Zobacz pełną wersję : D7100 i brudna matryca :/
indepedente
08-03-2015, 17:47
Witam, tak jak w temacie, strzeliłem fotke na f16 w niebo i w lewym górnym rogu wyszły mi 2 plamy, jedna duża druga mniejsza, sprawdzałem na roznych obiektywach i jest tak samo, czyli to matryca, miał ktoś taki problem ? Na gwarancji wyczyszcza czy prosić sie o wymiane migawki ? Przebieg 15 tys fotek.
Witam, tak jak w temacie, strzeliłem fotke na f16 w niebo i w lewym górnym rogu wyszły mi 2 plamy, jedna duża druga mniejsza, sprawdzałem na roznych obiektywach i jest tak samo, czyli to matryca, miał ktoś taki problem ? Na gwarancji wyczyszcza czy prosić sie o wymiane migawki ? Przebieg 15 tys fotek.
Bylo z milion razy . Wysil sie poszukaj bo lenia czuc na kilometr.
zotornik
08-03-2015, 18:13
Nie chcę być złośliwy, ale co Cię tak zaskoczyło ?
Rzeczą ze wszech miar "normalną" jest to, że raz na jakiś czas nasze matryce złapią śmieci lub inne paporochy. A o tym, że je mamy - od nie wiadomo kiedy - dowiadujemy się zwykle przy okazji bardziej domkniętej przysłony i większej ilości jasnego, jednorodnego tła - tak jak w Twoim przypadku.
Jest paproch, no to robisz czyszczenie wg zasad opisanych w instrukcji aparatu. Na początek wystarczy bezinwazyjne przedmuchanie komory lustra. Śmieć zostanie - to wtedy można myśleć o czyszczeniu mechanicznym samodzielnym (prawie bezkosztowe, ale na własną odpowiedzialność) lub przez serwis za kasę i z pozbawieniem się puszki na jakiś czas.
Do wymiany migawki, to trzeba czegoś więcej niż zakurzona matryca ;)
p.s.
Nie dałeś żadnego zdjęcia, więc też i odpowiedzi udzielam wyłącznie w oparciu o Twój opis.
leszek00
08-03-2015, 18:17
Ja miałem kilka paprochów. Wysłałem do serwisu Nikona i wyczyścili mi bezpłatnie w ramach gwarancji.
indepedente
08-03-2015, 19:00
Przepraszam, nie znam się jestem amatorem, dlatego pytam.
Wrzucam fotkę na f22
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www31.speedyshare.com/cmPFT/download/DSC-8514.JPG)
Nie chcę być złośliwy, ale co Cię tak zaskoczyło ?
Rzeczą ze wszech miar "normalną" jest to, że raz na jakiś czas nasze matryce złapią śmieci lub inne paporochy. A o tym, że je mamy - od nie wiadomo kiedy - dowiadujemy się zwykle przy okazji bardziej domkniętej przysłony i większej ilości jasnego, jednorodnego tła - tak jak w Twoim przypadku.
Jest paproch, no to robisz czyszczenie wg zasad opisanych w instrukcji aparatu. Na początek wystarczy bezinwazyjne przedmuchanie komory lustra. Śmieć zostanie - to wtedy można myśleć o czyszczeniu mechanicznym samodzielnym (prawie bezkosztowe, ale na własną odpowiedzialność) lub przez serwis za kasę i z pozbawieniem się puszki na jakiś czas.
Do wymiany migawki, to trzeba czegoś więcej niż zakurzona matryca ;)
p.s.
Nie dałeś żadnego zdjęcia, więc też i odpowiedzi udzielam wyłącznie w oparciu o Twój opis.
Przepraszam, nie znam się jestem amatorem, dlatego pytam.
A może lepiej najpierw byłoby lepiej zapytać szukajki czy nawet wujka google??
Odpowiedź dostałbyś wielokrotnie szybciej.
Fotowentura
09-03-2015, 07:54
Na gwarancji wyczyszcza czy prosić sie o wymiane migawki?
Jeśli przy brudnej matrycy poprosisz o wymianę migawki, serwisanci będą mieli niezły ubaw:)
artur0372
09-03-2015, 15:58
Jeśli przy brudnej matrycy poprosisz o wymianę migawki, serwisanci będą mieli niezły ubaw:)
Patrząc na ich robotę, to chyba mają ubaw za każdym razem gdy coś dostają (na gwarancji) do naprawy.
Studio5s
12-03-2015, 16:22
Gdzie ta fotka?
Studio5s
12-03-2015, 17:37
Matryca ewidentnie do czyszczenia.
Zwykłe zanieczyszczenia.
Nie rozumiem pytania czemu wymiana migawki?
Z tego co pamiętam usługa czyszczenia matrycy jest płatna.