Zobacz pełną wersję : Front focus czy Ciapkowi siersc faluje szybciej niz 1/350s ?
romek257
05-03-2015, 21:22
Jak w tytule , prosze o wasze zdanie
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/03/DSC_0981_zpspnbohfnb-1.jpg
źródło (http://i93.photobucket.com/albums/l59/Michal_Gorski/DSC_0981_zpspnbohfnb.jpg)
Zrob z 1/1000 to sam sobie rozwiejesz watpliwosci
Zrob z 1/1000 to sam sobie rozwiejesz watpliwosci
Pojawił się aparat, który umożliwia przestawianie punktuostrości PO wykonaniu zdjęcia.
Ale o aparacie który umożliwia zmianę czasu naświetlania po wykonaniu zdjęcia jeszcze nie słyszałem.
Możesz, Daimon, rozwinąć temat? Jak zrobić zdjęcie z innym czasem naświetlania sceny, która została zarejestrowana w przeszłości?
patrzę sobie jak przebiega płaszczyzna ostrości na trawie i moim zdaniem wszystko jest ok, czyli jeśli już szukać powodów lekkiego rozmycia, to moim zdaniem wyłącznie wynika ono z ruchu psa. Po prostu czasami teoria nie sprawdza się w praktyce (bo w teorii przy takim ruchu psa tzn. równoległym do osi optycznej obiektywu, zdjęcie powinno być ostre).
(bo w teorii przy takim ruchu psa tzn. równoległym do osi optycznej obiektywu, zdjęcie powinno być ostre).
Przemyśl bardzo dokładnie to co napisałeś - właśnie w kontekście "ruchu psa" ;)
A druga sprawa 1/350 absolutnie nie jest gwarantem zamrożenia ruchu
ok fafniak masz rację, pies nie porusza się wyłącznie do przodu, trafna uwaga, dzięki za korektę. W większości takich przypadków 1/350 to będzie czas zbyt długi i nawet 10 czy 12 klatek na sekundę nie jest gwarantem złapania go w odpowiednim momencie. Aczkolwiek jeśli chodzi o płaszczyznę ostrości, to ja tam nie widzę frant focusa, a ewentualne rozmycie dla mnie wynika jedynie z ruchu psa.
romek257
06-03-2015, 15:37
Dzieki za wyjasnienie. Nastepnym razem podbije iso i sprawdze na krotszych czasach
Pojawił się aparat, który umożliwia przestawianie punktuostrości PO wykonaniu zdjęcia.
Ale o aparacie który umożliwia zmianę czasu naświetlania po wykonaniu zdjęcia jeszcze nie słyszałem.
Możesz, Daimon, rozwinąć temat? Jak zrobić zdjęcie z innym czasem naświetlania sceny, która została zarejestrowana w przeszłości?
Raczej oczywistą oczywistością było to, że autor zadał to pytanie, żeby poprawić póżniejsze zdjęcia - to samo wynika z ostatniej wypowiedzi autora pytania.
No ale cóż niektórzy wolą się (zupełnie nielogicznie) rozwodzić nad sensem wypowiedzi innych, mimo, że ich własna nijak nie pasuje do tematu ;)
Jak w tytule , prosze o wasze zdanie, front focus czy Ciapkowi siersc faluje szybciej niz 1/350s ?
Po prostu pies był szybszy od Ciebie, zanim nacisnąłeś spust pies zmienił pozycję.
Testowanie szkieł na obecność BF/FF dla biegnącego psa to średni pomysł.
romek257
07-03-2015, 13:45
To nie chodzilo o test szkla. Po prostu zastanawialo mnie czy akurat na tym zdjeciu rozmazany pies to wina af-u czy czasu naswietlania. Bo wedlug mnie plaszczyzna ostrosci jest w tym miejscu gdzie powinna a Ciapek nie ostry. Bardziej nazwal bym to ciekascia niz testem.
Jak dla mnie to płaszczyzna ostrości jest OK. Dałbym krótszy czas. Jak robię zdjęcia moim psom w ruchu to daję minimum 1:1000. Z innych możliwych przyczyn rozmycia, o jakich tu nie pisaliście przychodzi mi do głowy jedynie działanie stabilizacji obrazu.
Pytanie tytułowe zrozumiałem tak: czy zdjęcie jest poruszone czy front focus.
Jest poruszone.
W tym układzie - ruch w kierunku do fotografującego - nie sposób byłoby określić, czy występuje FF.
Niewłaściwe ustawienie ostrości na ruchomy obiekt mogłoby być spowodowane
albo - ustawieniem aparatu w chwili fotografowania (np. AF-S zamiast AF-C),
albo - za wolną pracą AF, który nie nadąża za szybko zbliżającym się obiektem,
albo - statycznym front focus, możliwym do skorygowania w menu niektórych lustrzanek.
A co do sugestii fotografowania biegnącego zwierzęcia na 1/1000 s (czemu nie na 1/4000?) - niekoniecznie zamrażanie ruchu prowadzi do najlepszego rezultatu pod względem estetycznym.
Technicznie zaś - mogłoby wyeliminować podejrzenie poruszenia ale nie dałoby odpowiedzi na pytanie, czy występuje FF czy też AF jest za wolny albo ustawiony w niewłaściwym trybie.
Wg mnie chodzi o te opcje: sierść faluje szybciej niz 1/350s.
Szybki ruch człowieka wymaga czasów 1/500-1/1000 s a i to czasami nie wystarcza. Gwałtowne ruch psa w biegu będą wymagały też tak krótkich czasów.