PDA

Zobacz pełną wersję : Jak to jest z licencjami Lightrooma?

Sculptoris
09-03-2015, 19:46
Cześć.

W tym miesiącu podobno ma wyjść Lightroom 6, a więc wersje boxowe odejdą w niepamięć. Mam w związku z tym kilka pytań do bardziej otrzaskanych kolegów.

1. Z doświadczenia orientujecie się może jaki wpływ na starą wersję ma wydanie nowej? Chodzi mi o to, czy stara trzyma cenę, spada, a może obstawiacie wzrost ostaniego boxikanina?

2. Na ceneo wersja box kosztuje blisko 600 zł. Więc teraz pytanie... o co chodzi z ofertami na allegro? Na przykład za 380 zł: http://allegro.pl/adobe-photoshop-lightroom-5-win-mac-box-fvat-eng-i5155069850.html Niby nie jest to licencja studencka, ale do użytku komercyjnego... wieczysta. Więc dlaczego tylko na allegro widzę takie ceny? Czy może chodzić o to, o czym sami napisali w opisie? To znaczy:

"na portalu allegro należy uważać na produkty oferowane przez tańszych sprzedawców. są one przeznaczone na rynek us lub cny itd. produkty takie wcześniej czy później są blokowane na terenie unii przez system weryfikacji kluczy produktu Adobe "

Jak rozpoznać program, który faktycznie będzie legalny i będę mógł go używać przez lata?

3. Jak to jest z zakupem na firmę? Osobiście nie prowadzę działalności - jestem wynajmowany. Czy właściciel firmy może kupić oprogramowanie i oddać mi w użytkowanie? Powiedzmy za kilka lat nasze drogi się rozejdą - mogę program zachować, czy jest on już przypisane na stałe do firmy i w zasadzie i tak bym używał pirata?

RobertMiernik
09-03-2015, 20:11
1. Z doświadczenia orientujecie się może jaki wpływ na starą wersję ma wydanie nowej? Chodzi mi o to, czy stara trzyma cenę, spada, a może obstawiacie wzrost ostaniego boxikanina?
W tym konkretnym przypadku, możesz niestety mieć rację, może trzymać cenę jeszcze dłuższy czas.

2. Na ceneo wersja box kosztuje blisko 600 zł. Więc teraz pytanie... o co chodzi z ofertami na allegro? Na przykład za 380 zł: http://allegro.pl/adobe-photoshop-lightroom-5-win-mac-box-fvat-eng-i5155069850.html Niby nie jest to licencja studencka, ale do użytku komercyjnego... wieczysta. Więc dlaczego tylko na allegro widzę takie ceny? Czy może chodzić o to, o czym sami napisali w opisie?
Kupowanie oprogramowania z niesprawdzonego źródła to niezbyt dobry pomysł. Może wyglądać jak oryginalne, ale dopiero kontrola powie czy rzeczywiście jest.

Jak rozpoznać program, który faktycznie będzie legalny i będę mógł go używać przez lata?
Zadzwonić na infolinię Adobe i skontrolować nr seryjny.

3. Jak to jest z zakupem na firmę? Osobiście nie prowadzę działalności - jestem wynajmowany. Czy właściciel firmy może kupić oprogramowanie i oddać mi w użytkowanie? Powiedzmy za kilka lat nasze drogi się rozejdą - mogę program zachować, czy jest on już przypisane na stałe do firmy i w zasadzie i tak bym używał pirata?
Program będzie oczywiście należał do firmy, która go kupi, przecież to oczywiste.

Sculptoris
09-03-2015, 20:23
Kupowanie oprogramowania z niesprawdzonego źródła to niezbyt dobry pomysł. Może wyglądać jak oryginalne, ale dopiero kontrola powie czy rzeczywiście jest...

No i o to się rozbija - albo tamte firmy mocno naciągają cenę, albo ci kombinują.

Zadzwonić na infolinię Adobe i skontrolować nr seryjny.

Tylko to już raczej będzie po fakcie. Teoretycznie można zwrócić produkt, ale jeśli chodzi o oprogramowanie - nie może być otwarty. Więc koło się zamyka. Aby sprawdzić, czy to dobry produkt muszę go mieć w ręce. Jeśli będę go mieć... nie mogę zwrócić nawet jeśli jest do kitu.

Program będzie oczywiście należał do firmy, która go kupi, przecież to oczywiste.

O oczywiste rzeczy bym nie pytał ;) Firmy przecież mogą odsprzedawać, przekazywać itp. swoją własność. Tylko nie jestem pewien, czy czasem Adobe nie zastrzega sobie prawa odsprzedaży. W sensie produkt dożywotnio jest związany z kupującym. Tylko na podstawie czego mają oni takie powiązanie?

RobertMiernik
09-03-2015, 20:27
Napisałeś o oddaniu w użytkowanie...
Jeśli mają kupić licencję dla Ciebie to niech po prostu dadzą Ci kasę

Sculptoris
09-03-2015, 21:02
Na razie to by nie było moje. Najszybciej za parę lat. W tej chwili kupowany byłby na firmę, wrzucony w koszty. W sumie normalna praktyka. Jakiś sprzęt (np. komputer) jest użytkowany przez pracownika, a później ma on możliwość odkupienia go, gdy ten jest wycofywany. A czasem dostaje go w formie premii.

paveu
09-03-2015, 22:04
Cześć.

W tym miesiącu podobno ma wyjść Lightroom 6, a więc wersje boxowe odejdą w niepamięć.

Po czym wnosisz, że LR 6 nie "spudłuje" ? Zapodasz jakiś link, bo ja znalazłem coś wręcz przeciwnego :

http://www.spidersweb.pl/2015/02/specyfikacja-lightrooma-6.html

Sculptoris
10-03-2015, 18:11
To mnie cieszy :)

Jarek78
20-03-2015, 09:17
2. Na ceneo wersja box kosztuje blisko 600 zł. Więc teraz pytanie... o co chodzi z ofertami na allegro? Na przykład za 380 zł: http://allegro.pl/adobe-photoshop-lightroom-5-win-mac-box-fvat-eng-i5155069850.html Niby nie jest to licencja studencka, ale do użytku komercyjnego... wieczysta. Więc dlaczego tylko na allegro widzę takie ceny? Czy może chodzić o to, o czym sami napisali w opisie? To znaczy:

"na portalu allegro należy uważać na produkty oferowane przez tańszych sprzedawców. są one przeznaczone na rynek us lub cny itd. produkty takie wcześniej czy później są blokowane na terenie unii przez system weryfikacji kluczy produktu Adobe "

Jakbyś dokładniej przeczytał opis aukcji to zauważyłbyś wytłuszczony fragment:

Licencja ESD - Dostarczana drogą elektroniczną na maila kupującego wraz z FVAT Firma Adobe od 30-05-2013 dystrybuuje wyłącznie swoje produkty w formie elektronicznej. Także licencje bezterminowe z posiadające uprawnienia licencji BOX.

Nie wysyłamy samych kluczy !!! jest to nie legalne i wskazuje jednoznacznie na nielegalną dystrybucje programów ADOBE !!! W mailu w którym znajdują się uprawnienia do korzystania z licencji musi znajdować się - numer zamówienia w Adobe, Data uzyskania licencji, Klucz produktu, Odnośnik do serwera Adobe gdzie pobierany jest plik instalacyjny właściwy dla zakupionego klucza oraz wersji językowej i systemowej. Bez tych danych nie będą mogli Państwo potwierdzić legalnego pochodzenia zakupionej przez Państwa licencji na infolinii Adobe. Dlatego właśnie tańszych ofert - zakupu samych kluczy produktu należy bezwzględnie unikać.

To jest niestety takie troche mydlenie oczu bo nie kupujesz tu pudelka z płytką i numerem seryjnym tylko zwykłą licence ESD z uprawnieniami BOX. Jakkolwiek głupio to nazywają. Szkoda tylko że zamiast napisać w tytule aukcji "licencja ESD" wolą napisać BOX. Dla mnie nie do końca uczciwe.

Tak więc klucz możesz sobie bez problemu sprawdzić, ale obawiam sie że zadzwonić do Adobe już tak sobie nie można, pozostaje tylko droga mailowa.

Ja kupilem od tej firmy Lightrooma ale w cenie 250 zl (na tylu sie skończyła aukcja), mailem dostałem link do pobrania programu , dostałem pliki "spolszczające", klucz aktywacyjny i fakturę. Chciałem pudełko ale przyznam że szkoda mi było płacic dodatkowe 350zł za kawałek tekturki i nośnik.

paveu
20-03-2015, 18:26
J
Ja kupilem od tej firmy Lightrooma ale w cenie 250 zl (na tylu sie skończyła aukcja), mailem dostałem link do pobrania programu , dostałem pliki "spolszczające", klucz aktywacyjny i fakturę. Chciałem pudełko ale przyznam że szkoda mi było płacic dodatkowe 350zł za kawałek tekturki i nośnik.

Miałbym parę pytań do Ciebie :

1. Czy na maila dostałeś również numer zamówienia w Adobe oraz datę uzyskania licencji ?
2. Mógłbyś opisać jak wyglądał cały przebieg aktywowania programu po instalacji ?
3. Czy mając już wcześniej utworzone konto w Adobe mogę przypisać licencję na tego LR do tego konta czy też sprzedawca już coś wcześniej rejestruje ?
4. Korzystałeś z polskiej infolinii tj. numeru tel. 800702434 ?
5. Jeśli pkt. 4 - "TAK", to czy to jest tylko dział sprzedaży czy też świadczą wsparcie techniczne ?

utrecht
20-03-2015, 21:17
Ludzie nowa licencja komercyjna Lightroom-a w cenie poniżej 500 zł brutto to shit (na cenę główny wpływ ma kurs euro). Uważałbym na takie oferty chyba że zakładacie iż dany sprzedawca sam dopłaca do licencji :)
Podczas realizowania zamówień w Adobe na licencje ESD komercyjną podajecie sprzedawcy adres e-mail na który musi być zarejestrowana licencja. Następnie taka licencje powinna być możliwa do pobrania po zalogowaniu się przez Was na JEDYNEJ SŁUSZNEJ STRONIE, która gwarantuje oryginalność danych tj. licensing.adobe.com używając jako Adobe ID Waszego adresu mailowego. Tam powinniście znaleźć również certyfikat wystawione na swoje dane lub dane firmy z numerem seryjnym programu i Part Numberem produktu (potwierdzającym iż jest to wersja komercyjna a nie np edu).

kuleczka-
20-03-2015, 22:30
... ... ... ... ...

Kupiłam Lightrooma na podobnej aukcji otrzymałam wszystko tak jak Ty link do pobrania, klucz, fakturę, niby numer z adobe, spolszczenie. Po instalacji i wpisaniu klucza wszystko działało ale po nieudanej próbie zarejestrowania programu w adobe skontaktowałam się z adobe (czat) opisałam gdzie kupiłam że mam fakturę podałam numer seryjny który otrzymałam i okazało się że ten numer jest zarejestrowany na kogoś innego i że otrzymałam zwykłego pirata:( skontaktowałam się ze sklepem na początku próbowali coś mydlić oczy o pomyłce ale w końcu odpisali "jutro otrzyma Pani zwrot pieniędzy" na następny dzień zwrot był już na moim koncie. Tak się skończyła przygoda z tanim Lightroomem :) a za dwa miesiące kończy mi się subskrypcja CC. Teraz poczekam na 6 i kupię wersję BOX pudełkową i to w jakimś normalnym sklepie za normalną cenę.

witus
20-03-2015, 23:28
Kupiłam Lightrooma na podobnej aukcji otrzymałam wszystko tak jak Ty link do pobrania, klucz, fakturę, niby numer z adobe, spolszczenie. Po instalacji i wpisaniu klucza wszystko działało ale po nieudanej próbie zarejestrowania programu w adobe skontaktowałam się z adobe (czat) opisałam gdzie kupiłam że mam fakturę podałam numer seryjny który otrzymałam i okazało się że ten numer jest zarejestrowany na kogoś innego i że otrzymałam zwykłego pirata:( skontaktowałam się ze sklepem na początku próbowali coś mydlić oczy o pomyłce ale w końcu odpisali "jutro otrzyma Pani zwrot pieniędzy" na następny dzień zwrot był już na moim koncie. Tak się skończyła przygoda z tanim Lightroomem :) a za dwa miesiące kończy mi się subskrypcja CC. Teraz poczekam na 6 i kupię wersję BOX pudełkową i to w jakimś normalnym sklepie za normalną cenę.

co było źle w subskrybcji za 40 zł miesięcznie ?

kuleczka-
21-03-2015, 10:01
co było źle w subskrybcji za 40 zł miesięcznie ?

Nie odnosiłam się do zalet czy wad CC, jest o tym kilka innych wątków.
otrzymałam to w promocji na rok po zakupie aparatu, a teraz postanowiłam po prostu mieć wersję BOX ( stacjonarną jak poprzednią v.3 )