Zobacz pełną wersję : Jakiego body używasz? Ankieta na 2015
Proszę to przeczytać przed zaznaczeniem czegokolwiek w ankiecie!
Powinno się zaznaczać bardzo wiele opcji, to ankieta wielokrotnego wyboru.
Zaznaczcie wszystko co odpowiada Waszej sytuacji. Z prostego sumowania wynika, że nie wszyscy zaznaczyli w 2014 np jaką mają płeć (chyba nie jest trudno stwierdzić czy się jest kobietą czy mężczyzną? ;) ). Podobnie z innymi danymi. Zaznaczajcie wszystko to, co Was dotyczy.
UWAGA. Jak już raz zagłosujemy, to koniec. Nie da się wycofać starego głosowania itd. Proszę więc przejrzeć dokładnie wszystkie pozycje w ankiecie i zaznaczyć ptaszek wszędzie, gdzie to odpowiada Waszej sytuacji.
Zaznaczając cokolwiek w ankiecie nie uwzględniajcie w ogóle posiadania prostych aparatów kompaktowych ani tych w telefonach komórkowych. Bierzmy pod uwagę lustrzanki oraz ewentualnie inne zaawansowane aparaty z wymienną optyką, jak bezlusterkowce, dalmierze czy MF itp.
Inne systemy wypisałem w kolejności alfabetycznej. Wiem, że jest ich więcej.
Ankiety archiwalne:
rok 2014 http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=242374
rok 2013 ... zapomniało mi się ;) zrobić ankiety
rok 2012 http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=199988
rok 2011 http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=170732
rok 2010 http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=127513
rok 2009 http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=89866
Ankieta dotycząca sprzętu analogowego http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=127558 nadal jest aktualna
Ankieta dotycząca lamp błyskowych http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=201271
Jak widzicie, ta ankieta ruszyła w marcu. Czekałem na premiery D5500 i D7200. Myślę, że ankieta będzie zawsze z poślizgiem 2-3 miesiące, tak byt było po targach foto. Ankieta będzie otwarta przez rok.
Nie mam pojęcia, jak ten skrypt liczy procenty, bo to się nijak do 100 nie sumuje. Biorąc pod uwagę to, że ta ankieta umożliwia zaznaczanie kilku pól, trzeba sobie samemu przeliczać % robiąc wyrywkowe zestawienia.
Małe podsumowanie poprzednich ankiet:
Głosów było w 2010 - 2942, w 2011 - 1901, w 2012 już tylko 887, ale w 2014 wzrost - 1292
W 2012 najwięcej użytkowników (głosujących) miało D90. Na drugim miejscu było D700 - co jest dziwne, bo to dość drogie body, realnie to więcej jest posiadaczy body z segmentu Dxxxx.
2 lata później, w 2014 najwięcej .. nadal D90! a na drugim miejscu D7100, czyli następca D90, D700 na trzecim miejscu.
Jestem ciekaw, czy przybywa kobiet, ale nie mam wyników do porównań, pytanie o płeć dałem pierwszy raz w 2014. Tam, gdzie uczę, % kobiet z roku na rok jest zdecydowanie większy. Teraz stanowią ponad połowę słuchaczek. A w 2014 na forum stanowiły niby 10%. Co to znaczy? Że kobiety siedzą wyłącznie na FB ? ;)
Rafał_Sz
06-03-2015, 15:59
20 chłopa, zero babek, 95,24% mężczyzn głosowało. No ładnie. ;)
Skoro zero babek głosowało, a facetów jest 95,24%, to kim są pozostałe 4,76%? Alieny jakieś, czy co?
Rafał_Sz
06-03-2015, 16:10
Pewnie wynika to z algorytmu. Jeśli ktoś głosował, ale nie zaznaczył płci, to tak to wygląda. Przynajmniej mam taką nadzieję. Bo czego jak czego, ale detektora płci na forum nam nie trzeba. Przynajmniej nie zawsze. ;)
Bo Jacek zapomniał o Gender ;)
A może te 2 osoby to nie byli mężczyźni czy kobiety tylko ... dzieci? :) Powinno być do zaznaczenia chłopiec oraz dziewczynka. :)
Przy okazji nasunęło mi się, że może zapytać o wiek?
poniżej 20
20-25
25-30
30-40
40-50
50-60
60+
Co o tym myślicie? Mogę to szybko dodać na końcu
Już. 101 pozycji w ankiecie. Masakra ;)
Sporo osób jednak opuszcza część odpowiedzi. Szkoda.
Rafał_Sz
06-03-2015, 16:42
Jeszcze bym zrozumiał, gdyby to było forum górniczo-hutnicze. Ale, że się babom nie chce robić zdjęć? :)
Robią. Coraz więcej robi. Tylko, ze technika to u pań sprawa drugorzędna. Sądze, że niewiele czyta te działy techniczne. Czytają gdy mają problem. Generalnie oglądają zdjęcia w sieci, galerie - czyli może więcej ich w naszych działach zdjęciowych.
Fotografie dziecięcą zdominowały kobiety. Śluby - coraz więcej Pań. Fotografia artystyczna - sporo kobiet (patrzę po listach uczestników warsztatow). W szkołach (średnie, akademie fotografii itd) - kobiety to około 50%, czasami więcej.
Na ostatnich zajęciach portretu w BAF było 12 osób - 10 pań, 2 faceci.
Rafał_Sz
06-03-2015, 20:54
Nic, tylko się cieszyć. :-)
Czy ja wiem, czy drugorzędna? Oczywiście, że mając statystycznie mniejszą wiedzę "techniczną" jest nam trudniej zrozumieć wiele zjawisk, ale to nie znaczy, że nie czytamy i jednak się nie staramy ;) Osobiście wolę oglądać zdjęcia na portalach typu flickr ( mniej klikania ), a fora czytam.
Swoją drogą, w porównaniu z drugim forum, z którego często korzystam, to jest bardzo rozbudowane i wiedza często mi tutaj ginie. Co więcej kilka razy na jak najbardziej techniczne pytanie dostałam niezbyt techniczną odpowiedź, albo żadną. Może Panowie doszli do wniosku, że i tak nie zrozumiem :D Myślę, że każdy, kto dąży do uzyskiwania zamierzonych efektów na swoich zdjęciach, jest zainteresowany techniką i będzie tej wiedzy szukał, niezależnie od płci.
Czy jest sens głosować na początku roku? Jak coś się zmieni w połowie roku to będę mógł to uwzględnić dopiero w ankiecie na 2016... Jakby to była ankieta "co używałeś w 2014" to sprawa byłaby czysta. A tak cześć danych będzie dotyczyła w praktyce stanu na 2014, część na 2015.
Czy jest sens głosować na początku roku? Jak coś się zmieni w połowie roku to będę mógł to uwzględnić dopiero w ankiecie na 2016... Jakby to była ankieta "co używałeś w 2014" to sprawa byłaby czysta. A tak cześć danych będzie dotyczyła w praktyce stanu na 2014, część na 2015.
To nie jest ankieta "czego używałeś w roku 201x", to jest ankieta - jak tytuł wskazuje - "jakiego body używasz". Możesz zresztą sobie zagłosować w grudniu jak to dla Ciebie taka różnica.
Jak widzicie, ta ankieta ruszyła w marcu. Czekałem na premiery D5500 i D7200. Myślę, że ankieta będzie zawsze z poślizgiem 2-3 miesiące, tak byt było po targach foto. Ankieta będzie otwarta przez rok.
CzlowieQ
13-03-2015, 11:25
W tym roku nie ma nic o filmowaniu lustrzanką?
Faktycznie, zgubiłem te 2 pytania, przepraszam.
Mam pomysły na więcej pytań, ale już teraz jest ich w ankiecie ponad 100. Boję się, że zbyt długa ankieta zniechęci niektórych do jej wypełnienia. Dlatego może w przyszłym roku te ankietę rozbiję na dwie - jedna o sprzęcie (jakim body fotografujesz), a drugą o to jakie preferencje mamy, kim jesteśmy itd.
Ciekawe wyniki. Szkoda, że nie wszyscy dają full odpowiedzi.
Henio Jawa
04-04-2015, 07:52
IMHO wykluczenie kompaktów trochę zniekształca perspektywę.
Coolpix A, Ricoh GR czy np. Panasonic LX100 nie są uwzględniane przez ankietowanych.
Często jednak robią oni więcej zdjęć takimi aparatami niż posiadanym systemem Nikona czy Canona.
Idąc tym tropem dalej trzeba ująć iphony i Samsungi.
Dalem do wyboru te bardziej zaawansowane kompakty tzn bezlusterkowce Nikon 1 czy Fujifilm, Panasonic itp
KasiaWol
09-04-2015, 10:31
Witam. Widzę, że zasiliłam nieliczne grono pań na tym forum :)
Pozdrawiam,
Kasia
kattebush
09-04-2015, 10:34
Nie jesteś sama Kasiu ;)
Też Kasia :)
chociaż nie Kasia, to też :)
Widzę, że większość odpowiedziała tak jak ja :-)
Śmieszne rzeczy wychodzą z tej ankiety (stan na 454 odpowiedzi):
prawie 40% ankietowanych żyje lub dorabia sobie z fotografowania (uwzględnione tylko osoby które się zadeklarowały, a nie tak jak liczy algorytm ankiety)
z czego ok 8.5% to pro.
Jest 6 zadeklarowanych cyfrowych średniaków, plus d3s, d3x.d4,d4s to daje 3,15% sprzętu pro, dodając sprzęt semi pro bez d3 i d700 23%... a dla 40% fotografia jest źródłem dochodu
Zakładając że osoby mające 3 lub więcej aparatu mają tylko 3 to średnio ankietowany ma 1,65 aparatu, i każdy ma 1,4 różne modele. Tutaj kwestia do dopracowania w przyszłym roku- ktoś kto ma 5 takich samych body zaznaczy to samo co osoba z jednym podobnym body.
Coś w tym jest, miałem spory kłopot z zaznaczeniem stanu faktycznego. Oczywiście mogę być mało inteligentny i czytać pytania bez zrozumienia. Na przyszłość twórcy ankiety postarajcie się by pytania nie wykluczały się lub nie były konfliktowe
Ankieta jest taka na jaką pozwala forum. Tu nie chodzi przecież o jakieś super precyzyjne dane.
Coś w tym jest, miałem spory kłopot z zaznaczeniem stanu faktycznego.
..
Na przyszłość twórcy ankiety postarajcie się by pytania nie wykluczały się lub nie były konfliktoweTwórca to ja.
Z czym jest problem? - wysłucham i poprawię.
Nie wiem z czym miałes kłopot. Co jest niejednoznaczne?
Analiza jaką zrobił poprzednik wbrew pozorom wcale nie wykazuje sprzeczności. Bo wcale posiadacze sprzetu pro nie musza zarabiać na fotografii i na odwrót - mozna zrabiać na fotografii pracując na amatorskim sprzęcie.
Ja jestem zawiedziony niestarannym wypełnianiem ankiety - sztandarowym przykładem jest zaznaczanie płci - liczba kobiet i mężczyzn nie sumuje sie do ilości wypełnionych ankiet. Jeśli dalej kłopot jest jeszcze większy - to znaczy, że wyniki są mocno orientacyjne.
W dodatku mnóstwo osób, które wypełniało poprzednie ankiety nie wypełnia nowych ankiet. Stąd maleje mocno ilość popularnych niegdyś body.
Z tą konfliktowością to chyba chodzi o to, że ankieta stwarza możliwości wielokrotnego wyboru i możesz zaznaczyć naraz, że jesteś i kobieta i mężczyzną, a nawet nie zaznaczyć nic. :D
To nie tak, że padły złe pytania, ale od strony technicznej ankieta powinna pilnować użytkownika (który zawsze na końcu jest najsłabszym ogniwem i może się pomylić), czyli np. blokować możliwość odpowiedzi, gdy jedna została zaznaczona (np. płeć) lub krzyczeć, że coś, co miało być, nie było zaznaczone.
Trudno wymagać od użytkownika, żeby wsiąkł w umysł twórcy i domyślał się, po co w sumie są mu te dane i jaki będzie miało wpływ to, kiedy nie zaznaczy jakiejś opcji (w momencie, gdy programowo odpowiedzi przechodzą i wygląda na to, że wszystko bangla). Oczywiście wiadomo, że niektórzy są ogarnięci i intuicyjnie czują, o co biega, ale jednak wszyscy jesteśmy tylko ludźmi.
Może warto odseparować od siebie pytania i skorzystać z zewnętrznego serwisu do tworzenia ankiet, jeśli forum nie stwarza takiej możliwości?
edit.
Teraz zobaczyłam, że ostatni post Jacka jest z czerwca :( Nie wiem czemu, ale na oczy mi padło, że wątek jest stosunkowo świeży...
To nie tak, że padły złe pytania, ale od strony technicznej ankieta powinna pilnować użytkownika (który zawsze na końcu jest najsłabszym ogniwem i może się pomylić), czyli np. blokować możliwość odpowiedzi, gdy jedna została zaznaczona (np. płeć) lub krzyczeć, że coś, co miało być, nie było zaznaczone...
Niestety skrypt nie daje takiej opcji. Nie da sie też założyć w wątku kilku ankiet. Zakładanie kilkunastu wątków z ankietami mija się z celem.
Po prostu najlepiej by było by każdy zaznaczał wszystko co go dotyczy. Przecież tam nie ma chyba niczego co może wzbudzać wątpliwości jaką odpowiedź zaznaczyć .
Ludzie niestety jednak opuszczają pytania.
Z jednej strony chętnie bym ankiete rozbudowywał, ale z drugiej - ludzie nie chcą poświęcać ankiecie zbyt dużo uwagi.
Ja na przyszłość jedynie pododawałbym "pytania puste" które grupowałyby odpowiedzi. Myślę że wpłynęłoby to pozytywnie na czytelność ankiety..
czyli zamiast :
Jestem kobietą
Jestem mężczyzną
Używam wyłącznie cyfrowego body (system nieistotny)
Używam wyłącznie analogowego body (system nieistotny)
Używam zarówno cyfrowe jak i analogowe body
Jestem jednosystemowy
Jestem kilkusystemowy
Używam 1 aparatu
Używam 2 aparatów
Używam 3 lub więcej aparatów
np.:
Jestem kobietą
Jestem mężczyzną
Używam wyłącznie cyfrowego body (system nieistotny)
Używam wyłącznie analogowego body (system nieistotny)
Używam zarówno cyfrowe jak i analogowe body
Jestem jednosystemowy
Jestem kilkusystemowy
Używam 1 aparatu
Używam 2 aparatów
Używam 3 lub więcej aparatów
Z tego co pamiętam, to system nie daje takiej opcji.
Ale z tego co widzę i rozumiem to jest możliwość grupowania pytań (patrząc chociazby na % przy odpowiedziach). To pytania puste (tudzież kropka etc) miały by być tworzone jako kolejne/oddzielne grupy..
Problemem była wielkość ankiety. Brakowało już pozycji na pytania, a co dopiero na przerwy.
czytając słowa Jacka rozumiałem że problemem jest długość ankiety - ale nie jako ograniczenie skryptu ankiety a jako właśnie czytelności/konieczności długiego czy nawet zbyt długiego wypełniania.
Moim zdaniem czytelność by zyskała pomimo że na ekranie w pionie ankieta zajęłaby ileśtam pikseli więcej..
Może na przyszły rok skorzystać z formularza zewnętrznego?
Coś takiego np: https://docs.google.com/forms/d/1PYvr3mwbXNVvUEGoZ59HxNRrWxPCFLsfCJOJlSUosFE/viewform
Dodatkowo można np po pytaniu "Używasz jednego systemu?" pominąć pytania:
- jeśli się wybierze "Jestem jednosystemowy - tylko Nikon" następne pytanie jest o body Nikon
- jeśli się wybierze "Jestem kilkusystemowy - Nikon + inny/inne system/systemy" następne pytanie jest o drugi system, następnie o body Nikon
- jeśli się wybierze "Reprezentuję inny System" następne pytanie jest o drugi system
Zobaczcie sami.
Jest więcej opcji niż ankieta forum, można tworzyć strony, jest jednokrotny wybór, wielokrotny wybór, siatka, wybór z listy :) Wyniki też są bardziej czytelne.
Oczywiście to jest tylko ankieta stworzona w 10 minut i wymaga wielu poprawek.
Z zewnętrznymi stronami i serkami jest ten problem, że nie mamy żadnej pewności co do ich dalszego działania. A ta ankieta będzie dostępna do końca świata :D
Z zewnętrznymi stronami i serkami jest ten problem, że nie mamy żadnej pewności co do ich dalszego działania. A ta ankieta będzie dostępna do końca świata :D
Google tak szybko nie usunie przecież ankiety, ja mam kilka po kilka lat już. Po roku (po zakończeniu ankiety) przecież można też zrobić screen, skopiować kod html i wrzucić na serwer forum.
MorgothV8
21-09-2015, 17:57
Poszło, pozaznaczałem bardzo dużo różnych fajnych rzeczy.
Poszło i ode mnie :) fajna ankieta i dająca pogląd na to co kto ma i jak tego używa
Widzę, że dawno nikt tu nic nie pisał, więc i ja wypełniłem ankietę :)
GaijinPawel
07-01-2016, 21:22
Wypełniłem, ciekawe dane nawet.
O właśnie. Już po premierze D5 i D500, więc można robić nową ankietę.
Tak. Zrobię. Rok temu czekałem na premiery, które się opóźniały. Teraz te ważne są za nami. Następców D700, D750 czy D810 chyba nie ma się co w tym roku spodziewać. Z serii DX - D3xxx D5xxx czy D7xxx ciężej coś przewidzieć, zresztą nie śledzę zbytnio tego segmentu. Wyjdzie coś niedługo?
Co zmienić/dodać w ankiecie?
Czy załozyć dwa wątki (kiepsko, ale tylko tak da się zrobić dwie ankiety - jedną o aparatach, drugą o nas i naszych preferencjach) czy też wydłużyć jeszcze te ankiete co mamy?
Problemem jest to, że ludziska wypełniają tylko część ankiety. I nie chodzi tu o to, że pytania nie jednoznaczne, że nie wiedza jak odpowiedzieć. Bo pytanie o płeć:
43 kobiety i 663 mężczyzn daje 706 osób. A głosowało 765 użytkowników. 59 nie podało płci. Dlaczego? W czym problem? Chodzi o podejście do wypełniania ankiety.
Martwi coraz mniejsza frekwencja i to, że ludzie nie biorą udziału co roku.
2014 - 1292 ankiety
2013 - nie było
2012 - 887
2011 - 1901 ankiet
2010 - 2942
2009 - 1540
Ja bym jak najbardziej uprościł ankietę. Starsze modele można pogrupować (D70 i D70s, Fuji S3 i S5). Również pytań o inne systemy jest za dużo (zamiast Olympusa i Panasa można dać 4/3).
Świetna Ankieta, można się porównać, dziekuje