PDA

Zobacz pełną wersję : D70 - Focus Area ???

roml
16-08-2005, 16:34
Jestem nowym użytkownikiem forum, więc serdecznie wszystkich witam :)

Wiem że temat był już wałkowany, ale jakoś nie mogę znaleźć wyczerpującego wyjaśnienia, czym w praktyce różni się tryb pracy AF Single Area od Dynamic Area - jak to działa. Wiem co jest napisane w instrukcji, ale jakoś w praktyce nie widzę żadnej różnicy (w dynamic area D70 zachowuje się identycznie jak dla single, tzn nie wydaje się, żeby nieaktywne pola AF brały udział w pomiarze). Używam DA na wiarę, że działa tak jak jest napisane w manualu, ale temat ciągle mnie "męczy" :?

Pozdrawiam,
Roml.

pebees
16-08-2005, 23:01
A nie działa czasem tak, że jak obiekt się przemieści w obrębie punktów AF to automatycznie ustawia się na niego ostrośc? Nie wiem - podpowiadam tylko, jakby sie ktos chcial czepic :)

mihow
16-08-2005, 23:17
Single Area - "...Użytkownik wybiera pole ustalania ostrości ręcznie: aparat ustala ostrość obiektu tylko w obrębie wybranego pola..."

Dynamic Area - "...Użytkownik wybiera pole ustalania ostrości ręcznie, lecz aparat do ustalenia ostrości wykorzystuje informacje z pozostałych pól.() Jeśli obiekt nawet na krótko opuści wybrane pole, aparat nadal będzie w stanie ustalić ostrość na podstawie informacji z reszty pól (wybór pola nie zmienia się)..."

Siupes
17-08-2005, 01:37
czyli poza tym ze dluzej mysli nad AF to jeszcze moze zdjecie zepsuc?
w sumie po 10 tys zdjec nadal nie czuje potrzeby zmieniac singla :)
mam nadzieje ze nic nie trace :)

trigger
17-08-2005, 08:02
Ja jakoś też nie zauważyłem różnicy w tym :?: :?: Poza tym ja najczęściej używam CF :|

żółto-czarny
17-08-2005, 15:22
czyli poza tym ze dluzej mysli nad AF to jeszcze moze zdjecie zepsuc?
Może, może... zwłaszcza że jeśli w trybie AF-C obiekt opuści wybrane pole, to focus nadal "jeździ" i ustawia się na inny obiekt :? Trzeba chyba naprawdę się napstrykać w rozmaitych sytuacjach, żeby wyczuć różnicę.