Zobacz pełną wersję : Olympus om-d m5 czy nikon d7000
piolug93
08-03-2015, 00:11
Witam na wstępie się przywitam :) witam wszystkich forumowiczów serdecznie jestem amatorem obserwatorem który lubi czasem gdzieś wyjechać i pofotografowac posiadam w tej chwili Olympusa e-3 i myślę nad jego zmiana na Olympusa om-d e-m5 lub nikona d7000 chciałbym też fotografować ze starymi szkołami manualnymi no i nie ukrywam ale dość ważnym dla mnie aspektem jest wysokie użyteczne ISO. Jakie wasze jest zdanie co do tych dwóch aparatów.
Twoje wymagania są niestety sprzeczne z oboma aparatami.
Stare szkła M42 - nie Nikon. Każdy inny system DSLR, ale nie Nikon.
Wysokie użyteczne ISO - coś z większą matrycą niż m4/3.
Szkła M42 wymagają adaptera z soczewką, aby ostrzyć na większe odległości (np. dla ~50mm te większe to już 2-3m), a to wpływa na jakość zdjęć. Szkieł z innych systemów nie ma sensu podpinać, bo adaptery potwornie drogie (zazwyczaj 150+ zł) i do tego mają jeszcze mocniejsze i dużo gorsze soczewki niż te w adapterach M42->Nikon.
Pentax K-5 miał bodajże tę samą matrycę, co D7000. Do tego Pentax świetnie współpracuje z manualami i jest to puszka pewniejsza od D7000, który na forum ma nienajlepszą opinię.
Mz zostań przy olku. D7000 ma wiele niewiadomomych...zbyt wiele...
Drobna uwaga to forum to jednak w doskonałej większości ludzie którzy zbyt wiele oczekują od aparatu robiąc ciągle testy a nie zdjęcia. Ci co robią zdjęcia nie mają problemów z d7000, ja nie mam tak samo jak z d800 ktory jest tu także bardzo krytykowany i A7 który nie ma jakiejś specialnej sławy. Nie mniej jednak sam testowałem w boju i każdy z tych sprzętów jest OK. A zatem kup co Ci się bardziej podoba, uwzględnij cennik szklarni, może wykorzystanie innych szkiełek i przejściówek ale uważam że bardziej trzeba się skoncentrować na sobie i swoich zapatrywaniach i nawet przyzwyczajeniach.
Do manuali tylko A7, jak masz bardzo małe fundusze to stary Canon 5D.
Reszta aparatów się nie nadaje do tych celów.
Co do A7 i ISO to faktycznie nawet ostatnio poszalałem sobie i włączyłem AutoISO i na 50 zdjęć może 2-3 były z tego powodu toche spaprane. ISO mnie w tym aparcie rozwaliło na dodatek współpracująć z kitowym obiektywem 28-70 - w sumie nie będę kupował np. 24-70 4
Olek sie tez nada.
Każdy bezlusterkowiec nada się lepiej, niż lustrzanka z fabryczną matówką.
Każdy bezlusterkowiec nada się lepiej, niż lustrzanka z fabryczną matówką.
Ja na epl5 z mf sobie radzę i nie narzekam.
Jest dobrze. Ze ekranikiem czuje sie niemal jak na średniaku :)
Olek sie tez nada.
Do zabawy może się nada ale rezultaty będą raczej słabe (zwłaszcza przy jasnych obiektywach). Stare obiektywy powstawały z myślą o klatce filmu w rozmiarze 35x24mm. Format 4/3 wymaga obiektywów o bardzo wysokiej rozdzielczości.
Do zabawy może się nada ale rezultaty będą raczej słabe (zwłaszcza przy jasnych obiektywach). Stare obiektywy powstawały z myślą o klatce filmu w rozmiarze 35x24mm. Format 4/3 wymaga obiektywów o bardzo wysokiej rozdzielczości.
Czytałeś temat wątku ?
:)
Chyba nie...
piolug93
09-03-2015, 00:36
No sony a7 podoba mi się ale nie na moja kieszeń, co do tych manuali to nie tylko z nich chciał bym korzystać w Pentaxie chyba jest dość mało szkieł, co do porównania d7000 i om-d to który ma wyższe użyteczne ISO?
Czytałeś temat wątku ?
:)
Chyba nie...
Chyba tak, lepiej kogoś poinformować o efektach ubocznych używania pleśniaków na hiper-cropie.
Do m4/3 powino się używać obiektywów od aparatów 110 Pocket Instamatic. ;-)
Michel71
09-03-2015, 01:26
Do m4/3 powino się używać obiektywów od aparatów 110 Pocket Instamatic. ;-)Lepiej od Pentaksa 110, pasują idealnie, a taki 70/2.8 daje całkiem przyjemne rezultaty :-)
Pentax 110 to przecież także Pocket Instamatic 110. ;-) To prawie dokładnie ten sam format kadru co m4/3.
Faktycznie próbowałeś obiektywów od Pentaxa 110 na m4/3?
Michel71
09-03-2015, 03:13
Pentax 110 to przecież także Pocket Instamatic 110. ;-) To prawie dokładnie ten sam format kadru co m4/3.
Faktycznie próbowałeś obiektywów od Pentaxa 110 na m4/3?Tak i są całkiem fajne, pod warunkiem zaakceptowania braku przysłony (we wszystkich oprócz jednego jest f/2.8) oraz dość sporej MFD.
A Pocket Instamatic kojarzy mi się bardziej z serią aparatów Kodaka, sam materiał to po prostu film 110 :-)
m4/3 nieodparcie kojarzy mi się z formatem 110, jego jakością i zakresem zastosowań. :-( Z tego powodu nie mogę się przekonać, że z tego może być dobre zdjęcie. To oczywiste uprzedzenie.
Może być ale tylko z dedykowaną optyką.
No sony a7 podoba mi się ale nie na moja kieszeń, co do tych manuali to nie tylko z nich chciał bym korzystać w Pentaxie chyba jest dość mało szkieł, co do porównania d7000 i om-d to który ma wyższe użyteczne ISO?
Użyteczne iso jest chyba takie samo w K-5. AF ponoć lepszy. Co do szkieł, to jest dużo świetnych szkieł od np. Sigmy i wiele osób, które posiadają Nikona również je wybiera.
Lucas1981r
09-03-2015, 19:51
co do tych manuali to nie tylko z nich chciał bym korzystać w Pentaxie chyba jest dość mało szkieł, co do porównania d7000 i om-d to który ma wyższe użyteczne ISO?
dosc malo szkiel? a ile potrzebujesz?
spojrzalem do jednego sklepu internetowego z ciekawosci -> http://fotozakupy.pl/obiektywy/pentax/m-237,k26,p28,a78-382,page1,s-price-asc
dodajac jeszcze Sigme i Tamrona bedziesz mial 65 - chcesz kupic wszystkie lub wiecej? :D
Lepsze ISO od om-d bedzie mial w K-5/D7000 ( link (http://www.dxomark.com/Cameras/Compare/Side-by-side/Olympus-OM-D-E-M5-versus-Pentax-K5-versus-Nikon-D7000___793_676_680) )nawet K-50 ma lepsze ISO, dynamike tonalna, glebie koloru. AF lepszy w K-5. Co do manuali rozumiem ze wiesz ze D7000/k-5 nie maja focus-peakingu (co ciekawe K-30/k-50 ma)
merkator
11-03-2015, 14:47
Gdzieś rok temu pytałem kolegów na forum o to samo: pozostać w m4/3 czy migrować na aps-c. Zrobiłem migrację i jestem z tego ogromnie zadowolony. Kupiłem właśnie D7000 i pomimo wizyty w serwisie (szkło się zakleszczyło w bagnecie, przy okazji regulacja AF) jestem z puszki bardzo zadowolony.
Porównując olka OM-D E-M5 do nikosia D7000 następująco zestawiłbym ich różnice, poczynając od tych dla mnie najistotniejszych (moja subiektywna ocena).
Na plus dla nikona:
- rozpiętość tonalna 14EV (olek tylko 12EV, to spora różnica)
- 14-bitowy zapis raw (olek 12) - 4-krotnie większa precyzja oddania koloru
- zdecydowanie tańsza szklarnia
- dostępność akcesoriów
Na plus dla olka:
- dużo niższa waga korpusu i szkieł
- fotografujący wzbudza mniejsze zainteresowanie otoczenia
Skoro chcesz popracować z manualami a koledzy doradzają pentax'a to zerknij na http://pentax.org.pl/, jednak nie jest do końca różowo w tym temacie.
Taka puszka pentaxa jak K-50 ma identyczną matrycę i jej parametry jak nikon D7000. Stałki pentax'a z serii LTD mają wspaniałe parametry oraz cenę. ;( System ma swoje plusy jednak zdecydowanie dla hobbystów i pasjonatów marki.
Ze swej strony polecam zakup D7000, choroby wieku dziecięcego zostały już usunięte. Jakość obrazka z matrycy aps-c jest zdecydowanie lepsza niż z m4/3. Moim zdaniem tylko w dwu rodzajach fotografii, m4/3 sprawdzi się lepiej niż lustro: makro oraz reportaż uliczny.
Ciekawe na czym stanęło.
Sam jakos ostatnio tylko epl5 zabieram z domu. Małe to i lekkie.
I poważnie za zaczalem analizować, czy by moze na omdekA nie zamienić.
Albo stary, albo nowy dwójka.
Uszczelnienie mnie jara dodatkowo. Szkła w sumie mam.
Fuji tez niby fajne, ale uszczelnione jest tylko jedno. No i nie wiem jakby z Heliosem którego lubie bardzo śmigało czy N50mm. Bo w sumie poza kitem to mi nic wiecej nie trzeba do zabawy.
Miał ktos takie dylematy i cos wybrał ?
Bo ja, to znajac siebie, na nic sie nie zdecyduje pewnie.
Do wymiany poszedłby wtedy d700.
Szkoda mi chyba by było, ale jak pisze - lezy w domu...
?