PDA

Zobacz pełną wersję : samyang 85mm f/1.4 as if umc problem

Jaqub
09-03-2015, 22:12
Witam,

Niedawno kupiłem sobie obiektyw samyang 85mm f/1.4 as if umc i podłączyłem do d3100, mam problem z pomiarem światła. Tzn. na f1.4 i tak gdzieś do f4 jest ok. ale czym bardziej przymykam, to jest coraz gorzej, pomiar jest taki że zdjęcia wychodzą prześwietlone. To samo jest w trybie A gdzie czym bardziej przymykam przysłonę zdjęcia są coraz bardziej prześwietlone. Czytałem że takie aparaty jak mój nie współpracują pod względem pomiaru ekspozycji z obiektywami manualnymi. Jednak na opakowaniu mojego obiektywu jest napisane że jeśli chodzi o nikony to udostępnia on tryby A, S, M, również gdzieś czytałem że posiada chip to współpracy z aparatami marki nikon, myślałem więc że pomiar ekspozycji jest. Proszę o pomoc.

kolas
09-03-2015, 23:13
Sprawdź czy popychacz przesłony działa prawidłowo. Bardzo możliwe że coś się zablokowało i nie może bardziej przymknąć.

Jaqub
09-03-2015, 23:17
A czy ten popychacz jest w aparacie czy w obiektywie? No bo jeśli w aparacie to działa ok ponieważ na kitowym obiektywie zdjęcia są ok.

kolas
09-03-2015, 23:58
Chodzi o ten w obiektywie. Zmieniaj wartość przesłony i sprawdzaj czy popychacz prawidłowo domyka przesłonę, czyli czy zmienia się wielkość otworu. (Popychacz to taki kawałek metalu który możesz palcem przesunąć)

Borgan
10-03-2015, 00:04
jesli przeslona jest ustawiona na obiektywie to aparat bedzie zle mierzyl ekspozycje

Jaqub
10-03-2015, 07:03
Przysłone ustawiam na aparacie a na obiektywie mam na wartość maksymalną tj. F 22.

GonzoG
10-03-2015, 11:17
jesli przeslona jest ustawiona na obiektywie to aparat bedzie zle mierzyl ekspozycje
Bzdura. Mierzy tak jak ma mierzyć.
PS. W D3x00/5x00 jak przestawisz pierścień przesłony to będziesz miał błąd.

@Jaqub: Popychacz przesłony to taka mała wajcha przy tylnej soczewce obiektywu.
Poruszają nią ręcznie i sprawdź czy pracuje lekko i równo - w jedną i druga stronę.
Sprawdź przede wszystkim, czy jak ją otworzysz, to po puszczeniu popychacza sama się błyskawicznie zamyka.

Jaqub
10-03-2015, 12:04
Dziękuję jak tylko wrócę do domu to spróbuję. Ale nie rozumiem obiektyw ma 2 tygodnie i już taka awaria, a jak to naprawić? Czy tylko serwis?

adriansocho
10-03-2015, 14:17
A Ty na pewno masz ten obiektyw wersji ze stykami? Bo jeśli nie (jeśli nie ma w nazwie "AE"), to jedyna opcja zrobienia zdjęcia dla Ciebie to tryb M i dojście metodą prób i błędów do właściwego czasu naświetlania.

GonzoG
10-03-2015, 14:45
A Ty na pewno masz ten obiektyw wersji ze stykami? Bo jeśli nie (jeśli nie ma w nazwie "AE"), to jedyna opcja zrobienia zdjęcia dla Ciebie to tryb M i dojście metodą prób i błędów do właściwego czasu naświetlania.
Skoro robi zdjęcie w innych trybach niż manual, to chyba jednoznacznie potwierdza, że ma styki...

Jaqub
10-03-2015, 17:33
Tak jest na nim napisane AE.

Jaqub
10-03-2015, 18:12
Ponadto gdy włączam tryb preselekcji przesłony i robię dwa podobne zdjęcia dla f22 do przez wizjer na iso 100 kompozycja dobiera mi migawkę około 2sec. wtedy zdjęcie to jedna wielka plama światła. Natomiast gdy to samo zdjęcie staram się zrobić na LV jest "dobre" w cudzysłowie ponieważ ustawiam przysłone na f22 a zdjęcie po małej głębi ostrości wygląda jak te na f1.4:) i co najciekawsze pomiar ekspozycji zapisany wraz ze zdjęciem wynosi 1/50sec. Więc najprawdopodobniej to chyba rzeczywiście ten "popychacz" przysłony. I co tylko serwis? Długo się moim szkiełkiem nie nacieszyłem. Jakoś uczę się robić zdjęcia bez AF, ale bez tego AE to już bym się chyba załamał.

boobass
10-03-2015, 19:21
Sprawdź czy działa ci podgląd głębi ostrości.

Jaqub
10-03-2015, 21:40
Myślę że wszystko już wyjaśnione to z pewnością ten "popychacz", gdy obiektyw jest na aparacie to jak "popychacz" się zatnie to już nie wraca i trzeba obiektyw ściągać. A jeśli jest odłączony to i tak nie zawsze wraca gdy nim ręcznie steruje. Więc jutro odsyłam do serwisu. Dzięki wszystkim za pomoc i radę.
BTW co to jest podgląd głębi ostrości?

raftik
10-03-2015, 21:51
Myślę że wszystko już wyjaśnione to z pewnością ten "popychacz", gdy obiektyw jest na aparacie to jak "popychacz" się zatnie to już nie wraca i trzeba obiektyw ściągać. A jeśli jest odłączony to i tak nie zawsze wraca gdy nim ręcznie steruje. Więc jutro odsyłam do serwisu. Dzięki wszystkim za pomoc i radę.
BTW co to jest podgląd głębi ostrości?

Podgląd głębi ostrości to przymknięcie na chwilę przysłony do zadanej wartości i w wizjerze widzimy nasze GO, często dostępne jako osobny przycisk na obudowie korpusu, podgląd nie wyzwala migawki a jedynie przymyka szkło. Szkło w spoczynku jest maksymalnie otwarte.

Krzysztof_G
10-03-2015, 22:34
w sumie to już nie pamiętam jak jest z D3100, ale poczytaj mój post z działu serwis dot. D610 i szkieł manualnych tam @Top67 załaczył test, który mi bardzo pomógł.

Generalnie szkło może gadać z body (jak zobaczysz w exif zobaczysz czy rozponaje szkło i ogniskową), poza tym pewnie dobrze ostrzy manulanie (pokazuje 'kółeczko' jak trzeba), tylko ma problem z przysłona (i naświetleniem). U mnie była usterka enkodera (czujnika) przysłony czyli tej wajchy pod bagnetem (Top67 opisuje jak to sprawdzić bez obiektywu) i serwis chyba wymienia\naprawia bez zmrużenia oka. Jak poczytać w necie takie rzeczy się zdarzają w nowych nikonach dość często, tylko bardzo mało użytkowników stosuje manualne obiektywy.

pozd

Jaqub
11-03-2015, 22:01
No cóż w moim aparacie niestety nie ma podglądu głębi ostrości:)