Zobacz pełną wersję : Jaki aparat?...
agawytka
08-05-2007, 16:46
Witam, jestem szczęśliwą posiadaczką Nikona F55 a teraz chciałabym zakupić sobie lustrzankę cyfrową oczywiście również Nikona. Mam pytanie czy potraficie mi doradzić, który będzie najlepszy? Przynzma, że zdjęcia robię amatorsko ale jestem dość wymagająca jeśli chodzi o samozadowolenie z nich :)... Zastanawiałam się nad D40, D40x, D50, D70... Czy możecie mi pomóc w podjęciu decyzji. Oczywiście wiem, że potem szkło się liczy a jednak korpusik troche też. Pozdrawiam, Agata
Napisz jeszcze ile kasy chcesz przeznaczyc i co focic to moze ktos Ci doradzi.
Zreszta tego typu tematow juz bylo sporo wystarczy tylko poszukac
agawytka
08-05-2007, 17:12
Fotografuję przede wszystkim architekturę, krajobraz, czasem portrety... To chyba tak ogólnie. Z reguły "pocztówkowe" fotki ale czasem jak mam chwilkę to lubię trochę poeksperymentować...
Ja polecilbym D70s ze wzgledu na stosunek cena/mozliwosci. Jezeli uda Ci sie gdzies jeszcze go kupic np. w zestawie z kitem na pewno nie bedziesz zawiedziona. Pozdrawiam
Jeśli posiadasz już f55 to może być ciężko przyzwyczaić się do obsługi d40/d40x z powodu braku wygodnego górnego wyświetlacza i schowanych chyba wszystkich funkcji które można było schować w menu aparatu. Po za tym ten aparat jest skierowany do osób które stawiają pierwsze kroki w fotografii a Ty już pewne doświadczenie posiadasz. Wybierałbym d70. Jeśli obiektyw/y które posiadasz nie mają własnego silnika AF to nie będą w pełni współpracować z d40/d40x.
o nie d70 to kobyła ... ludzi peszą takie puszki.weź d40 albo canony....serio....350 bo ma stary wyświetlacz opcji...
Rafał_Sz
09-05-2007, 08:25
o nie d70 to kobyła ... ludzi peszą takie puszki.weź d40 albo canony....serio....350 bo ma stary wyświetlacz opcji...
?!
Jaka kobyła ;) Jak dla mnie o ile Cię stac i o ile wyszukasz bierz D 70S. Zgrabny aparat i jest co chwycić pewnie łapkami, Pozostałe modele sa mniejsze i lżejsze. Pomyśłabym też nad D 50.
D 40/40X maja z Twojego punktu widzenia przynajmniej jedna wadę - są pozbawione śrubokreta więc współpracują tylko z obiekr\tywami z wlasnym napędem. Nie wiem jakie masz szkielka do f 55 ale sądze ze raczej bez takowego. Natomiast w przypadku D 70S i D 50 aparat bedzie chodził z obiektywami zarówno posiadajacymi jak i nie posiadającymi wlasnego napędu ;)
Agata najpierw idź do sklepu weź te aparaty do ręki popatrz przez wizjer i zdecyduj, co Tobie najbardziej odpowiada. Pracowałaś już lustrzanką, więc wiesz, o co biega. Wyliczanek, co który aparat ma/nie ma było tu już sporo, więc szkoda się powtarzać. Bezsprzecznie każdy z nich robi zdjęcia a cała reszta to kwestia gustu, potrzeb itp. Będziesz miała jakieś wątpliwości to zadaj konkretne pytanie.
Ja polecilbym D70s ze wzgledu na stosunek cena/mozliwosci. Jezeli uda Ci sie gdzies jeszcze go kupic np. w zestawie z kitem na pewno nie bedziesz zawiedziona. Pozdrawiam
Troszkę się ostatnio zmienia dostępność i cena D 70s i lepiej decyduj szybko jeśli bierzesz go pod uwagę.
A czy to jest kobyła - pewnie tak w porównaniu z D40 czy D50. Ale więcej możliwości zazwyczaj wymaga więcej miejsca. Ja mam D 70s i nawet mojej żonie (malutkiej osobie) nie sprawia żadnych problemów, a wręcz przeciwnie (stabilnie i dobrze trzyma się w ręce).
NIe próbuje namówić Cię do 70-siątki bo każdy z aparatów ma swoje wady i zalety, a wybór jest sprawą bardzo indywidualną. Myślę że powinaś w jakimś sklepie pooglądać wszystkie modele i wybrać ten jedyny.
Dokladnie zgadzam sie z przedmówcami ;) Trzeba isć do sklepu i na spokojnie popatrzec co Ci najlepiej w dłoni leży ;)
zaufaj intuicji i namacalnie przekonaj się co ci leży..idź do makro czy mediadurni i SAMA !! poczuj co cię kręci a co nie ...bo trza być w zgodzie ze sobą a nie z opiniami innych . Wybór sprzętu w granicach około 2000 za puszkę w lustrzankach ma w gruncie rzeczy problem wyłącznie emocjonalny wszystkie te bla bla za i przeciw g. są warte .Dotknij pstryknij a wtedy odpowiedź sama przyjdzie. A to że masz szkła stare nie sugeruj się bo przekonasz się że i tak kupisz nowy obiektyw by wykorzystać sprzęt. No chyba że masz obiektywy za powyżej 5000zł.
Jedyne sugestie a nawet rady:
Jeśli nie masz kumpla fotografa nie ufaj nikomu!
jeśli jesteś w sklepie nie słuchaj nikogo a na pytanie
w czym pomóc odpowiedź jest jedna"s....przaj dziadu..!"
Sprzdawcy to świnie a szef sklepu to zwykły kłamca.
Czytaj tylko specyfikacje sprzętowe a nie fora!
Słuchaj mamy i myj zęby 3 razy na dobe.
agawytka
09-05-2007, 15:34
dzięki za wszystki rady... jeszcze dziś ewentualnie jutro pojadę "popróbować" sobie (zresztą na tej samej zasadzie wybrałam F55 - "dotykowo" :))... Co do kumpli fotografów - mam i co do mycia zębów to słucham rad mojej przyjaciółki - dentystki ;)... Pozdrawiam, jak już się zdecyduję to dam znać, chyba, że macie jeszcze jakieś sugestie...
zaufaj intuicji i namacalnie przekonaj się co ci leży..idź do makro czy mediadurni i ...............
Jedyne sugestie a nawet rady:
Jeśli nie masz kumpla fotografa nie ufaj nikomu!
jeśli jesteś w sklepie nie słuchaj nikogo a na pytanie
w czym pomóc odpowiedź jest jedna"s....przaj dziadu..!"
Sprzdawcy to świnie a szef sklepu to zwykły kłamca.
Czytaj tylko specyfikacje sprzętowe a nie fora!
Słuchaj mamy i myj zęby 3 razy na dobe.
Jestem zasmucony takimi radami.
koledzy radzą dobrze musisz sama chwycic w rączki aparaciki i wypróbowac ja miałem ten sam dylemat badałem rozne aparaty canona potem nikona ale gdy ujzalem nikona D70s szczęka mi opadła i stwierdziłem jedno miłośc od pierwszego spojrzenia i dotyku no i tak stałem sie jego posiadaczem i nie narzekam jestem bardzo zadowolony
WAŻNE....
NIE KUPUJ W 1 DZIEŃ OGLĄDANIA sprzętów.
100 % błędów i rozczarowań to pochopne decyzje pod wpływem emocji.No chyba że to miłość i to sie wie że to ten.
koniecznie opisz wrażenia pomoże to innym...
Opisz co się podobało ale nie podejmuj decyzji kupna odrazu .
Zakupy na chłodno....żar zostaw na pstrykanie...
Zdjecia, jakie robisz, nie wymagaja szybkiej puszki, mozesz tez troche czasu spedzic ustawiajac wszystkie parametry - zatem nie musisz miec wszystkich opcji pod guzikami.
A jakie obiektywy?
Architektura, krajobraz to najczesciej (choc nie tylko, zwlaszcze w wypadku tego ostatniego) szerokie katy. Np Tokina 12-24, ktorej nie podepniesz do D40, ze wzgledu na brak wbudowanego silnika.
Do portretow z kolei najlepsze beda takie obiektywy jak 50, 85, 35-70 itp... Tych rowniez nie podepniesz do D40, z tego samego powodu co powyzej.
Moim zdaniem najlepszym wyborem bedzie D70s lub D50. Moga byc uzywane, wtedy bedzie wiecej funduszy na szklarnie. O D40 raczej zapomnij.
Jacek Wrzesińsk
09-05-2007, 21:19
Za Jakubasem!:-D
Proponuję D80. Dlaczego?. Miałem podobne dylematy decydując się na aparat cyfrowy. Wybrałem D80.
Po pierwsze: nowszy model, elektronika od D200, pryzmat, duża matryca i inne bajery których używam sporadycznie.
Po drugie, z czystego ekonomicznego powodu. D70s jest modelem starszym technologicznie. Jeżeli będziesz chciała sprzedać D70 za 3 lata to dostaniesz za niego mniej niż za D80.
Pozdrawiam
Seti
Za to za D80 zaplaci duzo wiecej na starcie... I w rezultacie bedzie przez 3 lata, tak jak mowisz, focic bedzie dobrym aparatem, z jakims kitem, niz np D50/D70 z np T12-24. Faktycznie, swietny pomysl... :|
A jesli tych "bajerow" z D80 uzywasz sporadycznie, to znaczy, ze sporadycznie musisz robic zdjecia.
agawytka
10-05-2007, 09:21
... wiem, że D80 to fajna puszka, ale wolę przeznaczyć więcej kasy na dobre szkła... toteż będę raczej optowała za D50 albo D70/s... ale to już muszę przeżyć "dotykowo " :)... Jeśli to będzie zdecydowana miłość od pierwszego wejrzenia (a raczej dotknięcia) to wtedy się zdecyduję, jeśli nie to będę to rozważała na chłodno"... Emocjami na pewno się podzielę :)
Maciek321
10-05-2007, 10:27
... wiem, że D80 to fajna puszka, ale wolę przeznaczyć więcej kasy na dobre szkła... toteż będę raczej optowała za D50 albo D70/s...
Przeskoczyłem z D50 na D80 (nie mając w ogóle w ręce D70). Ale powiem że dobre szkło to nie wszystko w aparacie. Poza tym skoro masz F55 to pewnie jakieś tam szkła posiadasz. Ja jednak polecałbym dołożyć i kupić D80. A co do różnic między D50 i D70, to (według specyfikacji technicznej) różnica polega chyba tylko na karcie no i oczywiście cenie. Reszta parametrów jak w D50 (jak mówię - nigdy nie miałem go w ręce, polegam tylko na opisie).
Może mógłby ktoś przytoczyc istotną różnicę?
Pozdrawiam, Maciek.
Miedzy D50 a D70? Szczegoly dotyczace wygody uzytkowania, z duza przewaga D70. Jesli chodzi o obrazowanie, AF itd to jedyna godna uwagi roznica sa minimalnie nizsze szumy w D50. Rodzaj karty w momencie wyboru formatu nie robi wiekszej roznicy.
A ze dobre szklo to nie wszystko... Owszem, nie "wszystko" sensu stricte, ale lepsze szklo da Ci wiecej, niz dobra puszka.
Co mnie wstrzymywało w podjęciu decyzji zakupu D70 ( D50 nie brałem w ogóle pod uwagę ) to niestety przede wszystkim wizjer, jego wielkość.
Kto kupiłł wymienione modele wcześniej tzn. przed pojawieniem się informacji o wypuszczeniu na rynek D80 nie mieł wyboru w tej półce cenowej, to tak tytułem wyprzedzenia reakcji starszych stażem użytkowników D50 i D70.
Weź do ręki D80 a po chwili D50, zauważysz różnicę, plus większe możliwości sterowania parametrami ekspozycji z korpusu.
Uzupełniem, po użytkowaniu F80 wybór był łątwiejszy, duże podobieństwo pod każdym względem, gabarytów ( z dodatkowym uchwytem ) wielkości wizjera, możliwości sterowania parametrami czasu i przysłony z korpusu dzięki istnieniu dwóch pokrętrł sterujących.
Cos dyskusja zaczyna skrecac w kierunku dyskusji o wyzszosci D80 nad D50/70, ktora jest niezaprzeczalna. Tylko, gdybyscie przeczytali na czym konkretnie polega dylemat naszej kolezanki, to zauwazylibyscie, ze jej potrzeby fotograficzne nie wymagaja super mozliwosci sterowania z poziomu puszki itd, bo glowne tematy to krajobraz, architektura i portret.
Jedynym argumentem przemawiajacym za D80 jest wiekszy wizjer, ktory ulatwi ostrzenie Nikkorem 105/2.5. Ale do D50/70 mozna sobie sprawic jego namiastke w postaci powiekszajacej muszli ocznej DK-21M za ok 100 pln. Poza tym zadna automatyka i tak nie bedzie dzialac.
Po prostu nie ma dobrego argumentu za tym, zeby rezygnowac z lepszej optyki. Nie w tym konkretnym przypadku.
Jeżeli decydujesz się na Nikona i masz pewne doświadczenie w fotografii, to zdecydowanie D80, jeżeli chcesz budować system od podstaw, to dzisiaj alternatyw dla D80 nie brakuje (Pentax, Canon). Zadowolenie użytkownika z posiadanego sprzętu jest bardzo ważne, dlatego należy przed zakupem się dobrze rozejrzeć.
agawytka
23-07-2007, 16:57
No i właśnie po długim doglądaniu, oglądaniu, rozmyślaniu, debatowaniu, dotykaniu i próbowaniu wybór padł: Nikon D40 :)... Zdecydowałam, że nieżależy mi na tym, by ostrość była automatycznie ustawiana jeśli dokupię szkło, ponieważ "moje" obiekty się raczej nie ruszają - architektura, krajobraz :) toteż mam czas... I przyznam, że powoli odkrywam tajniki aparatu i jestem pod coraz większym wrażeniem :)... Ma dość sporo funkcji, które nie ukrywam dotąd były mi dość obce :)... A tutaj można próbować i próbować ;)... Nie żałuję, bo wiem, że moje wymagania spełni przez najbliższe kilka lat :) a jeszcze tyle ciekawostek zostało do odkrycia. Toteż tak jak prosiliście dzielę się spostrzeżeniami oraz decyzją podjętą (jak widać po datach) wcale nie pochopnie. Dziękuję za wszystkie rady :)... Pozdrawiam serdecznie, Agata :)
No i właśnie po długim doglądaniu, oglądaniu, rozmyślaniu, debatowaniu, dotykaniu i próbowaniu wybór padł: Nikon D40 :)... Zdecydowałam, że nieżależy mi na tym, by ostrość była automatycznie ustawiana jeśli dokupię szkło, ponieważ "moje" obiekty się raczej nie ruszają - architektura, krajobraz :) toteż mam czas... I przyznam, że powoli odkrywam tajniki aparatu i jestem pod coraz większym wrażeniem :)... Ma dość sporo funkcji, które nie ukrywam dotąd były mi dość obce :)... A tutaj można próbować i próbować ;)... Nie żałuję, bo wiem, że moje wymagania spełni przez najbliższe kilka lat :) a jeszcze tyle ciekawostek zostało do odkrycia. Toteż tak jak prosiliście dzielę się spostrzeżeniami oraz decyzją podjętą (jak widać po datach) wcale nie pochopnie. Dziękuję za wszystkie rady :)... Pozdrawiam serdecznie, Agata :)
Twoja decyzja mnie zszokowała (i chyba nie tylko mnie). Pozdrawiam i życzę miłego focenia.
agawytka
24-07-2007, 09:29
...a dlaczego zszokowala??... wczoraj focilam z moim N105 i zdjecia wyszly naprawde przyzwoite a jaka frajda w ustawianiu wszystkiego na M...