebo lepszy
Też mam D5200 i problemów z ostrzeniem w punkt to on nie ma żadnych ;)
Zrobiłam PrtsSc widoku 100% . Mam wrażenie że nie ostrzy tam gdzie chce. Niby ostrzył w borówki, a w efekcie jest deska chyba bardziej ostra.
http://3.bp.blogspot.com/-TAnYRBxgokk/VckK-cCLriI/AAAAAAAAB3o/uzwbWj4FORk/s1600/bor%25C3%25B3wki%2B1.jpg
http://4.bp.blogspot.com/-ifslpr5ptpc/VckK95L-chI/AAAAAAAAB3k/KP9Y-ei0bXY/s1600/Bor%25C3%25B3wki%2B2.jpg
Wrzuć zdjęcia bez powiększeń w pełnej rozdzielczości lub nefa, z print-screenowych miniaturek wynika, że wielkiej biedy nie ma, łyżka i borówka ostre, na drugim zdjęciu "sęki" w blacie stołu ale ciężko coś powiedzieć na tej podstawie - owe pliki po zapisaniu mają zaledwie po 160-180 kilobajtow.
Najważniejsze pytanie - zdjęcia robione z ręki, czy ze statywu ??
Dziękuje za odpowiedź. Z ręki. Wiem, że jak jest poniżej 1/30 to jest problem drgań, więc i z ostrością. Właśnie przeglądam zdjęcia pod tym kontem i mam dziwny wynik. Raz jest ostro, raz nie, przy różnych parametrach. Dziś będę powtarzać zdjęcia borówek na statywie. Tylko, że na mieście jak robiłam zdjęcia aparat też ma czasem problem z ostrzeniem, a czas naświetlania jest powyżej 1/125 przy 100 ISO. Na pewno raczej wynika to z moich niezgranych umiejętności. Nie ma to jak praktyka.
Zdjęcia ze statywu dają zdecydowanie bardziej miarodajny wynik. Nie wiem jak wygląda Twoja technika robienia zdjęcia, ale ja np najpierw ustawiam ostrość a po krótkiej chwili robię zdjęcie. W takim wypadku przy ostrzeniu z dużym przybliżeniem (duża skala odwzorowania) głębia ostrości jest na tyle niewielka (co najwyżej kilka mm) że minimalna zmiana odległości od obiektu powoduje że wypada z głębi.
Pamiętaj o wyłączeniu VR, jak będziesz robić zdjęcia ze statywu.
Dziękuje za odpowiedź. Z ręki. Wiem, że jak jest poniżej 1/30 to jest problem drgań, więc i z ostrością. Właśnie przeglądam zdjęcia pod tym kontem i mam dziwny wynik. Raz jest ostro, raz nie, przy różnych parametrach. Dziś będę powtarzać zdjęcia borówek na statywie. Tylko, że na mieście jak robiłam zdjęcia aparat też ma czasem problem z ostrzeniem, a czas naświetlania jest powyżej 1/125 przy 100 ISO. Na pewno raczej wynika to z moich niezgranych umiejętności. Nie ma to jak praktyka. Może nie dopasowuję pomiarów do odpowiedniej sceny, naprawdę nie wiem już sama, wszędzie szukam błędu takiego stanu rzeczy. Pomiędzy zdjęciami STATYW i zdjęciami bez nie widzę różnicy ogromnej.
Zdjęcia po powtórkach wyglądają tak:
STATYW bez z VR test 5010 M Ustawiane całkowicie manualnie wyszło najlepiej.
http://3.bp.blogspot.com/-EV4jkqHKEv4/VcnIt13k9cI/AAAAAAAAB4M/wfReexPM0eI/s1600/STATYW%2Bbez%2Bz%2BVR%2Btest%2B5010%2BM.jpg
STATYW z VR test 1509
http://3.bp.blogspot.com/-ZKco48aU6tc/VcnIubCvH2I/AAAAAAAAB4I/gqQ90lWgx2c/s1600/STATYW%2Bz%2BVR%2Btest%2B1509.jpg
STATYW z VR test 5010
http://4.bp.blogspot.com/-aK39neXKCo4/VcnIuWMgHdI/AAAAAAAAB4E/WHOKMgDOTK0/s1600/STATYW%2Bz%2BVR%2Btest%2B5010.jpg
Używanie VR w aparacie na statywie może powodować poruszone zdjęcia.
Jak już masz statyw to może ustaw przysłonę na f8, f11, dłuższy czas i użyj jakiegokolwiek wyzwalacza?
Robiłam zdjęcia z wężykiem, zapomniałam dopisać. Nic, na razie wracam do książek i czytam dalej. Nie zaszkodzi mi to, a może pomoże. Tylko że robiąc zdjęcia ze statywem na VR zdjęcia są bardziej ostre od tych bez. Dziękuje za porady i wskazówki, na pewno się przydadzą. Fakt, zdjęcia wychodzą coraz ładniejsze, ale to jeszcze nie jest to, co bym chciała. Poczytam, jutro spróbuję ustawić na f8, f 11 i zobaczymy.
Tylko że robiąc zdjęcia ze statywem na VR zdjęcia są bardziej ostre od tych bez.
Tak bywa jak jest mało solidny/stabilny statyw.
W przypadku robienia zdjęć z ręki przy bardzo małej GO nie chodzi o poruszenia, a o to, że między pomiarem AF i zrobieniem zdjęcia można łatwo zmienić pozycję aparatu, a tym samym ostro będzie w innym miejscu.
Dawno nie otrzymałam tu tak wartościowych porad. Dziękuje.