Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : początki z lampą błyskową

Nemesis19
07-03-2015, 12:21
Witam, nigdy nie pracowalam na lampie blyskowej, mam d800, chce kupic sb910, glownie ze wzgledu na impreze rodzinna, kt ma byc niedlugo, ale oczywiscie z zamyslem wykorzystywania jej kiedys jeszcze.
impreza bedzie w ciemnym , niezbyt duzym pomieszczeniu restauracji, gdzie sa zolte sciany i drewniany sufit ;/

brak mi zupelnie podstawowej wiedzy w temacie lamp, mam kilka pytan:

1. Co powinnam kupic jeszcze do lampy? wiem,ze musze kupic akumulatorki -wybralam eneloop pro 2450. na poczatek, glownie z mysla o warunkach tam, czy powinnam sie jakos technicznie przygotowac, poza pocwiczeniem wczesniej i rozgryzieniem ustawien? ktos pisal tu na forum o filtrach, dyfuzorze w przypadku zdjec z 2-3metrow, zeby nie przepalalo pierwszego planu. jesli filtry, lub rozpraszacze to jakie (stosunek cena/jakosc)?
2. Od czego odbijac najlepiej swiatlo w takich warunkach lokalowych?
3. Czy jest cos jeszcze o co powinnam dopytac? ;))

z gory dziekuje.

puciek
07-03-2015, 14:03
http://foto.jasiu.pl/

GonzoG
07-03-2015, 14:50
Akumulatorki - bardziej polecam kupić 2 komplety białych Eneloopów niż jeden czarnych.

Filtry - używa się do zrównania barwy światła lampy ze światłem zastanym. Używanie ich do "korygowania" kolorowego sufitu jest bardzo trudne i wymaga stabilnych warunków. Poza tym te dołączone do lampy się raczej nie sprawdzą - pomarańczowy jest do światła żarowego (2700K - czyli zwykłych żarówek), a zielony do zwykłych świetlówek - ani jedno, ani drugie już praktycznie nie używane.
Tak więc musiałabyś dokupić sobie uchwyt do filtrów foliowych (Nikon SZ-2 - nio SZ-2TN czy SZ-2FL, a samo SZ-2) i do tego zestaw filtrów np. od Rosco - Strobist Collection, ale zabawa filtrami nie jest łatwa.

Do odbijania światła w takich warunkach najlepiej zrobić sobie reflektor - np. coś takiego: http://petapixel.com/2010/10/21/print-a-diy-flash-reflector-on-card-stock/, a lampy nie ustawiać w pionie, aby jak najmniej światła z niej padało na sufit.

Dyfuzory są przydatne jak jest od czego odbijać dookoła.

Nemesis19
09-03-2015, 10:33
dziekuje wam.

wszystko bardzo przyadtne. poza zarowkami ;D

powiedzcie mi jeszcze a)czy lepiej kupic nakladke i rosco czy cos takiego: http://allegro.pl/nikon-sj-3-zestaw-filtrow-barwnych-sb-900-sb-910-i5103664396.html ?
b) jesli jednak rosco to gdzie je kupic?

GonzoG
09-03-2015, 11:22
Lepiej Rosco, tam masz znacznie więcej filtrów.
Zestaw Nikona ma ich aż 8... Z czego chyba 3 do korekcji światła...

Poza tym do jednego i drugiego musisz kupić uchwyt SZ-2 - jedyne miejsce gdzie mogą mieć (tylko na zamówienie) to AB Foto.

A Rosco kupić tam gdzie mają.

Nemesis19
11-03-2015, 21:41
Koledzy, lampa juz w moich rekach, natomiast jeszcze nie przyszly filtry.

Tymczasem mam pierwsze pytanie... wg instrukcji sb910 mam mozliwosc wlaczenia ttl bl, u mnie w menu lampy pojawia sie wiele opcji w tym samo ttl, ale nie ma w tym zestawieniu ttl bl. wg instrukcji pokretelko powinno po kolei zmieniac tryby-i owszem,zmienia, ale ttl bl tam poprostu sie nie wyswietla jako 1 z mozliwosci.

moje pytanie brzmi-czy opcja ttl bl koreluje z jakimis ustwieniami lampy/aparatu i wyswietla sie lub nie wyswietla w zaleznosci od nich?
uprzedzam-instrukcje przeczytalam, odpowiedzi brak...

pawl_s
11-03-2015, 22:08
Musisz mieć tryb center-weighted albo matrix (średnio ważony albo matrycowy) w aparacie. W punktowym tryb ttl bl nie działa.